Annonce
Assens

Hjælp: Fiskere frygter ulovligt muslingefiskeri ved Helnæs

Ib Ivar Dahl er selv fisker og medstifter af Helnæs Fiskeriforening. Derfor er han efter eget udsagn altså udemærket i stand til at se, om båden havde sit trawl-net ude. Og det er han ret sikker på, at den havde. Han frygter at fiskeren har ødelagt flere års arbejde med vandmiljøet i bugten, hvor det er ulovligt at fiske efter muslinger. Arkivfoto: Lasse Hansen

Lokale fiskere så onsdag en trawler i Helnæsbugten. De meldte straks sagen til Fiskerikontrollen, da de frygtede at båden kunne ødelægge flere års arbejde med at avle muslinger i bugten. Fiskeristyrelsen undersøger nu sagen.

Helnæs: Hvad lavede den blå og hvide muslingekutter i flere timer i Helnæsbugten? Hvorfor sejlede den på kryds og tværs - og havde trawl-nettet i vandet, når det netop dér er ulovligt at fiske efter muslinger?

Det er de spørgsmål som Ib Ivar Dahl sidder tilbage med, efter det særsyn, der mødte ham onsdag eftermiddag. Sammen med sin gode ven og nabo, Viggo Jørgensen, gik han og reparerede på deres private bådebro ved Strandbakken på sydspidsen af Helnæs, da de ser en muslingekutter inde i Helnæsbugten.

Hvor al trawlfiskeri og bundskrab efter muslinger er forbudt.

- Ingen må sejle eller fiske der, så vi ringer til Fiskerikontrollen, for vi kan se, at han har trawlen ude og måske fisker, og det ville være en katastrofe, siger Ib Ivar Dahl, formand for Helnæs Fiskeriforening, en lokalafdeling under Dansk Amatørfiskerforening.

Annonce

Det er en katastrofe for vandmiljøet i fjorden, og det er en banditstreg ud over en hver grænse, at han går her ind, hvis han skraber muslinger.

Ib Ivar Dahl, formand for Helnæs Fiskeriforening.

Muslingerne i Helnæsbugten

Nørrefjord i Helnæsbugten blev i 2009 udvalgt som et af de steder i Danmark, hvor projektet BioRev, i 2010 og 2011 ville sprede muslinger for at redde havmiljøet i iltfattige vande. Projektet var et samarbejde mellem DTU Aqua og Faaborg Amatørfiskerforening, der sammen udsatte 70 millioner små blåmuslinger i fjorden, der kan rense vandet.Projektet, der var delvist finansieret af EU-midler, har indtil nu vist sig at være en stor succes for vandmiljøet.

Det ikke tilladt at trawlfiske eller lave bundskrab efter muslinger i Helnæsbugten.

Det er dog lovligt for muslingebåde, der alle er indrettet med et undervandskamera, at fotografere havbunden, for at se, om det kunne være rentabelt for dem, at søge om en midlertidig tilladelse til at fiske efter muslinger på et givent sted. Men Fiskeristyrelsen fortæller, at der heller ikke er givet nogen midlertidige tilladelser i Helnæsbugten.

Her ses båden, som Ib Ivar Dahl og naboen Viggo Jørgensen så i Helnæsbugten. Mændene frygter, at båden ulovligt har fisket nogle af de 28 ton muslinger op, som de lokale fiskere sammen med Faaborg Amatørfiskerforening og DTU Aqua udlagde som et forsøg på bunden af Nørrefjord for at genskabe muslingebanker og på sigt forbedre forholdene for fjordens fisk. Foto: Viggo Jørgensen

En banditstreg

Af Fiskerikontrolløren får Ib Ivar Dahl at vide, at båden ikke fisker, men har søgt og fået tilladelse til blot at fotografere havbunden.

- Men vi er fiskere, og vi kan se, at han har nettet ude. Han kan i værste fald være gået med 40 tons muslinger, siger Ib Ivar Dahl, der frygter, at kutteren ved ulovligt at have fisket efter muslinger har ødelagt et miljøprojekt i bugten.

Nørrefjord blev i 2009 en del af projektet BioRev af DTU Aqua og Faaborg Amatørfiskerforening, der i 2010 og 2011 udsatte 70 millioner blåmuslinger, der kan rense vandet i fjorden for at redde havmiljøet i de iltfattige vande og skabe bedre levesteder for fjordens fisk.

- Det er en katastrofe for vandmiljøet i fjorden, og det er en banditstreg ud over enhver grænse, at han går her ind, hvis han skraber muslinger, siger Ib Ivar Dahl.

- Vi bliver forfærdeligt kede af det store arbejde, der er spildt, vi bliver sat flere år tilbage, hvis der er blevet fisket, fortsætter han.

De to mænd, Viggo Jørgensen og Ib Ivar Dahl, var ved at reparere på Ib Ivar Dahls private badebro, da de så båden. Det er ulovligt at fiske eller trawle efter muslinger i Helnæsbugten. Arkivfoto: Lasse Hansen

Ødelægger flere års arbejde

At det kan ødelægge flere års arbejde ved Vagn Gram, primus motor for Faaborg Amatørfiskerforenings engagement i muslingerne.

- Det ville betyde utroligt meget, hvis der er blevet fisket. Den forbedring, vi har lavet igennem de sidste seks-syv år, vil være totalt smadret, siger Vagn Gram.

- Vi oplevede i Vejle, at styrelsen havde givet to trawlere lov til at fiske omkring muslingebankerne, vi havde lavet dér, de kom og tog det hele, og det var fuldt lovligt. Det ville vi ikke risikere igen, derfor fik vi hurtigt søgt om et forbud i Helnæsbugten.

Fiskeristyrelsen undersøger

Mikkel Friberg, kontorchef for Fiskerikontrolkontoret i Fiskeristyrelsen, skriver at styrelsen ikke umiddelbart har grund til at tro, at båden ville andet end at filme havbunden, som den havde fået lov til.

Men Vagn Gram påpeger:

- Med foto kan de finde ud af, hvor store muslingerne er, og om der er basis for at skrabe efter muslinger, siger han.

Fiskeristyrelsen meddeler nu også, at den vil undersøge, om båden har fisket efter muslinger på ulovligt sted.

- Vi har modtaget en anmeldelse, og vi vil undersøge sagen. Skulle det vise sig, at der er foregået noget ulovligt, vil det naturligvis føre til sanktioner, skriver Mikkel Friberg i en mail.

Fisker afviser

Har I med båden VE 412 fisket efter muslinger i Helnæsbugten?
- Nej det har vi ikke, han har været inde og filme derinde. Vi har noget filmudstyr, man sejler med, hvor man undersøger bunden, siger Rasmus Wittrup, der er stifter af det selskab, der ejer båden.


Er I klar over, det er forbudt at fiske, trawle og skrabe efter muslinger i bugten?
- Ja, det har vi efterfølgende fået at vide. Ministeriet ringede og sagde, at vi lige så godt kunne sejle ud, for vi ville ikke få lov til at fiske derinde. Og så sejlede vi ud igen. Der er åbenbart nogle lystfiskere, der har troet, at vi fiskede, men det gjorde vi ikke.

Læs hele Rasmus Wittrups forklaring her:

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce