Annonce
Fyn

Hjemmearbejde sender folk til fysioterapeuter: Hold kroppen i gang, hvis du vil undgå smerter

Man får ondt i kroppen, hvis man sidder i samme position i lang tid. Det erfarer mange på grund af hjemmearbejde under epidemien, og det har fysioterapeuter lagt mærke til. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjemmearbejde og færre fritidsaktiviteter er en opskrift på ryg- og nakkemuskler, der gør ondt. Det har fysioterapeuter kunnet mærke på deres patienter, nu hvor flere og flere arbejder hjemme fra. Det kræver dog ikke meget at undgå smerterne, siger fysioterapeut.
Annonce

Fyn: Hos den odenseanske fysioterapeutvirksomhed FTO har man lagt mærke til, at der for tiden kommer mange kunder, der laver kontorarbejde.

Kunderne kommer med smerte i lænden, nakken, skuldrene, albuer eller andre steder, der er typiske konsekvenser af at sidde for længe i samme position, hvilket overbelaster bestemte dele af kroppen. Smerter, som man risikerer at få, hvis man arbejder hjemmefra i længere tid uden at have en god stol at arbejde i eller et hæve-sænkebord.

Gør man ikke noget ved overbelastningen, kan det over tid udvikle sig til en decideret i skade. Det fortæller Kasper Ringsholt, der er fysioterapeut og medejer af FTO.

- Hvis man sidder meget ned, kan man få prolapser i lænden, som til sidst kan føre noget mere langvarigt med. Mange begynder også at hænge i nakke og midten af ryggen og det kan udvikle sig til en decideret skade, siger Kasper Ringholt.

Annonce

Lav øvelser

FTO er ikke den eneste fysioterapeutvirksomhed, der har oplevet en stigning i antallet af patienter med den her type smerter.


Man skal bare hele tiden tænke på at skifte position.

Kasper Ringholt, fysioterapeut


En rundspørge fra Danske Fysioterapeut blandt deres medlemmer viser, at 33 ud af 42 adspurgte fysioterapeuter i Region Syddanmark oplever flere patienter med udfordringer, der skyldes hjemmearbejde, sammenlignet med sidste år.

Hjemmearbejde skal dog ikke have hele skylden, for kontorarbejde har ført den slags overbelastninger med sig længe. Men kombination af hjemmearbejde samt færre fritidsaktiviteter og grunde til at forlade hjemmet giver grobund for skavanker, der med tiden kan blive til deciderede nakke- og rygskader.

Kasper Ringholt, fysioterapeut og medejer af FTO, fortæller, at det først er under anden coronabølge, at der er kommet flere patienter med typiske kontorarbejde-skavanker. PR-foto: FTO

Der er dog måder at undgå, at det ender sådan.

- Man kan lave nogle småøvelser to gange om dagen i 10 minutter til et kvarter. Mere skal der egentlig ikke til, hvis man også husker at stå op og gå rundt i løbet af arbejdsdagen for eksempel ved at gå rundt, hver gang man snakker i telefon. Man skal bare hele tiden tænke på at skifte position, siger Kasper Ringholt.

Er man en af dem, som hjemmearbejdet begynder at gøre ondt på, kan man godt opsøge en fysioterapeut i disse dage. De er en del af sundhedsvæsenet og har derfor stadig åbent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Kerteminde

Knud fra Revninge skal køre 248 kilometer for at blive vaccineret: - Heldigvis er min kone computernørd, ellers havde jeg aldrig fået en tid

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce