Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hjælp fra storebror: Samarbejde med Svendborg kan redde Faaborg Gymnasium

Falder forhandlingerne ud som forventet, får Faaborg Gymnasium også plads til erhvervsuddannelser.

Erhvervsgrundudannelser rykker måske ind på ved Faaborg Gymnasium - til gengæld kan gymnasiet miste selvstændighed.

Faaborg: Et nyt samarbejde med Svendborg Gymnasium og Erhvervsskolerne i Svendborg kan måske føre til, at der etableres erhvervsgrunduddannelser i Faaborg, så gymnasieskolen ved Sundet får en større tiltrækning på områdets unge.

Måske er det, hvad der skal til, for at sikre overlevelsen for gymnasiet, der er oppe mod små ungdomsårgange, svigtende elevsøgning og dårlig økonomi.

- Det afgørende er, at vi sikrer ungdomsuddannelser i Faaborg, har et attraktivt uddannelsesmiljø for unge og gavner bosætningen i området, siger formand for Faaborg Gymnasium, forhenværende rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede.

Annonce
Formand for Faaborg Gymnasium Jens Oddershede arbejder for at samle en bredere palette af uddannelsestilbud i Faaborg-området.

Presset til samarbejde

Det er gymnasiets udfordringer, der har presset ham og bestyrelsen til at afsøge nye samarbejdsmuligheder, og foreløbig er Faaborg Gymnasium blevet enige med Svendborg Gymnasium og Svendborg Erhvervsskole om at "undersøge mulighederne for et tættere samarbejde mellem de tre institutioner," som det formuleres i en pressemeddelelse. Her fremhæves det, at målet er at sikre, at unge på Sydfyn får den bedste uddannelse.

Avisen har spurgt Faaborg Gymnasiums formand Jens Oddershede, om det er det, der skal til for at sikre, at Faaborg Gymnasium overlever?

- Der er i hvert fald en af mulighederne, og det er den, vi finder oplagt at afprøve først. Det handler ikke kun om Faaborg Gymnasium, men om at prøve at skabe en større palette af uddannelsesmuligheder for områdets unge, og vi kan få flere elever, end i dag, ved at etablere erhvervsfaglige grunduddannelser, EGU, på den lokalitet, hvor gymnasiet allerede ligger, siger Jens Oddershede.

Genopliver campus-plan

Gymnasiet har været ude i ligende overvejelser før, da en egentlig campusplan, altså samling af uddannelser, var ret langt fremme.

- Man kan sige planen er genoplivet, men nu er sigtet at arbejde frem mod en fællesinstitution, et fælles ansvar. Det er alt for tidligt at sige, om vi lander på en egentlig fusion og snak om, hvilken ledelsesform, vi i givet fald skal have, men det, vi taler om, kan blive en gevinst for hele Sydfyn, vurderer Jens Oddershede.

- Hvad er prisen for Faaborg Gymnasium.

- Den er vel, at gymnasiet må afgive sin selvstændighed, siger formanden.

Politisk opbakning

Samarbejdsplanerne får fuld opbakning fra borgmesteren i Faaborg-Midtfyn, Hans Stavnsager (S), der for få dage siden i et debatindlæg, sammen med viceborgmester Søren Kristensen (V), netop påpegede væsentligheden i at få etableret flere uddannelsestilbud i Faaborg-området.

- Nærhed er et afgørende parameter, når unge vælger uddannelse, og grundforløbet på en erhvervsuddannelse vil være et godt sted at starte, før de unge skal videre til Odense eller Svendborg. Samarbejde med skolerne i Svendborg giver rigtig god mening, så initiativet er meget positivt, siger Hans Stavnsager.

- Er der så nok at få EGU til Faaborg?

- Det kan være en start, men der kunne også være perspektiv i at få en del af SOSU-uddannelsen til Faaborg, påpeger borgmesteren.

Midtfyns Gymnasium har også været inviteret ind i samarbejdet, men har sagt nej-tak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce