Annonce
Bøger

Historie: Da pressen var presset

Den halve snes år fra Hitlers magtovertagelse i 1933 til et godt stykke ind i besættelsestiden var ikke nogen stolt periode, hverken for Udenrigsministeriet eller for dansk presse. Af skræk for den store nazistiske nabo måtte udenrigsminister Peter Munch (R) gentagne gange løfte pegefingeren over for diverse redaktører, når deres udlandskorrespondenter havde afleveret kritiske artikler om forholdene i Det Tredje Rige. Ekstra prekært blev det, fordi SR-regeringen samtidig udadtil forsøgte at lade som om, at den frie danske presse sandelig på ingen måde var truet.

Med ganske få undtagelser rettede pressen føjeligt ind. Og disse sære - og skræmmende - tider giver Lars-Martin Sørensens bog et udmærket indblik i.

De toneangivende medier var dengang ubetinget de store dagblade, og Lars-Martin Sørensen har kulegravet gamle numre af primært Berlingske Tidende, Politiken og Social-Demokraten. I bogen møder læseren de fremmeste journalistiske penneførere udi udenrigsstoffet, nogle af dem tysksindede, andre vægelsindede, samt enkelte, der fra begyndelsen nok gennemskuede, hvad Hitler havde gang i, men havde svært ved at få deres kritiske artikler i avisen.

I bagklogskabens lys, med nutidens viden, er det let - og for letkøbt - at skose de udsendte danske journalister i Berlin for underdanigt medløberi. For arbejdsforholdene var uhyre vanskelige. Pressen blev nærmest mandsopdækket, og kritiske artikler medførte altid skarpe reaktioner fra tysk side. Advarsler og i gentagelsestilfælde udvisning var metoder, der skulle få den udenlandske presse til at rette ind. Normen var, at journalisterne i stor udstrækning måtte nøjes med systemets pressebriefinger, og derfor blev det nazisternes udlægning af de politiske konfrontationer, der blev sendt hjem til de danske aviser.

I højere grad kan man kritisere hjemmefrontens journalistik. Uden noget pres stillede aviserne sig ærbødigt an i en grad, der i dag er svær at forsvare. I sommeren 1938, hvor Nazi-Tysklands militære aggressioner og jødeforfølgelser var åbenlyse for enhver, aflagde Herman Göring visit i flere danske havne i sin lystyacht. Og beundringen for denne "venlige og sympatiske mand” var uden forbehold. Görings hang til dansk wienerbrød skabte efterfølgende stor efterspørgsel efter den berømte "Göring-basse".

Det er ikke nyt stof, som Lars-Martin Sørensen lægger frem. I bogen "Pilestræde under Pres" fra 1998 dykkede Rasmus Kreth dybt ned i Berlingske Tidendes vilkår op til og under besættelsen, og vil man vide noget om sportspressens ukritiske tilgang til idrætssamkvemmet med Nazi-Tyskland, kan Hans Bondes "Fodbold med Fjenden" anbefales. Lars-Martin Sørensen, der i øvrigt har sine rødder i fynske Nr. Søby og er student fra Midtfyns Gymnasium, behandler emnet bredere og mere overordnet, og det gør han både underholdende og kompetent oplysende.

Det kan dog undre, at forfatteren slutter med at skifte rolle fra historiker og forsker til samfundsdebattør. Slutkapitlet "Eftertanker" handler om medieudviklingen frem til i dag, og selv om forfatterens betragtninger er ganske valide, er kapitlet et halehæng, der hører mere hjemme i en debatbog.

Historie: Lars-Martin Sørensen: "Sidste nyt fra Berlin"

352 sider, Lindhardt og Ringhof

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Sommerhuse er revet væk i sommerferien: - Vi var helt nede på gulvet, og så kom vi hurtigt op igen

Annonce