Annonce
Faaborg-Midtfyn

Heste-signaler sættes ind mod menneskers angst

Hos Stald og Klinik A.Mol er hestene det vigtigste redskab i kampen mod angsten. Foto: Victor Juul Grønbæk

På en gård i Broby findes en klinik, hvor healing og hest går hånd i hånd, og hvor tidligere praktiserende læge Anna Maria Olsen ved hjælp af sine heste hjælper folk ud af deres angst.

For enden af den grusede Ruevej i Broby ligger en lille gård. Den umiskendelige lugt efterfulgt af et dæmpet vrinsk i nærheden vidner om, at man er nået frem til det rette sted. Her ligger Stald & Klinik A.Mol, som er en udendørsklinik, der skal hjælpe folk med angst og lignende lidelser med at få balance i deres liv igen.

Stifter og ejer af klinikken, Anna Maria Olsen, er tidligere praktiserende læge og uddannet healer. Nu driver hun klinikken i Broby, hvor hun tilbyder helende kontakt gennem heste-assisteret terapi.

Men hvad betyder det egentlig?

Anna Maria Olsen forklarer, at hestene hjælper hendes klienter med at få kontakt til det, de har brug for at tale om. Hun hjælper hovedsageligt kvinder med at få kontakt til det, de har brug for - for at få opløst deres angst og løse emotionelle indre konflikter, så de kan komme videre og gøre, hvad de gerne vil:

- Forskellen på mig og andre psykologer er, at de vil have, at man fortæller sin historie igen og igen, men det traumatiserer klienterne på ny. For mig er selve historien er ikke vigtig. Det handler om, hvad der skete inde i vedkommende, og så ved hjælp af hestene og naturen her får de fat i historiens essens og finder selv en løsning, fortæller Anna Maria Olsen.

Annonce
Anna Maria Olsen har fra barns ben vidst, at heste og mennesker kan noget helt særligt sammen. I dag lever hun af at hjælpe andre ved hjælp af sine heste. Foto: Victor Juul Grønbæk

Hestens beroligende signaler

Ifølge Anna Maria Olsen har heste en helt særlig egenskab, der gør, at de er helt unikke til denne form for angst-terapi. Det drejer sig nemlig om nogle såkaldte "calming signals", som hestene fra naturens side bruger til at berolige sig selv og andre i flokken.

Men hvordan hænger det sammen med terapi?

- Heste er enormt sociale flokdyr, der er afhængige af et velfungerende fællesskab. Fordi det er så vigtigt for dem, at flokken har det godt, bruger de disse beroligende signaler som kommunikation. Jeg har oplevet, at hestene mærker spændingen og stressen hos mine klienter, som hestene så forsøger at gøre noget ved, fordi de ser dem, der kommer hos mig, som en del af flokken, forklarer Anna Maria Olsen.

Anna Maria Olsen er så sikker i sin teori om calming signals, at hun er ved at samle case-personer til et forskningsstudie, der skal påvise sammenhængen mellem de her beroligende signaler og den forløsning, som hendes klienter kommer ud med i sidste ende. Hun forventer at kunne starte det i efteråret.

Hanne Lading er nået langt i hendes forløb på klinikken, og hestene har i den grad taget imod hende som en del af flokken. Begge parter er blevet meget tryggere med hinanden. Foto: Victor Juul Grønbæk

Hjælper klienter til selv at sadle op

På trods af skepsis og uforståenhed fra tidligere fagfæller kan Anna Maria Olsen prale af glade og tilfredse klienter. En af dem er Hanne Lading, der er ved at blive færdig med sine seks-sessionsforløb på Stald & Klinik A.Mol. For hende har behandlingen hos Anna Maria Olsen været uundværlig i forhold til at komme sin angst til livs:

- Hun har hjulpet mig med at finde ro i mig selv og til at finde frem til, hvad det egentlig er, jeg gerne vil have ud af mit liv. Det hele klikker for mig nu, og det kan jeg takke Anna Maria for. Jeg har fået styr på min angst, siger Hanne Lading.

Spørger man klinikkens ejer om succesen hos hende, er hun ikke i tvivl om, at der ikke er tale om en hurtig, magisk naturløsning:

- Jeg har på ingen måde De Vises Sten. Det, jeg hjælper folk med, er at finde svaret inde i dem selv. Det kræver tid, tillid og at man er klar til at turde kigge ind i sig selv. Det kræver selvindsigt, før man får noget ud af at komme hos mig, forklarer Anna Maria Olsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Mindeord For abonnenter

Mindeord: I byrådssalen boltrede Per Berga sig som en fisk i vandet

Annonce