Annonce
KLUMME

Hey historie-slettere: Her er lige fem nedslag fra vores fortid, som I ikke må smide på bålet

Christian Baadsgaard, journalist på Dagbladet Ringkøbing-Skjern.


Annonce

Kære idenditetspolitiske cancel-kulturalister.

Ja, det er en lang titel, og jeg skriver det med fare for at krænke jer. Jeg ved jo ikke, hvordan I identificerer eller definerer jer selv i forhold til den ene og den anden gruppe, men så meget ved jeg da, at I er kommet til at fylde umådelig meget. Derfor har jeg et par ord, jeg vil sige jer.

For grundlæggende ting er begyndt at smelte hurtigere i vores samfund end en Kæmpe Eskimo på en varm sommerdag, efter at I har fået en stemme. Ting skal fjernes, hvis de ikke repræsenterer den historie, som I gerne vil. Hvis I ikke bryder jer om det, så skal andre heller ikke. Gamle bøger og film skal tages ned fra hylden. Stautuer skal flyttes. Og får I ikke jeres vilje, så råber, skriger og shitstormer I, og som sådan har I egentlig fået masser af succes, for nu begynder folk selv at redigere i ting, der hypotetisk set kan blive krænkende, hvis jeres øje uheldigvis skulle ramme det. Jeg hører, at I trives som studerende på universiteter, hvor professorer og forskere er blevet bange for at lægge sig ud med jer, og gør de ikke, som I siger, så kan intet mindre end en fyring af kætteren bringe den gode stemning tilbage hos jer.

Mens jeg kan - for jeg ved ikke, hvornår I også begynder at kræve bestemte journalister fyret - så bliver jeg nødt til at sige, at inden I futter hele historien af og redigerer historiebøgerne så meget, at de kommer til at ligne en hullet Schweizerost (undskyld til Schweiz: I er ikke lavet af ost), så er der nogle nedslag i historien, som jeg synes, at I skal bevare. De er følgende:

1. I perioden op til og lige omkring 1933 begynder der at ske noget i Tyskland. Nazistpartiet har masser af medvind, men de har også et tæskehold, der hedder SA, som råber og skriger og generer modstanderne ved politiske møder, så modstanderne må opgive at debattere.

2. Inden 1933 er Tyskland hjemsted for noget af avantgarden, herunder Bauhaus-bevægelsen, der kommer til at være toneangivende indenfor århundredets arkitektur. Men nazisterne bryder sig ikke om dem, hvorefter de jages fra Tyskland.

3. Traditionelt set er Tyskland et rigt kulturland, fyldt med kunstnere, forfattere og intellektuelle. Men de kunstnere, som nazisterne ikke bryder sig om, bliver udskammet og deres kunst bliver kaldt degenereret kunst.

4. I foråret 1933 brænder nazisterne bøger af. Cirka 25.000 bøger af 2500 forfattere ryger på bålet, simpelthen fordi nazisterne ikke bryder sig om forfatternes holdninger eller bøgernes indhold.

5. På samme tid bliver de jødiske professorer arbejdsløse, men det gør de professorer også, som er modstandere af nazisterne. Forskningen kommer herefter til at handle om at bekræfte nazisternes verdensbillede.

Nu spørger I nok, hvad I skal bruge det til, alt det her. Og jeg forstår jer så ganske udmærket godt, når fremtidens forskning i historie nok kommer til at dreje sig om kønsnormativer, minoritetsrettigheder og veganisme i de forskellige perioder. Jeg glæder mig allerede til at høre jeres konklusioner om kønnede pronomer i andelsbevægelsen, der jo helt sikkert har været overrepræsenteret af kødspisende, mandlige, ciskønnede og hvide typer…

Men jeg synes alligevel, I lige skal lade de eksempler fra Tysklands historie stå.


Jeg troede ikke, at man kunne gøres ansvarlig for det, ens forfædre havde lavet. Jeg er opdraget til, at det ikke skal gå ud over børnene, at deres forældre har gjort noget forkert, men den antagelse kan jeg så med jeres mellemkomst se, at den må jeg tage op til revision.


Imens I tænker over, hvorfor jeg mener det, må jeg gøre mig overvejelser. Jeg troede ikke, at man kunne gøres ansvarlig for det, ens forfædre havde lavet. Jeg er opdraget til, at det ikke skal gå ud over børnene, at deres forældre har gjort noget forkert, men den antagelse kan jeg så med jeres mellemkomst se, at den må jeg tage op til revision. Så spørgsmålet er, om jeg har noget, jeg på vegne af mine forfædre skal undskylde, og lige der er det altså noget hø at have kortlagt sin slægt i 10 generationer. Det lægger et vist pres.

Jeg troede også, at vi var nået længere end heksebrændinger. Den opfattelse må jeg – med jeres mellemkomst – også tage op til revision.

Jeg har hørt, at den, der ikke lærer af historien, kommer til at genopleve den. Jeg har hørt, at der, hvor man brænder bøger, kommer man snart til at brænde mennesker. Og jeg kan konstatere, at i alle det 20. århundredes diktaturer censurerede man for at holde løgnene i live, og fordi man ikke stolede på folkets egen dømmekraft, og ville lade dem tænke selv.

Hvis ikke det var på grund af kulden, så skulle man tro at Danmark var ramt af hedeslag, da en debat om navnet på en is blev det store samtaleemne i denne uge. Endnu engang har den nye tids krænkethedsbølge skyllet ind over os. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Og derfor kan jeg heller ikke lade være med at spørge jer, nu hvor I både kræver det ene og det andet fjernet, og folk selv begynder at slette for at undgå jeres søgelys: Stoler I egentlig på andre menneskers dømmekraft, og tør I lade dem tænke selv?

Jeg spørger, fordi det skal lyde til, at I kæmper mod undertrykkelse. Men tør man ikke at lade andre mennesker tænke selv, så er det undertrykkelse. Og begynder I på nogen måde at retfærdiggøre det, så vil jeg lige sige, at I heller ikke skal smide George Orwells Kammerat Napoleon ud. Også selv om det kan være dybt krænkende for veganere at læse en bog, hvori der optræder dyr, som måske ikke har været i stand til selv at give samtykke til medvirken.

God søndag… Hovsa… Nu sagde jeg søn-dag…. Er det egentlig diskriminerende over for døtre, at man kun siger søn? Og hvad med dem, der ikke rigtig ved, om de er søn eller datter, fordi de ikke identificerer sig med det binære? Nå, jeg må vist bare nøjes med god dag!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce