Annonce
Livsstil

Hjemme hos smykkekunstner Line Nørgaard: - Det tog tid at falde til på Fyn

I Odenses Hunderupkvarter bor smykkekunstner Line Nørgaard med sin mand, Torben Nørgaard Hansen, og datteren Marie på 21 år, der er den yngste i børneflokken på tre. Familien flyttede ind i murermestervillaen i 1997, og siden er huset fra 1922 blevet renoveret fra kælder til kvist i et roligt tempo. Foto: Robert Wengler
Line Nørgaard havde aldrig drømt om at skulle bo i Odense, men da hun mødte sin odenseanske mand, fulgte hun med ham, og sammen har de skabt et hjem for deres tre børn. De sidste 13 år har hjemmet i Hunderupkvarteret også dannet ramme om hendes arbejdsliv som autodidakt guldsmed.

I hjørnet ud til havestuen står et stort træ i en flettet kurv. En høj, opstammet stueplante, der, hvis det strækker sine grønne blade, snildt kan nå det hvide loft. Line Nørgaard fandt spisestuens grønne indslag i et af de mange fynske gartnerier, og til spørgsmålet om hvordan hun dog fik det langbenede stykke natur hjem til murermestervillaen i Odenses Hunderupkvarter, svarer Line Nørgaard med et smil:

- Man kan, hvad man vil.

Det er ikke første gang, den autodidakte guldsmed tænker sådan. Hvis solen skinner, og haven kalder, arbejder hun for eksempel hellere end gerne om aftenen og natten i stedet for om dagen. Så er alt stille, der er ingen mails og ingen børn, der cykler ude på gaden, som hun lige skal se, om hun kender. I stedet fordyber hun sig i sine smykkekreationer med håndslebne månesten, guld og glimtende diamanter i det lille værksted på førstesalen.

Annonce

Vennekreds

Det krævede også en vis portion vilje at blive fynbo. Det tog i hvert fald noget tid at falde til på Fyn, erkender 55-årige Line Nørgaard nede ved spisebordet, hvor hun sidder med front mod det grønne træ. Fortællingen starter i Aalborg, hvor hun er født og opvokset og fortsætter i Herning, hvor hun læste til beklædningsdesigner og produktudvikler på Teko i Herning.

Sofastuen er også afstemt efter husets rolige farvepalette. Sofaen fra Eilersen står overfor et par Kjærholm-stole, og imellem dem har Line Nørgaard fundet et sofabord, der med sin glasplade er transperant og går fint i ét med tæppet. På væggen over sofaen har Line Nørgaard sammensat litografier af Cathrine Raben, Trampedach, Kvium og Bjørn Nørgaard. En god veninde, Susanne Aaes, er kunstneren bag en afstøbning i glas og kobber af Line Nørgaards ansigt. Foto: Robert Wengler

- Det var i de år, jeg mødte min odenseanske mand Torben på en sommerferie i Skagen. Efter jeg var færdiguddannet, flyttede jeg sammen med ham i hans lejlighed i Odense. Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle bo i Odense, og det var sværere at falde til på Fyn end i Herning, hvor jeg læste og havde studiekammerater.

Men i dag kan Line Nørgaard ikke forestille sig at bo andre steder.

Murermestervilla i Hunderup, Odense

Her bor Line Nørgaard (55 år) med sin mand Torben Nørgaard Hansen.

Sammen har de tre børn: Rasmus på 27 år, Kristian på 24 år - og Marie på 21, der stadig er hjemmeboende samt katten Vilma på et år.

De 200 kvadratmeter fra 1922 danner ramme om både familiens hjem, men også Line Nørgaards virke som guldsmed med eget værksted og showroom.

Se mere på: www.linenørgaard.dk

- Fyn er Danmarks have. Her er så smukt, siger smykkekunstneren, der i årenes løb også har fået en stor omgangskreds af venner og gode naboer i Odense.

Hendes blik vandrer fra det grønne træ i det ene hjørne til det gamle chatol i det andet. Den er et arvestykke fra hendes farmor, og ovenover hænger geviret af en kronhjort, hendes mand har skudt. Bang & Olufsens Beoplay M5 i bronze falder fint i med farverne og leverer ofte hjemmets lydtæppe.

Annonce

Forandring

Line Nørgaard hører altid musik, når hun er hjemme. Det er til gengæld Torben Nørgaard Hansen, der har overtalt hende til litografiet af Michael Kvium, der hænger ved siden af kommoden.

I spisestuen står et smukt gammelt chatol, som er et arvestykke, ligesom smykkebordet og det fine kaffestel, der står i vitrinen, er fra hendes farmor. Ovenover chatollet har Torben Nørgaards jagttrofæ plads, geviret af en kronhjort, flankeret af et litografi af Kvium og Bang & Olufsens Beoplay M5 i bronze. Foto: Robert Wengler

- Jeg synes tit, Kviums billeder er meget makabre, men dette her harmonerer fint i farverne og er ikke for voldsomt, så det kunne jeg godt gå med til.

Smykkekunstneren er ikke i tvivl om, at det primært er hende, der står for indretningen af hjemmet – og får lov til det.

Line Nørgaard, født i Aalborg, havde ikke drømt om, at hun skulle komme til at bo i Odense. Men så mødte hun sin Torben og flyttede ind hos ham. Det tog tid at blive fynbo og få sine egne venner, men i dag kan hun ikke forestille sig at bo andre steder. Foto: Robert Wengler

- Hvis jeg synes, det er pænt, synes Torben også altid, det er pænt. Han går ikke op i det på samme måde, som jeg gør. Og jeg bliver aldrig færdig med at indrette. Trenden forandrer sig jo konstant, og det ligger så dybt i mig at følge den og skabe forandring, siger guldsmeden, der de første mange år af sin karriere arbejdede som modedesigner og underviser i design.

I loftet i havestuen hænger VL Ringkrone 5, en elegant lysekrone bestående af fem lamper placeret på en ring af messing. Vilhelm Lauritzen tegnede lamperne VL Ringkrone 1, Radiohus pendel og VL Væg i 1940’erne til DR’s radiohus. Foto: Robert Wengler
Det store grønne træ står i hjørnet af spisestuen og kan herfra nyde udsigten og lyset fra den tilstødende havestue. Det var den, Line Nørgaard først og fremmest faldt for, da hun så huset første gang, og det er også her, hun som guldsmed har sit showroom. Foto: Robert Wengler

- Men derudover er det meget vigtigt for mig at have et hjem, der giver ro og harmonerer i farverne. Basen udgøres af neutrale, naturlige og kølige farver som de blågrønne, sand og grå i gode kvaliteter som hør, uld og silke, fortæller Line Nørgaard og tilføjer, at hvis hun føler for at få mere farve ind i indretningen, sker det ved ofte ved at udskifte for eksempel puderne.

Annonce

Havestuen

Det var, da parret fik deres ældste, sønnen Rasmus, at lejligheden blev for lille. Barnevognen kunne ikke klemmes ud på den lille altan, og Line og Torben Nørgaard Hansen begyndte at se på hus. De fandt et lille ét på Kastanjevej, Kristian blev født, og fem år forsvandt med lynets hast. I 1997 faldt de for en lidt større murermestervilla fra 1922 i Hunderupkvarteret med 200 kvadratmeter fordelt på en stue, første- og andensal foruden fuld kælder - og akkurat den plads, familien havde brug for, nu hvor den yngste, datteren Marie, også var kommet til verden. I dag efter 23 år er huset så godt som gennemrenoveret.

Køkkenet er håndlavet af den lokale køkkensnedker Allan Ryberg, der har tegnet og lavet det efterhånden 15 år gamle køkken. Køkkenet står stadig lige så flot, som da det var nyt. Det er bordpladen, der viser lidt alderstegn, men det har også sin charme. - Valget faldt på netop dette køkken for at bevare husets grundudtryk. Det ville jo være helt forkert at sætte et moderne elementkøkken ind her, forklarer Line Nørgaard. Foto: Robert Wengler
Der er ikke meget bordplads omkring gaskomfuret fra Ilve, og derfor fik Line og Torben Nørgaard snedkeren til at lave nogle små usynlige udtræksplader på hver side af det, så man hurtigt kan trylle noget afsætningsplads frem. Foto: Robert Wengler
Line Nørgaard passer på sine ting. Det gælder også hendes gamle syltetøjsglas fra tiden i Herning, som i kombination med patentglas og krukker fra blandt andet ferier i Frankrig giver hende en hyggelig og ikke for moderne opbevaring af alt fra kaffebønner, linser og nødder. Foto: Robert Wengler

Renoveringen har været en langsom proces, og vi er gået i gang, når det har virket naturligt – som da vi fik en vandskade på badeværelset og derfor gik i gang dér, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg faldt først og fremmest for husets havestue, som giver stuerne det smukkeste lysindfald.

Ovenpå havestuen er der en veranda med udgang fra soveværelset. Parret bruger ikke verandaen til ret meget andet end at lufte dyner på, men Line Nørgaard ville nu ikke kunne undvære at åbne dobbeltdørene om sommeren og vågne op til duften fra haven.

For Line Nørgaard er det vigtigt at have et hjem, der giver ro og harmonerer i farverne. Basen udgøres af neutrale, naturlige og kølige farver som de blågrønne, sand og grå i gode kvaliteter som hør, uld og silke. Foto: Robert Wengler

- Og så faldt jeg også for haven, der har den rette størrelse, siger Line Nørgaard, der er i fuld gang med at lave en ny haveplan.

Den engelske rose ”Constance Spry”, hun for mere end 20 år siden plantede i et hjørne ved havestuen udenfor, bliver der dog ikke pillet ved. De rosarøde blomster klatrer i dag behændigt op på verandaen og dufter helt ud på gaden, når den blomstrer i juni og juli.

Annonce

Som et fransk boudoir

Det er nu ikke kun duften af klatrerosen, der inviterer gæster indenfor hos Line Nørgaard. Det gør hendes smykkedesign også, og havestuen, der er en del af familiens stue, gør det også som guldsmedens showroom. Stilen kalder hun klassisk boheme, og ligesom indretningen af hjemmet er en blanding af klassisk design og gamle arvestykker, er hendes smykker ofte en kombination af gammelt guld, der bliver smeltet om til noget nyt.

På førstesalen har Line Nørgaard sit værksted. Her skaber hun unikke smykkedesign til egne kunder samt til hendes forhandlere i Odense, Aarhus og København. Foto: Robert Wengler
Line Nørgaard startede sin karriere som modedesigner, men på et tidspunkt skulle der ske noget andet. Nu er hun glad for at designe personlige smykker, der har en meget længere levetid end tøj. Foto: Robert Wengler

- Kunderne kommer her kun efter aftale, og de ved, at her får de en personlig betjening. Her kan de i ro og mag udvælge og sammensætte sten og perler til deres nye smykker.

- Jeg tænker tit, at det minder lidt om et fransk boudoir, et lidt hemmeligt sted.

I havedøren hænger en dadelgren og pynter. Den har faktisk hængt der siden jul, men Line Nørgaard nænner ikke at tage den ned. Foto: Robert Wengler
I entreen står en stor krukke fra Dekoform med en magnoliegren pyntet med udstoppede fugle. Krukken fik hun i gave af en flok venner, da hun fyldte 50. Ved siden af den står en antik fransk Thonet-stol. Foto: Robert Wengler
Katten Vilma på et år er Line Nørgaards trofaste selskab, når hun sidder og arbejder på sine smykker. Foto: Robert Wengler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce