Annonce
Erhverv

Hjælp! Lyd-interesseret kvinde søges

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Det vakte opsigt, da Jyske Bank for nylig gennemførte en rokade i ledelsen. Resultatet fremgik af en oversigt med 21 ansigter, der spontant udløste en klar iagttagelse: Der var jo kun mænd!

Det var der sådan set også i den gamle ledelse. I 2019 undgår det imidlertid ikke at udløse panderynker og hævede øjenbryn, at man i landets tredjestørste bank ikke har fundet en egnet kvinde til at udfylde blot én af de 21 poster i det øverste ledelseslag.

Der er naturligvis kvinder ansat i Jyske Bank, og en af dem er Marianne Lillevang, der også er formand for Jyske Bank Kreds under Finansforbundet.

- Jeg er overbevist om, at vi mister 50 procent af talentmassen. Vi går glip af de skæve tanker, mangfoldighed og diversitet, som aflejrer sig positivt på vores trivselsbundlinje, og som til syvende og sidst aflejrer sig på den store bundlinje, som vi dømmes på i sidste ende, har hun sagt til Berlingske.

Jyske Banks svarede, at ledelsesændringen var udløst af krav til compliance - det moderne ord for, at man overholder alle love og regler. Og det faldt sig altså sådan, at de dygtigste kandidater (igen) var mænd.

Set fra helikopterperspektiv deler dansk erhvervsliv sig i to grupper: De, der sagtens kan se fordelene ved at blande kønnene i topledelsen. Og så er der dem, der er mere fodslæbende.

Oppe i Nordjylland ligger virksomheden Audionord, der blandt andet driver butikskæden Hifi Klubben. Det er en stor koncern med en omsætning på over en milliard kroner. Både salg og overskud er dog faldende.

Samtidig har ledelsen et lille problem med kvinder. Det undgår man ikke at bemærke, hvis man læser Audionords årlige regnskaber, hvor bestyrelsesformand Jens-Peter Poulsen og adm. direktør Mark Arensbach gør knuder på sig selv for at håndtere det modsatte køn.

Siden 2013 har de 1100 største virksomheder nemlig været forpligtet til at fortælle om deres måltal for det underrepræsenterede køn, som det hedder. Ellers risikerer man bøder, lød det fra den daværende ligestillingsminister Manu Sareen (R).

"Vi anser alle mennesker for ligeværdige!", svarede Hifi Klubbens ejer i et efterfølgende regnskab, med udråbstegn og det hele. Det kostede en plettet påtegning fra revisoren, der gjorde opmærksom på, at Audionord-ledelsen kunne ”ifalde ansvar” for det manglende måltal.

I et andet regnskab lød det, at Audionords målsætning var at have 100 procent kvinder i bestyrelse og ledelse, men at målet først ville være opnået i 2047. Så var loven om måltallet i det mindste overholdt.

I et dugfriskt regnskab for 2018-2019 har virksomheden en anden udlægning. Nu er problemet, at kvinder ikke interesserer sig tilstrækkeligt for Hifi Klubbens produkter til at være kvalificeret til den øverste ledelse. Audionords aktuelle måltal er at have én kvinde i toppen inden 2025, og nu vil man lægge sig i selen for at nå målet:

"For at fremskynde processen har virksomheden en målsætning om at få flere kvinder i befolkningen til at interessere sig for god lyd og især hifi. Dette er initieret blandt andet gennem en dedikeret marketingstrategi, der i højere grad end tidligere henvender sig mod kvinder," lyder det i regnskabet.

Skulle der sidde en kvinde derude, som interesserer sig for gulvhøjttalere, forstærkere og surroundsystemer, er tippet hermed givet videre.

Annonce

Set fra helikopterperspektiv deler dansk erhvervsliv sig i to grupper: De, der sagtens kan se fordelene ved at blande kønnene i topledelsen. Og så er der dem, der er mere fodslæbende.

Er du kvinde, og interesserer du dig for gulvhøjttalere, forstærkere og surroundsystemer? Så er der måske et ledigt topjob hos Hifi Klubbens ejer. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce