Annonce
Sydfyn

Hjælp til Langeland: Europæisk Socialfond giver millioner til sårbare unge

Torben Lønberg har en projekt for unge uden job og uddannelse på trapperne. Arkivfoto: Martin Ramsgaard
Den Europæiske Socialfond under EU bevilger 4,1 millioner kroner til et projekt, der skal få unge i uddannelse eller arbejde.

LANGELAND: Et nyt projekt for unge uden uddannelse eller job er på vej på Langeland, hvor Den Europæiske Socialfond under EU har bevilget 4,1 millioner kroner. Projektet er lige nu ved at blive sat i søen.

I første omgang vil de unge få et klubtilbud eller et andet tilbud i dagtimerne. Her vil de kunne få hjælp til de udfordringer og problemer, de hver især står med, og der vil desuden være mulighed for hjælp fra lokalpsykiatrien og misbrugsbehandlingen.

- Vi har løstkøbt medarbejdere fra de to steder i Svendborg en dag om ugen, så de kommer til Langeland og taler med de unge, som har brug for det, fortæller jobcenterchef Torben Lønberg fra Langeland Kommune.

I projektet indgår desuden Skovsgaard Gods som samarbejdspartner med et tilknyttet praktikforløb på 13 uger som udgangspunkt.

- Det har taget et års tid fra begyndelsen af projektudformningen, til vi er nået i mål. Umiddelbart lyder det som lang tid, men det er det ikke. Vi har været i løbende kontakt med konsulenter i regionen og rettet projektet til, nævner Torben Lønberg, som er formelt projektejer, mens Jeff Deleuran Hansen bliver projektleder.

Projektet hedder "Handlekompetente Unge", og målet er at få tilført de unge så meget personligt overskud, at de efterfølgende vil kunne begynde på en uddannelse.

Annonce

Må ikke ligne "skod"

Klubben er lige på trapperne.

- Den vil blive indrettet i en ejendom Nørregade, hvor der hidtil har været kontorer. Vi skal lige have en kommunal godkendelse til den ændrede brug. Vi har allerede ryddet op derhenne, og vi skal have indrettet stedet med møbler mv. Det bliver nye møbler, ikke brugte. Det skal ikke ligne "skod", for det kender de unge alt for godt i forvejen. Det skal være et attraktivt sted at komme hen, fastslår Torben Lønberg.

I kælderen vil der blive etableret motionscenter.

Alle skal begynde i klubben, som vil få tilknyttet to kompetencepiloter eller mentorer. Samtidig vil jobcentret lægge ressourcer i "Handlekompetente Unge" i form af en række medarbejderes tid.

Cirka 100 unge, tilmeldt jobcentret, vil kunne komme i betragtning. Alle er i aldersgruppen 18-30 år. Og 12-15 ad gangen.

- Fordelen for os på Langeland er, at vi har en størrelse, så vi kan tilbyde hele målgruppen at være med. I Odense Kommune, hvor den tilsvarende målgruppe måske er 17 gange så stor, ville man i givet fald skulle inddele, for eksempel aldersmæssigt, nævner jobcenterchefen.

Praktiktiden på Skovsgaard giver mulighed for opgaver omkring dyrehold og i mark, skov og have samt arbejde i cafeen.

- Samtidig har det den fordel, at det ikke er opgaver, som falder til jorden, hvis folk udebliver. Så kan de udføres dagen efter. Skovsgaard ved godt, at de unge er udfordrede, og tilgangen skal da også være, at man roser folk for at møde op frem for at skælde ud, hvis de ikke var der dagen før, siger Torben Lønberg.

Han understreger vigtigheden af, at unge skal møde ordentlige voksne.

- De voksne skal være imødekommende og empatiske, men der skal ikke være nogen slinger. De unge skal vide, at de voksne tager dem rigtigt seriøst og gør deres bedste for at give dem noget brugbart med videre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Annonce