Annonce
Assens

Hjælp til handicappede: Kommunegrænsen afgør sagen

Bent Mikkelsen, formand for Ligeværd Forældre og Netværk. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Det er mere reglen end undtagelsen, at kommuner visiterer til deres egne tilbud, og det er et generelt problem, at borgere ikke får deres ønsker opfyldt, oplever foreninger.

Det er et generelt problem, at handicappede og borgere med særlige behov ikke får deres ønsker opfyldt, fordi kommuner i høj grad visiterer til tilbud, der findes internt i kommunerne.

Det oplever man både i foreningen Ligeværd og Netværk og Foreningen for Børn og unge med Handicap og deres Familier

- Det er meget udbredt. Det er nærmest ved at være hovedreglen. Vi har henvendt os til kommuner, og de har fået et hyrdebrev fra ministre, hvor man har præciseret reglerne. Man skal tage udgangspunkt i borgerens behov ikke kommunegrænser, men det sidder man generelt overhørig, oplever Bent B. Mikkelsen, formand for Ligeværd Forældre og Netværk, som er en landsforening med fokus på udfordringer for mennesker med særlige behov.

Formanden for Ligeværds fynske afdeling, Birthe Ramsgaard, har samme opfattelse.

- De unges ønsker går måske i andre retninger, og så bliver de slået tilbage. Mange går i baglås. De bliver måske depressive. Man tvinger ikke andre unge til at gå på handelsskole, Hvis de gerne vil på mekanikeruddannelse, mener hun.

Annonce

Handler om livskvalitet

Kommunernes muligheder er begrænsede, mener Maj-Britt Emborg, som er formand Foreningen for Børn og unge med Handicap og deres Familier (FBHF).

Foreningen hører ofte historier om borgere, der oplever, at deres ønsker ikke bliver opfyldt, hvis der er tale om tilbud i andre kommuner.

- Kommunerne er pressede, og de vil gerne kunne holde borgerne hjemme. Det kan jeg godt forstå, men det er trist, for man snakker jo om frit valg inden for kommuner. Som handicappet må du bosætte dig, hvor du vil, og så kunne det også være dejligt, hvis du kunne arbejde med, hvad du vil. Det handler i bund og grund om livskvalitet, mener formanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce