Odense: Der skulle pludselig løbes hurtigt på uddannelsesstedet UCL Erhversakademi og Professionshøjskole, da corona brød ud blandt de lærerstuderende i starten af september.
Det fik skolens ledelse til i første omgang at hjemsende 126 nye lærerstuderende, indtil de kunne fremvise negative tests, og kort tid efter blev de resterende lidt over 1.000 lærerstuderende også sendt hjem i to uger.
Det greb gav hurtigt resultater i forhold til antallet af nye smittede.
- Vi havde 38 studerende, der blev smittede de første fire dage. Siden da har der været et smittetilfælde om dagen i snit, så nu betragter vi udbruddet som værende lukket helt ned, fortæller rektor på UCL, Jens Mejer Pedersen.
- I betragtning af at vi har 10.000 studerende, så er et smittetilfælde om dagen beskedent i forhold til smittesituation i øvrigt. Det er vi meget tilfredse med, tilføjer han.
Den udvikling afspejler den øvrige udvikling i Odense, hvor antallet af nye smittede de seneste syv dage per 100.000 indbyggere er faldet fra over 60 til 40 tirsdag.
Elever hjalp til med tests
Også Social- og Sundhedsskolen Fyn oplevede smitte blandt dets elever, hvor seks i Odense og to i Svendborg testede positive.
Både UCL og SOSU-skolen fulgte en smittepolitik, hvor hele klasser og hold blev sendt hjem, så snart en enkelt studerende eller elev testede positivt. Den politik har gjort, at SOSU-skolen snart vender tilbage til mere normale tilstande.
- Som det ser ud nu, vil alle klasser være retur til fysisk undervisning på mandag, hvis ikke der sker mere. Fordi vi agerer forsigtigt, sender vi klasser hjem, hvis der kommer enkelte tilfælde, og vi har stadig tænkt os at bruge det redskab, forklarer Charlotte Sigurdsson, der er uddannelseschef hos Social- og Sundhedsskolen Fyn.
Jens Mejer Pedersen, rektor på UCL Erhvervsakademi og ProfessionshøjskoleDet lidt voldsomme udbrud skyldtes formentlig en superspreder, og det har fået de unge til at opføre sig mere ansvarligt. De har en anden holdning til risikoen for smitte, og de passer bedre på dem selv og hinanden.
Både SOSU-skolen og UCL har haft besøg af regionens mobile teststationer, så alle studerende havde mulighed for at blive testet. På SOSU-skolen var der endda elever, der hjalp til med testarbejdet.
- I sidste uge var der seks elever, der om morgenen blev uddannet til at lave podningen, som der foretages ved teststationerne. Eleverne hjalp så med at teste i et par dage, så vi kunne få så mange elever igennem som muligt, fortæller Charlotte Sigurdsson.
Hun fortæller, at 650 af SOSU-skolens elever blev testet. Jens Mejer Pedersen skyder på, at mellem 1.200 og 1.500 UCL-studerende blev testet.
Mere ansvarlige
Rektor Jens Mejer Pedersen peger især på de hurtige og håndfaste hjemsendelser som en af grundene til, at man hurtigt fik styr på udbruddet på UCL.
For fremtiden tror han, at episoden får de studerende til at tænke sig om en ekstra gang.
- Det lidt voldsomme udbrud skyldtes formentlig en superspreder, og det har fået de unge til at opføre sig mere ansvarligt. De har en anden holdning til risikoen for smitte, og de passer bedre på dem selv og hinanden.
- De er mere opmærksomme på at holde afstand, afspritte og undgå situationer, hvor der kunne ske smitte, siger Jens Mejer Pedersen.
Han håber på, at smittetallene på et tidspunkt bliver så lave, at de fleste undervisningsforløb på UCL kan vende tilbage til campus.
- Men der er risiko for, at der drypvis opstår smitteudbrud igen, og derfor skal vi fortsat have et beredskab klar, pointerer Jens Mejer Pedersen.