Annonce
Debat

Hilsen fra Radisserne, Gulerødderne, Rødbederne og Pastinakkerne

Annonce

Læserbrev: Der bliver flækket brænde, tændt op i bålsteder, presset æblemost og skåret grøntsager.

Vi har høstet rødbeder, gulerødder, bønner og løg, og nu skal der laves chili sin carne i store gryder over bål.

Thomas, der er chef for “Haver til Maver,” lærer os noget om forskellige slags chilier.

Haver til maver er et projekt, hvor skoleklasser kan komme ud i køkkenhaver og lære om dyrkning af jord og madlavning.

Min klasse 5.b har siden foråret syv gange været på besøg i køkkenhaverne ved Falen. Cykelturen derud fra Paarup Skole er hyggelig og tager ca. en halv time.

Klassen blev delt op i fire grupper, som hver havde et stykke jord som vi skulle så i. Grupperne var ”Radiserne,” ”Gulerødderne,” ”Rødbederne” og ”Pastinakkerne.”

Den første gang vi var derude trampede vi stier og hakkede jorden fri for ukrudt. Så såede vi forskellige ting f.eks gulerødder og rødbeder. Vi skulle også lære noget om, hvad redskaberne hed, og hvad man bruger dem til.


Det er fedt, at man ikke bare sidder på sin stol og laver skolearbejde.


De næste gange hakkede vi ukrudt og såede bønner og blomster. Det kunne godt være lidt svært ikke at hakke planterne op.

En af gangene hørte vi ”Bi-Bent” fortælle om bier. Ude i haverne er der nemlig bier. Til sidst fik vi lov til at holde en bi. Den kunne ikke stikke, fordi det var en drone - altså en hanbi. Vi fik også lov til at smage nogle jordbær med friskslynget honning på. Uhmm det smagte godt.

Det første, vi høstede, var kartofler. Der var en konkurrence om, hvilken gruppe der havde flest kilo kartofler. Efter de var blevet vejet, blev de samlet i en stor gryde og kogt. Bagefter spiste vi dem med dressing til.

I sommerferien skulle man melde sig til at komme ud og passe haverne, man skulle vande og luge for ukrudt. Jeg var selv derude flere gange. Det var sjovt og dejligt at vise det til sine forældre.

Efter sommerferien høstede vi f.eks squash, gulerødder og rødbeder. Vi skulle lave grøntsags billeder af de forskellige grøntsager fra haverne ved at lægge grøntsagerne på et bræt. Bagefter skulle vi spise grøntsagerne. Vi fik også et øksekursus af Thomas. Han viste os, hvordan man skulle flække noget træ, og derefter skulle vi selv prøve.

En af gangene skulle vi selv have æbler med, som vi skulle lave æblemost af. De havde en gammeldags æblepresser, som vi brugte. Vi fik hver en flaske æblemost med hjem, det smagte rigtig godt.

Vi har lavet mad f.eks chili sin carne, som er chili con carne bare uden kød, kartoffelpizza og kogt nyopgravede kartofler. Vi legede også nogle lege f.eks. “den sure havemand” og en grøntsags stafet.

Jeg synes, det er rigtig sjovt og anderledes at komme ud i køkkenhaven ved Falen. Det er fedt, at man ikke bare sidder på sin stol og laver skolearbejde, men at man kommer udenfor og lærer i stedet for.

Jeg har lært en masse ved at være ude i haverne. Jeg kunne bedst lide, når vi skulle lave mad. Min favorit-ting, vi lavede, var kartoffelpizza med hvidløgsolie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce