Annonce
Sydfyn

Historisk bombefly suser over Svendborg fredag: Ejes af Svendborg-pigen Elly

B-17 flyet Sally B lægger vejen forbi Svendborg fredag eftermiddag ved 15.25 tiden, da det er på vej mod Roskilde. Pressefoto
Fredag eftermiddag vil Europas sidste B-17-fly, der er på vingerne, flyve over vandet i Svendborg. Det er svendborgensiske Elly Sallingboe, der bor i England, som ejer bombeflyet.

Svendborg: Du må ikke blive alt for forskrækket, når du fredag eftermiddag ser et stort, engelsk bombefly flyve langs kysten i Svendborg.

Sally B er navnet på det store luftfartøj, der er Europas sidste flyvekyndige B-17-fly fra krigen. Sally B har base i England på Imperial War Museum Duxford, men ejes af Elly Sallingboe, som er bosat i England, men er opvokset i Svendborg.

B-17-flyet er oftest ude for at lave luftshows, og det er også i den anledning, at Sally B strejfer Sydfyn, hvilket det også gjorde i 2010. I weekenden skal flyet nemlig lave et luftshow i Roskilde, der markerer 75-året fra de allieredes invasion i Normandiet i 1944 - den såkaldte D-dag.

Sally B er Elly Sallingboes fly. Sammen med en stor gruppe frivillige og med hjælp fra klubben "Sally B Supporters Club", der er verdens største af sin slags, er det muligt at vedligeholde B-17 flyet. Det koster en halv million pund om året at holde Sally B flyvende, så sponsorer og medlemstøtte er en nødvendighed for Elly Sallingboe.

- Den lever af folks venlighed, udtrykker hun.

Hun har bevidst valgt at flyve lavt over Svendborg, så folk kan få et godt syn til flyet, der kommer ned i 300 meters højde fra land.

Annonce
Elly Sallingboe ejer flyet Sally B. Hun er født i Aabenraa, men er opvokset i Svendborg, inden hun efter sin skole, drog til England. Hun er pilot og driver og vedligeholder flyet med hjælp af sponsorer og en medlemsklub. Pressefoto

Beholdt flyet efter ulykke

Historien om Sally B og Elly Sallingboe går helt tilbage til 1975. Elly er pilot, og dengang hun flyttede til England, mødte hun sin mangeårige kæreste Ted White, som også var pilot.

- Vi arbejdede for et kompagni, der solgte gamle fly. Så kom Ted pludselig en dag hjem og sagde, at han havde købt et. Vi tog i lufthavnen, hvor han viste mig flyet, og han navngav det efter mig. Sally B er hans udgave af Sallingboe, fortæller Elly.

Men i 1982 dør Ted White i en tragisk flyulykke.

- Så skulle jeg egentlig sælge Sally B videre, men jeg var så forgabt i det, så jeg beholdte det, fortæller Elly Sallingboe, der har kunnet beholde det på grund af megen støtte.

Fredag klokken cirka 15.25 - måske lidt før - kan folk fra Svendborg og omegn altså vinke til Elly Sallingboe, der vil sidde i cockpittet, mens en hollandsk pilot er ved roret.

Flyet følger kysten ved Svendborg, kommer forbi havnen og flyver over Svendborgsundbroen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce