Annonce
Odense

Hjemløse får en boliggaranti

Odenses fem boligselskaber er gået sammen med rådmand Brian Dybro og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen om at lave en boliggaranti til hjemløse. Det betyder, at hjemløse er garanteret en bolig inden for tre måneder. Foto: Odense Kommune

Odenses fem boligselskaber går sammen med Odense Kommune om at sikre en boliggaranti til hjemløse. Det er et vigtigt signal at sende i en tid, hvor der bliver kamp om de billige boliger, siger varmestueleder.

Det er ikke kun studerende i Odense, der skal have en boliggaranti. Nu får de hjemløse også en garanti for tag over hovedet inden for tre måneder.

Det kan lade sig gøre, fordi Odenses fem boligselskaber - Civica, Arbejdernes Boligforening Odense, FAB, Boligforeningen Kristiansdal og Odense Boligselskab - har lavet en aftale med Beskæftigelses- og Socialforvaltningen. Som direktør Erik Thomsen fra Kristiansdal forklarer:

- Alle mennesker tæller i min bog. Derfor skal vi selvfølgelig hjælpe til med at tage hånd om dem, der har problemer af den ene eller den anden slags.

Odense Kommune indførte i 2009 en Housing First-strategi, der bygger på princippet om, at det at have et fast sted at bo er en forudsætning for at kunne løse de øvrige problemer. Og den tilgang har virket. Sidste år hjalp man således 54 hjemløse med at få et nyt hjem.

Selv om der er stor usikkerhed om, hvor mange hjemløse, der reelt er i kommunen, viste den seneste hjemløsetælling i 2017, at kun 113 mennesker sov fast hos familie, venner eller bekendte, forsorgshjem eller ude i det fri. Og det er meget lavt set i forhold til Aarhus og København.

Hvis det gode arbejde skal fortsætte, er det nødvendigt, at der stadig er adgang til billige boliger, og det bliver en udfordring, nu hvor ghettopakken betyder, at mange almene lejligheder skal rives ned. Derfor er aftalen vigtig, fastslår lederen af Kirkens Korshærs varmestue i Østergade, Heinz Wolf:

- De næste år vil ghettopakken give et enormt pres på de betalbare boliger. Så det er et flot signal at sende - også af boligselskaberne - at man vil fortsætte arbejdet med housing first, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce