Annonce
Odense

Hjemløse får ekstra opmærksomhed i kulden

Kulden har for alvor sat ind, og i en så alvorlig situation skal hjemløse ikke møde en lukket dør. - Derfor hjælper vi alle, der banker på. Om folk er her på lovligt ophold eller ej, kan vi ikke skele til i sådan en situation, hvor det handler om humanitære hensyn, siger Heinz Wolf, leder af Kirkens Korshærs natvarmestue i Østergade. Arkivfoto: Bjarke Ørsted/Scanpix

Nattefrosten rammer gadesovere så hårdt, at de i sidste ende kan miste livet. Derfor har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, varmestuer og herberg lavet et kulde- og frostberedskab for at hjælpe de hjemløse.

Annonce

Vinteren kan være en hård tid for gadesovere, altså hjemløse som sover i det fri. Specielt når temperaturen går i minus som i denne weekend, hvor nattetemperaturer kan komme ned på minus 5.

Med en let vind på 4 m/s føles minus 5 som minus 12 grader, og med så lave temperaturer kan det have alvorlige konsekvenser for helbredet at sove i det fri. Men ingen skal risikere at dø af kulde på gaden i Odense, og derfor har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen lavet et vinterberedskab med et ekstra kulde- og frostberedskab i særligt kolde perioder.

Det kan sættes i værk fra dag til dag, alt afhængig af vejret, og her vil kommunens opsøgende medarbejdere være på gaden på skæve tidspunkter for at se, om der er hjemløse, som sover udenfor og har brug for hjælp.

Indsatsen er sat i værk efter sidste års hårde vinter og især marts måned, hvor kulden flere dage føltes ekstrem på grund af den såkaldte chillfaktor.

Kulden og de hjemløse

Indsatsen overfor hjemløse i Odense har tre niveauer, og jo koldere det bliver, desto mere intensiv er indsatsen.

Niveau ét er det, som gælder året rundt. Her er der fokus på at støtte hjemløse i at få et mere stabilt liv og på at formidle kontakt til steder, de kan overnatte.

Niveau to gælder i månederne fra november til marts, hvor nætterne kan være meget kolde. Her er et øget fokus på hjemløse, der sover udenfor, for at finde et sted, de kan overnatte. Her kan som en del af planen oprettes ekstraordinære nødovernatningspladser, hvis behovet opstår.

Niveau tre kaldes også kulde- og frostberedskabet, og det træder i kraft, når temperaturen kommer ned på minus otte grader eller derunder. Her tages også hensyn til, hvordan temperaturen opleves i virkeligheden, altså den såkaldte chillfaktor. Målet er at forhindre folk i at dø af kulden, og derfor gøres der her en ekstraordinær opsøgende indsats.

Annonce

Flere hjemløse sover sammen

Kirkens Korshær er med i beredskabet med såvel natvarmestue i Østergade som herberget i Benediktsgade, og forsorgshjemmet St. Dannesbo deltager også.

I natvarmestuen, hvor der kan sove op til 30 personer, oplevede man sidste år, at der i gennemsnit var fem personer mere de nætter, hvor det var ekstra koldt, fortæller leder Heinz Wolf:

- Det her bliver mere struktureret end tidligere, og vi har besluttet, at vi åbner op for ekstra pladser, hvis der mangler kapacitet.

- Mange af de brugere, som har en lejlighed, er dog også gode til at hjælpe andre. De sørger for hinanden og finder sammen i lejlighederne. Der er imidlertid også nogen, som hellere vil sove udenfor af forskellige årsager, og her gælder det om, at vi tilser dem og sikrer, at de ikke lider overlast, siger han.

Annonce

Også plads til udlændinge

Sidste år fik Kirkens Korshær en vinterkuldebevilling fra Socialministeriet til at dække udgifterne.

Det afstår man fra i år, fordi der fulgte for meget bureaukrati med pengene og krav til, hvem man kunne hjælpe.

- Ingen skal møde en lukket dør i en så alvorlig situation, så derfor hjælper vi alle, der banker på. Om folk er her på lovligt ophold eller ej, kan vi ikke skele til i sådan en situation, hvor det handler om humanitære hensyn, siger Heinz Wolf.

- Vi prøver også at hjælpe i de hverdagssituationer, hvor folk på gaden henvender sig, og vi kan se, at har det dårligt eller er psykisk syge. Så tager vi kontakt til nogen, der kan hjælpe, og kigger ikke på, om de er her på lovligt ophold eller ej.

Hvis man som odenseaner er bekymret for en hjemløs, er det muligt at sende en mail til forvaltningens udsatteteam på udsatteteamet@odense.dk, der så vil prøve at kontakte den hjemløse så hurtigt som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce