Annonce
Bagsiden

Hjælp: Verbale værnemidler søges til anden bølge

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ordnede frisørbesøget selv med en hårtrimmer og inspirerede til et coronudansk udtryk: En coronaklipning. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Aldrig mere skal corona tage os på sengen: Her er ordbogen mod sproglig afsmitning.
Annonce

Først lærte vi at sige corona. Så genopfandt statsministeren ordet samfundssind og i dag er de fleste danskere nok fortrolige med værnemidler, smittetal og flokimmunitet.

Men én ting er de fagfolk, der til daglig arbejder med epidemier og den slags. De har ord for det hele. Noget andet er os, der kan tale længe og varieret om fest og fritid, men bliver ordflove, når talen falder på epidemier.

Vi halser bagefter, mens vi leder efter ord til at beskrive dagligdagen med karantæne, isolation og hjemmearbejde.

Samtidig udsættes vi for så meget ekspertsnak, at vi risikerer sproglig afsmitning.

Annonce

Verbale værnemidler

Nu åbner samfundet (op) igen, men hvad sker der så, når anden bølge rammer os? Hvis coronaen vender tilbage, har vi så opnået den sproglige flokimmunitet, der skal til for at komme igennem hverdagen?

Har vi med andre ord de verbale værnemidler?

Det tror Bagsiden egentlig, at vi har. Vi tror, den sproglige opfindsomhed er så stor, at der allerede er skabt og sammenbragt så mange nye hverdagsudtryk, at vi kan samle dem i en ordbog over coronudansk.

Annonce

Konto og kram

Derfor opfordrer vi jer til at sende ord og udtryk ind, som I har hørt eller brugt for at komme gennem coronakrisen. Sammen med en beskrivelse af, hvad ordet dækker over. Og også meget gerne lidt om, hvor I har hørt eller brugt udtrykket.

Vi har allerede fået det første ord fra en læser. Det er faktisk også hende, der er årsag til, at vi nu samler verbale værnemidler ind. Hun skrev:

"Kære drenge! Nyder Bagsiden hver dag. Hvad med en ny krus-udløsende konkurrence om bedste selvopfundne, corona-relaterede ord? Vil da i al beskedenhed gerne lægge ud med: krammeropsparingskonto. Sådan en har jeg oprettet. Håber bare, den giver bedre rente end en almindelig konto. Distanceknus Bente Hantho, Ringe."

Annonce

Bøger og bagsidekrus

Se, det var jo hele to ord: Krammeropsparingskonto og distanceknus. De er hermed optaget som de første verbale værnemidler i Coronudansk Ordbog.

Bente Hanthos morfar var i øvrigt dr.phil. Aage Hansen, som i 1950'erne var med til at skrive "Ordbog over det danske sprog", så hun har ikke ordnørderiet fra fremmede.

Mail til: Bagsiden@fyens.dk. Kun ét corona-ord pr. mail. Husk navn og adresse. Hvis du ikke får svar, er dit ord allerede sendt ind af en anden eller af andre grunde ikke optaget i ordbogen. Der er bagsidekrus for nye ord på coronudansk, og for særligt gode ord eller forklaringer, sender vi en sprogbog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce