Annonce
Rejser

Historien venter lige om hjørnet: En guide til fantastiske fortidsminder

Mårhøj jættestue. Foto: Karsten Kristiansen
Med over 32.000 fredede fortidsminder i Danmark kan det være svært at vælge sine fortidsoplevelser med omhu. Derfor giver arkæolog, kulturkonsulent og fortidsminde-fan Karsten Kristiansen her bud på fortidsminder, der ikke kun er historiske mindesmærker, men også ligger i natur, der lokker hele familien.

Kulturkonsulent og arkæolog Karsten Kristiansen guider til fortidsminder.

1 Pipstorn Skov i Faaborg

I Pipstorn Skov finder man den største koncentration af forskellige fortidsminder på Fyn. PR-foto: Mette Krull/Visit Faaborg

- Det er et fantastisk sted. Modsat de fleste fortidsmindesteder er Pipstorn Skov stadig hjemsted for en hel samling af fortidsminder, fordi det er et område med skov og derfor uopdyrket. De sten-, lang- og runddysser samt rundhøje, stencirkler og tuegrave, man ser i denne sydfynske skov, er ruiner. Oprindeligt har de været fuldt bevaret og derfor set anderledes ud, men i og med at de nu er åbne ruiner, er det også lettere at se, hvordan gravstederne er konstrueret. Den 33 meter langdysse ved man ikke med sikkerhed, hvordan har set ud, men man formoder, at gravkammeret har været i midten, flankeret af en randsten langs højfoden. Langdyssen blev restaureret i 1954. 

Pipstorn Skov ligger øst for Faaborg. Skoven byder også på sheltere, naturlegepladser, toilet, MTB-spor, hytter og p-plads. Det er også muligt at gå en 2,4-kilometer tur på Hjertestien.

Adressen er Lucienhøj 16A, 5600 Faaborg.

Fortidsmindeguiden

Det er Danmarks Kulturarvs Forening, der står bag hjemmesiden www.fortidsmindeguide.dk.

Fortidsmindeguiden er Danmarks største til blandt andet jættestuer, gravhøje, dysser og runesten. Fortidsmindeguiden kom i en forbedret og mere brugervenlig udgave i begyndelsen af 2021. Den er også anvendelig på smartphone og tablet.

I Danmark findes knap 32.000 fortidsminder fra oldtid, middelalder og nyere tid, som er synlige og fredede. Langt de fleste fredede fortidsminder er gravmonumenter fra oldtiden.

Fortidsmindeguiden guider til 270 fortidsminder, der alle er lettilgængelige samt udstyret med skiltning om info og historie.

2 Hesthøj og Mårhøj jættestuer ved Kerteminde

På billedet ses Hesthøj jættestue. Hesthøj og Mårhøj jættestuer er Fyns største og bedste bevarede. Foto: Karsten Kristiansen

- I Kerteminde Kommune ligger to jættestuer, Hesthøj og Mårhøj. De er i blandt top-10 af fortidsminder i Danmark, for de er fuldstændigt bevarede. Det er to gravhøje, der ligger fantastisk i det nordfynske landskab. Man kan kravle ind i dem, og det er et hit for børnene. Jeg har gjort det meget med mine egne børn. Så tog vi lommelygte og varm kakao med og fortalte røverhistorier. Jættestuer er kæmpe monumenter, der er opbygget med tonstunge sten med en simpel og fascinerende teknik, og så er de den sidste gravform fra bondestenalderen, hvor dysserne går fra at være lange og ovale til at være lukkede og cirkulære. Hesthøj og Mårhøj gravhøje kan man næsten stå op indeni.

- De har fungeret som en kollektiv grav og brugt gentagne gange i både sten- og bronzealderen. Navnet jættestue er knyttet til nordisk mytologi. Man har tænkt, at ingen mennesker har været i stand til at lægge så store sten op. Det har kun jætter kræfter til (jætter er overnaturlige væsener, som også blev kaldt trolde, tudser, riser eller kæmper, red.).

Hesthøj jættestue ligger højt placeret med udsigt over Hindsholm.

Adressen er Snavevej 121, Snave by, Stubberup, 5390 Martofte, og Mårhøj ligger ikke langt derfra.

3 Klekkendehøj jættestue på Møn

Klekkendehøj jættestue. PR-foto: Kulturarvsstyrelsen

- Klekkendehøj er ikke bare en, men en dobbelt jættestue. I det sydlige kammer finder man en rekonstrueret gravlæggelse, som man kan se ind til fra det nordlige kammer. Det er et hit for både børn og voksne. Klekkendehøj stammer fra samme periode som Hesthøj og Mårhøj på Nordfyn (fra bondestenalderen 4000-1700 f.Kr.) og er bygget på samme måde med kraner og slisker. Fra en p-plads ved grusvejen nord for jættestuen leder en afmærket sti over en mark hen til graven. Vandhullet på vejen dertil er et levn fra bondestenalderen, hvor man har fundet stenøkser, der har fungeret som offergave til guderne.

Adressen er Klekkendevej 13, 4792 Askeby.

4 Kongehøjen ved Mariager Fjord

Kongehøjen ved Mariager Fjord. Foto: Karsten Kristiansen

- Ved Mariager Fjord ligger Kongehøjen, der er en langhøj med to adskilte dysse-gravkamre med hver sin indgang og kammergang. Det er en lang, oval høj, lige så store som jættestuerne. Kongehøjen ligger i et fantastisk landskab ned til Mariager Fjord og Katbjerg Odde, og når man alligevel er der, vil jeg anbefale også at besøge Hohøj, der kun ligger tre kilometer derfra. Den er Danmarks største gravhøj. Vi troede, den var fra vikingetiden, men da vi i 1990’erne lagde et snit ind i det, kunne vi datere den tilbage til bronzealderen. Derfra er der udsigt til Mariager Fjord, Alstrup Krat og landets flotteste eksempler på marker fra oldtiden. Det hele er formidlet deroppe, jeg har selv lavet plancheudstillingen. Lige i nærheden øst for Hohøj er der også et skilt ved en udgravet jernalderboplads, som også er et besøg værd. Tager man forbi alle stederne, er der oplevelser til en hel dag, som kan afsluttes med en is på havnen ved Mariager, og så er ungerne godt trætte.

Adressen til Kongehøjen er Hobrovej 12C, 9559 Mariager.

5 Stenholt Krat i Midtjylland

Stenholt Krat. Foto: Karsten Kristiansen

- Vest for Silkeborg ligger Bølling Sø, der er en genskabt sø, som kan dateres helt tilbage til istiden. I nordenden af søen ligger Stenholt Krat, der er helt unikt. Til forår, når egen springer ud, er det et fortryllende sted; et rigtigt troldested med de krogede ege. Ligesom i Pipstorn Skov er der unikke høje fra bronzealderen. Vandreruten Hærvejen går lige igennem skoven. Ved Bølling Sø lå der også jæger- og stenalderbopladser. Her opholdt nogle af de første mennesker sig. De var jægere, som for mere end 10.000 år siden trak op fra Nordtyskland under istiden for at jage rensdyr. Ved søen befinder du dig lige på kanten af morænelandskabet og kanten fra isen ved sidste istid. Det vil sige, at på den ene side er det bølget med store bakker, og på den anden side er der fladt som en pandekage. 

Der er mulighed for parkering flere steder rundt om søen. Det er muligt at gå i ly ved Klosterlund Museum og Naturcenter, ved rastepladsen på Dværgbakken vest for søen samt i tidligere jagthytter øst for søen.

Adressen for Klosterlund Museum er Kragelundvej 6a, 7442 Engesvang.

6 Tustrup-gravpladsen på Djursland

Tustrup-gravpladsen. Foto: Karsten Kristiansen

- I min egen ”baghave” på Djursland ligger Tustrup, der er en område, hvor man finder en hel buket af dysser, jættestuer og gravhøje fra oldtiden. Tustrup-gravpladsen er et fredet og udgravet areal med rekonstruerede dyssekamre og jættestuer. Her ligger også et kulthus fra den yngre stenalder, som nærmest er et tempel. Der er også anlagt sheltere, offentlig sti, en fin lille å og en p-plads. Jeg har selv været med til at bygge en landskabsmodel på stedet, som ses i informationsbygningen. Det er en miniaturemodel, som viser, hvordan de store stendysser blev bygget.

Adressen er Gl. Fjellerupvej 10A, 8961 Allingåbro.

Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce