Annonce
Erhverv

Historisk bygning i kæmpehandel: Thorborg sælger stort Odense-lager til Coop

Coop køber det tidligere Roulunds Fabrikker af Niels Thorborg for et kæmpebeløb. Hidtil har koncernen boet til leje i bygningskomplekset ved motorvejen syd for Odense, hvor der blandt andet er et meget synligt højlager. Handlen er den største på Fyn siden salget af Rosengårdcentret.

Odense: Den historiske Roulunds-bygning i Hjallese er blevet solgt i den største ejendomshandel på Fyn siden 2013.

Der har i flere end 10 år stået Coop med store bogstaver på den høje bygning, der dominerer området syd for Odense, hvor Svendborgvej krydser motorvejen, men nu bliver det store distributionscenter også Coops ejendom. Fra lageret sendes varer til kæderne Brugsen, Fakta, Kvickly og Irma i det meste af Danmark samt pakker til kunderne i kædernes netbutikker.

Odense-forretningsmanden Niels Thorborg, der blandt andet lejer L'Easy og OB, har hidtil ejet det store bygningskompleks men har solgt det til lejeren pr. 1. november.

Til gengæld har hans koncern fået et meget stort beløb i kassen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra de to parter.

Annonce

Fra rebslageri til højlager

1736: Roulunds etableres som rebslageri.

1961: A.P. Møller køber Roulunds.

1966: Roulunds flytter Fra Rugårdsvej til Hestehaven.

2001: A.P. Møller beslutter at sælge virksomheden, der var vokset til en international koncern med produktion på fabrikker også i Indien, Kina, Mexico og Argentina. Op til 800 personer arbejdede i Odense.

2006: Jens Belling og Niels Thorborg køber Roulunds bygninger og jord for 167 mio. kr.

2009: Coop flytter ind.

2010: Højlager står færdig.

2015: Jens Belling træder ud af ejerskabet af Coop-ejendommen. Han ejer stadig den omgivende jord sammen med Niels Thorborg.

2018: Coop indgår en 15-årig lejekontrakt.

2019: Coop køber ejendommen.

Op mod 700 mio. kr.

Parterne ønsker ikke at oplyse den præcise salgspris men vil blot sige, at den er på mere end 500 millioner kroner. En kilde i ejendomsbranchen, som kender til salgsprocessen, vurderer, at den reelle pris formentlig har været på op mod 700 millioner kroner.

Coop skrev tidligere på året under på en 15-årig lejekontrakt samtidig med, at komplekset blev udvidet, og en så lang lejekontrakt med en så solid lejer er meget attraktiv for ejendomsinvestorer, der oven i købet kan glæde sig over en næsten perfekt central placering for en logistik-ejendom. Disse faktorer har været med til at øge markedsværdien kraftigt.

Under alle omstændigheder transaktionen til den største ejendomshandel på Fyn, siden Rosengårdcentret i 2013 blev solgt for omkring tre milliarder kroner. Det oplyser ejendomsmæglerfirmaet Nordanö, som har formidlet salget.

Den store internationale ejendomsmægler oplyser, at bygningen har været igennem en struktureret salgsproces, der har tiltrukket investorer fra Asien, USA og resten af Europa.

- Investeringsverdenen fokuserer mere og mere på muligheder inden for logistik, skriver selskabet om den store investor-interesse.

Vil eje selv

Men Coop trumfede altså de fremmede investorer:

- I Coop vil vi gerne selv eje de vitale dele af vores infrastruktur. Og her er Odense Nonfood Center helt central som et af Danmarks mest moderne distributionscentre, siger koncerndirektør Kræn Østergård Nielsen, Coop, ifølge meddelelsen.

Coop har fire andre store distributionscentre. Odense-lageret er det mest automatiserede og samtidig det eneste, der ikke har været ejet af Coop selv. De øvrige ligger ved Aalborg, Aarhus, Albertslund og Brøndby.

Det er en historisk bygning, der nu får ny ejer. Den var tidligere hjemsted for en af Fyns største virksomheder, Roulunds Fabrikker, som i 1990'erne havde 800 ansatte. Virksomheden lavede bremsedele samt kileremme til biler og var ejet af A.P. Møller - Mærsk. Roulunds havde egen racerbane, hvor den kunne teste sine bremser. Det areal er nu gennemskåret af veje i forbindelse med den nye motorvejsafkørsel til blandt andet det nye sygehus.

Coop har købt det område, der er markeret med rødt. Det blå område ejes af Niels Thorborg og Jens Belling, Middelfart, i fællesskab. Det er i færd med at blive solgt fra i enkelte grunde.

350 ansatte

For Niels Thorborg er der ikke nogen aktuel anledning til salget. Han kalder det et led i den almindelige pleje af hans store portefølje af ejendomme.

- Vi købte de tidligere Roulunds Fabrikker i 2006 af A.P. Møller Mærsk, og siden 2008 har vi haft et fortrinligt samarbejde med Coop. Derfor glæder det os, at vi med handlen sikrer Coops fortsatte tilstedeværelse i Odense. Det er et markant signal med gode langsigtede perspektiver, at Coop ønsker at fastholde deres centrale placering i Odense, udtaler Niels Thorborg.

I begyndelsen ejede Niels Thorborg ejendommen sammen med Jens Belling, Middelfart. De to er stadig fælles om at eje jorden rundt om virksomheden. Den sælges i bidder til virksomheder, der er interesserede i en placering tæt på motorvejsafkørslen.

Den solgte ejendom er på 72.000 kvadratmeter. Den indeholder et højlager og et stort lager i en etage. Begge dele er meget moderne. I oktober lukkede Coop et distributionscenter i Vejen og flyttede aktiviteterne til Odense. Dermed er antallet af medarbejdere på lageret steget til 350.

Coop fylder langt det meste af byggeriet, men mindre lejere som Roulunds Braking, Desmi Ro-Clean, Roulunds Energy og Raunstrup fortsætter i deres lejemål efter handlen.

Coops lager på Hestehaven er stærkt automatiseret - det er det mest automatiske af koncernens fem distributionscentre i Danmark. Foto: Michael Bager
Coops lager på Hestehaven i det sydlige Odense fylder godt op i landskabet ved motorvejen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];