x
Annonce
Odense

Hjemløsheden skal ned: SF-formand vil have kommuner til at efterligne Odense

SF-formand Pia Olsen Dyhr besøgte mandag forsorgshjemmet St. Dannesbo i forbindelse med et nyt udspil, der skal få landets kommuner til at gøre noget mere for at nedbringe hjemløsheden. Har snakker hun (og rådmand Brian Dybro (th) med den hjemløse Jannick, der efter eget udsagn har skiftet adresse mindst 38 gange. Foto: Christian Nordholt
SF lancerer nu et udspil, der skal få hjemløsheden i Danmark ned med 25 procent. Odense er et forbillede i den kamp, og derfor var Pia Olsen Dyhr mandag eftermiddag på besøg.

- Kig til Odense og lad jer inspirere.

Sådan lyder en del af et helt nyt hjemløseudspil fra SF på Christiansborg - et udspil, der har som mål at få antallet af hjemløse i Danmark ned med mindst 25 procent.

Mandag eftermiddag var SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på besøg i netop Odense for at se nærmere på et af de indsatsområder, hvor Odense skiller sig ud på landsplan, nemlig evnen til at finde en billig lejlighed til hjemløse og samtidig give dem nok hjælp til, at de kan blive boende.

Besøget fandt sted på forsorgshjemmet St. Dannesbo, hvor der lige nu bor omkring 28 Odenseborgere uden et fast sted at bo - sammen med hjemløse fra andre steder i landet. Fx jyden Jannick på 28 år, som har jagthunden Bjørn med sig.

Annonce

Hjemløseudspil

Antallet af hjemløse er steget fra 4.998 i 2009 til de 6.431 i 2019, viser de såkaldte hjemløsetællinger.

SF vil have landets kommuner til at gøre noget mere vha en samlet bolig, social- og sundhedspolitisk indsats. For at sætte gang i processen foreslår partiet, at regeringen i samarbejde med KL, hjemløseorganisationer, Rådet for Socialt Udsatte og de store kommuner får aftalt nogle klare måltal for nedbringelse af hjemløsheden - dog minst 25 procent.

I den forbindelse skal Housing First strategien styrkes i kommunerne, så hjemløse som udgangspunkt tilbydes en billig bolig og hjælp og støtte fra kommunen. Her er et aktivt samarbejde med boligselskaberne helt afgørende. Odense trækkes frem som et forbillede i den sammenhæng. Odense har 0,6 hjemløse borgere pr. 1.000 indbyggere, mod 2,3 i København, 1,6 på Frederiksberg, 2,2 i Århus og 1,2 i Aalborg.

Konkret foreslår SF bl.a.:

  1. Byg flere billige lejeboliger i de store kommuner.
  2. Kommuner skal indgå forpligtende samarbejder med de almene boligselskaber om at anvise lejeboliger til hjemløse.
  3. Der skal sammenhæng mellem bolig-, social- og sundhedspolitik, fordi hjemløse ofte både er afhængige og har psykiske lidelser.
  4. Hjemløse skal have kontaktpersoner, som kan hjælpe dem med at håndtere deres mangesidede problemer.
  5. Hav særlig fokus på de unge hjemløse, som i højere grad skal mødes på egne præmisser.

38 adresseskift

Han har efter eget udsagn sovet på et sted mellem 10 og 15 forskellige sofaer rundt om hos venner og bekendte og skiftet folkeregisteradresse 38 gange, inden han kom til St. Dannesbo. Nu tyder meget på, at han kan få en lejlighed i næste uge.

- Jeg troede aldrig, at jeg skulle blive hjemløs, men det har jeg været nu i næsten tre år, fortæller han Pia Olsen Dyhr.

- Hvorfor blev du hjemløs?

- Det skyldes nok min opvækst. Min far sad meget i fængsel, og min mor var narkoman. Det betød, at vi kom på børnehjem og institution og senere i pleje, og så er det bare endt, som det er endt. Jeg har prøvet at finde min egen vej, men det har ikke altid været nemt.

Pia Olsen Dyhr vil gerne vide mere:

- Hvad vil du gene med dit liv?

- Jeg vil gerne ende et sted, hvor jeg kan have det godt. Jeg har en uddannelse som mekaniker, som jeg har haft svært ved at bygge videre på. Jeg har været igennem en snak med en psykolog, men det er ikke det, der skal til. Jeg skal finde det rette til mig, og hvad det er, har jeg et bedre billede af nu, siger han.

Jannick håber på, han nu kan få plads i et bofællesskab.

- De mennesker, du møder på natvarmestuen eller herberget og falder i snak med, bliver nærmest en lille familie. Der er mange, som ikke har nogen andre - eller ikke kan snakke med deres forældre - og derfor synes jeg, bofællesskaber er geniale, siger han.

Samarbejdet på tværs

Pia Olsen Dyhr bruger også besøget til at høre mere om erfaringer fra Odense og St. Dannesbo ved at snakke med afdelingsleder Søren Jespersen, rådmand Brian Dybro (SF), socialchef Henriette Korf Graversen og FAB-direktør Jacob Michaelsen.

Men hun vil også gerne uddybe, hvorfor det er nødvendigt, at alle landets kommuner skal lave en handleplan på hjemløseområdet:

- Forholdene i kommunerne er så forskellige, at det ikke er noget, vi skal bestemme fra Christiansborg. Men Odense er en af de storbyer, som er allerlængst fremme, og det kan vi lære af i resten af landet - fx evnen til at tænke på tværs og i sammenhænge, siger hun.

- Hjemløshed er på sin vis et for simpelt begreb, for mennesker, som ikke har et sted at bo, kæmper som regel med flere alvorlige ting på én gang. Og skal det løses, kræver det, at alle parter snakker sammen på tværs - også at man inddrager boligselskaberne og ser på sundhed og psykiatri.

Bosiddende i Brønshøj i København er SF-formanden dog lidt nysgerrig på, hvor billige de efterspurgte lejligheder i Odense egentlig er.

- 2500 til 4000 kroner om måneden.

- Jeg flytter sgu til Odense, griner hun.

- Du skal være velkommen, siger rådmand Brian Dybro.

- Vi har et par ledige lejligheder i Solbakken.

For de uindviede, så er Solbakken et af Odenses såkaldte ghetto-området, som har brug for flere beboere med højere uddannelser og indtægter.

Men det er en helt anden historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce