Annonce
Debat

”Hjem” til diktatoren, I gjorde oprør imod

Udlændingestyrelsen

Læserbrev: Jeg forstår godt, du er bange, Aya. Danmark vil sende flygtninge som dig tilbage til Syrien. Tilbage til det diktatur, I er flygtet fra.

Udlændingestyrelsen vurderer, der er mere sikkert nu i Damaskusområdet. Internationale rapporter og de syrere, jeg kender, siger noget andet.

Nu vil de sende dig hjem, Aya. Hjem til det Syrien, du engang kom fra. 205 syrere har fået samme besked om, at deres opholdstilladelse ikke er forlænget. Flere følger. Jeg kender dig ikke personligt, Aya, men jeg kender mange af de andre syrere, der er bosat i Nyborg.

Annonce

Jeg har de seneste fem år været sproglærer i byen, hvor jeg bl.a. har undervist dine landsmænd i det danske alfabet, grammatikken og den vanskelige udtale. Jeg forstår godt, du er i chok, Aya.

Danmark er det eneste land i Europa, der sender flygtninge tilbage til Syrien. Borgerkrigen har nu varet i over 10 år, og den er som bekendt ikke slut, men de danske myndigheder mener, forholdene i Damaskus nu er så gode, at man kan sende de syriske flygtninge tilbage dertil. Til det område, der er styret af den selv samme regering, der har bombet, udsultet og tortureret sit eget folk.


Internationale rapporter og flere syrere, jeg kender, der har familie i området, melder om meget farlige tilstande.


Til vurderingen af situationen i landet har Udlændingestyrelsen udgivet en såkaldt landerapport, hvor det beskrives, at forholdene har ændret sig i området. Der er ikke deciderede kamphandlinger i området, men internationale rapporter og flere syrere, jeg kender, der har familie i området, melder om meget farlige tilstande. Har man protesteret mod Assad-regimet, er man i familie med oprørere (eller demokratiforkæmpere, som vi ville kalde det) eller ’bare’ tilbagevendt flygtning, løber man en stor risiko ved at vende tilbage. Risici som fængsling, tortur eller sågar drab.

Yngre mænd bliver udskrevet til præsident Bashar al-Assads hær, og ingen ved, hvornår eller hvor de næste bomber falder. Jeg har aldrig været i Syrien, Aya. Men jeg har lært mange af dine landsmænd at kende gennem de sidste fem år. Og jeg ved godt, hvad han laver, ham Morten Messerschmidt, når han jorder dig på direkte tv og kalder jer alle sammen kriminelle. Han laver en dehumanisering af jer. I er ikke rigtige mennesker, men bare nogle kriminelle arabere, der kommer her for at blive forsørget. Men jeg ved godt, at det ikke er rigtigt, Aya. Jeg ved, hvordan I har kæmpet. Jeg ved, hvor frygtelige spor, krigen har sat.

Jeg ved, hvilke forfærdelige rejser I har været igennem for at nå hertil, hvor mange er døde undervejs. Jeg ved også, hvordan I har knoklet med at lære at forstå den danske kultur og sproget. Jeg ved, hvordan I har kæmpet jer gennem sprogskolernes pensum og uendelige sprog-praktikker, hvor næsten ingen talte til jer. Og jeg kan se- og høre- at det har givet resultater. For nu er det jer, der bringer pakker ud under forhold, ingen danskere gider arbejde under. Nu er det jer, der hjælper til med at passe børnene og de gamle. Du fortæller, at du hellere vil dø i Danmark end blive sendt tilbage. Jeg har hørt det samme fra flere andre: at vente i udrejsecentret er det samme som at vente på at dø. Jeg skammer mig, Aya, over at politikerne vil sende jer hjem. I er de modigste folk, jeg har mødt.

Jeg forstår ikke, hvordan vi har fået en så inhuman og kynisk politik i Danmark. Tænk sig, hvis vi blev behandlet på samme måde, hvis vi var i krig. Vi var engang et stolt fore-

gangsland med humanistiske værdier. Jeg kender ikke danskerne længere. Når jeg fortæller dette til mine arabiske venner, stopper de mig. Det er jo ikke alle danskere, der er sådan, Helle, siger de. Jeg håber, de har ret, Aya. Og at Danmark ikke skal huskes som det land i Europa med den mest inhumane flygtningepolitik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce