Annonce
Livsstil

Hjemmebanesejr til det danske bryg

Hornbeer Julebryg, 9 procent, 50 cl, 46 kroner hos ølhandleren.dk: ####¤¤ Mørk brun, tæt øl. Urter og sødt krydderi i næsen, pæresødme. Smagen har diskret krydderi, kagesødme med blomme og moden pære i frugten og en blød mundfornemmelse. Denne øl smyger sig rundt i ganen, og de ni procent er ganske godt forklædt i julemandsdress af karamel og lidt lakrids. Øllen er mindre kompromisløs og mere tilgængelig end Westmalles knockoutøl. Måske mere til en aften foran pejsen end til julemaden - den mangler bitterheden til at skære i flæskestegens hvide fedt. Fire nydelige stjerner.

Danske juleøl lammetævede et på papiret stærkt belgisk hold. Fedt og salt kræver kant, ikke finesse og frugt

Landskamp på juleøl: Danmark-Belgien

Velkommen til landskampen Danmark-Belgien, en kamp til sidste dråbe på juleøl, hvor den fornemste opgave er at skære gennem julefrokostens tsunami af hvidt fedt og salt svær - sekundært at sikre, at svesker, andebryst og en syrebasse af sød rødkål glider ubesværet ned gennem svælget.

Og nu kommer de to hold på banen: Det belgiske hold er repræsenteret ved landstræner Bjarne Glud Jensen fra Øl Handleriet i Rudkøbing, som stiller med et kraftigt og på papiret stærkt mandskab.

De belgiske munke har brygget øl siden Valdemar Sejr gik på jagt på Lyø og blev taget til fange af Sorte Henrik. De kutteklædte bryggere har siden forfinet kunsten med trappist-øl, så belgisk øl i dag står som noget af det mest respekterede og alsidige på kloden. Dagens tre spillere er alle sværvægtere på 75 centiliter med punch på banen fra en alkoholprocent omkring de ni procent. Det er øl, som ikke tager fanger, og som sådan har vi lagt op til en spændende dyst mod det danske hjemmebanehold.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, 7,5 procent, 75 cl. Set til 30 kroner på tilbud: ####¤¤ Mørk ravfarvet øl. Næse med bitterhumle, karamel og lakrids, og den åbner op med rugbrød, når den får lidt varme. Blød mundfornemmelse, fyldig med let karamel og fin kulsyre. God bitterhed, som kan skære gennem en sylte som skurkens laser gennem James Bond. Humlet smag med mørke toner af lakrids, tobak og karamel i finalen. Fire stjerner.

Frygtindgydende farve

De danske flasker er plukket fra de tre papkasser, som Bryggeriforeningen hvert år op til jul sender til skribenter i dansk dagspresse. Her er en klassiker i skikkelse af Husbryggeriet Jacobsens Golden Naked Christmas Ale. En øl med et imposant navn, en frygtindgydende mørk farve og en størrelse, som matcher de belgiske kæmper, men underlegen på alkoholprocent med sine 7,5 procent i en tæt tackling over julebordet.

Bryggeriet Vestfyen i Assens stiller med en lille tæt fyr på 66 centiliter, et maskulint nævehug med otte procent, hvor den nærmer sig de belgiske kæmper i styrke, og endelig på fløjen har vi Anders Fogh-Rasmussens bryggerbror Jørgen i Kirke-Hyllinge repræsenteret i skikkelse af den mindste, men med sine ni procent ganske slagkraftige Hornbeer Julebryg. Jørgen Fogh-Rasmussen står desuden stærkt med et imponerende opbud af titler fra Danske Ølentusiaster, og julebryggen ser lovende ud med Rudolf i kanen på feltets mest farverige etiket.

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2014, 8 procent, 66 cl, 32,95 kroner hos Coop: ####¤¤ Mørk, brun øl. Masser af karamel, rugbrød og et tjæret præg i næsen, en øl for søens folk. Større sødme og bitterhed i samme hug end hos den gamle brygger Jacobsens Naked Christmas Ale og større bitterhed i finalen. Wille­moes skærer gennem julemaden med lakrids og tobak fra snaden. Willemoes? julebryg er næsten et måltid i sig selv og vil tiltale det publikum, som også holder af en Limfjordsporter. Fire stjerner
Annonce

Kampen er i gang

Og kampen er fløjtet i gang. Belgierne er overraskende milde, frugtige - ja, næsten bløde - trods deres størrelse. Mundfylden er fin og nuancerne flotte, men klosterøllene går i knæ mod det centimetertykke, hvide fedt under sværen - Westmalles trappist har dog lidt kant. Men bitterheden er begrænset, og vi har at gøre med helaftensøl, som med deres væg til væg-tæppe er langt bedre foran pejsen - Westmalle faktisk til fem stjerner.

Nu går danskerne til angreb. Dribleren Jacobsen har kant og finesse, mens fighteren fra Vestfyn med provinsens rustikke brutalitet banker igennem trods sit underlegne volumen. Jacobsen er en øl for kvinderne omkring julebordet, mens mændene (eller i hvert fald nogle) vil nyde øllens krasse rullekrave af tobak fra snaden.

Westmalle Trappist Tripel 9,5 procent, 75 cl, 65 kroner hos Øl Handleriet, Rudkøbing: #####¤ Lys gul med mælkehvidt skær. Næsen byder på hvide blomster, brød og gær med et touch af jod, som leder tankerne hen på hav og tank. Fyldig i bunden med et brus af bobler, går over i blød finesse med lidt varme, og fyldig med moden bananskræl og brød, mens lidt humlebitterhed giver kant til sødmen. Voksenøl, som næsten er et måltid i sig selv. Bitterheden giver kant i forhold til julemaden, men det er en heavy sag. Fem stjerner.
Annonce

Når gæsterne er gået hjem

Og hvad så med julebryggen fra Hornbeer? Mindsteøllen står trods sine ni procent og skutter sig nede ved baglinjen forklædt i et julemandsdress af blomme og sød frugt. Måske mest egnet som en teaser den 24. december, når anden er i ovnen, eller som en stille afslutning, når gæsterne er gået.

Brouwerij Bosteels Tripel Karmeliet, 8,4 procent, 75 cl, 50 kroner hos Øl Handleriet, Rudkøbing: ####¤¤ Lys gul farve. Aromatisk næse med blomster, gær og lyst brød. Let i munden trods den høje alkoholprocent, mundfornemmelsen har elegant brus og minder om en hvedeøl, men her er ingen banan - lidt tropisk frugt, brød og kerner som fra en kornmark foruden en lille gærnote. Mere vinøs i karakteren end den oplevelse af frisk pilsnerøl, man venter ved synet af den lyse farve - bitterheden mangler som kontrast til den fede julemad - sommerstemning, hvis man ikke kender alkoholprocenten. Vellavet i sin genre. Fire stjerner.
Gouden Carolus Tripel, 9 procent, 75 cl, 50 kroner hos Øl Handleriet, Rudkøbing: ###¤¤¤ Lys og gylden. Gær og banan i næsen, derefter honningsødme, mere banan og tropiske noter i en fyldig mundfornemmelse. Herreøl som hos Westmalle. Mættende, cremet og fløjlsblød uden bitterhed til at skære stegen. Kortere end Westmalle og med et touch af parfumeret håndsæbe. Tre små stjerner.
Annonce
Middelfart For abonnenter

Stort internationalt handelsfirma vil rive iøjnefaldende skorsten ved gammelt sindssygehospital ned: - Den begynder at blive farlig

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Erhverv For abonnenter

Fynsk vognmandsfirma siger dagligt nej til kunder: Akut mangel på lastbilchauffører

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Annonce