Annonce
Sydfyn

Hest styrtede gennem bro: Beredskab, dyrlæger og maskinstation i fælles redningsaktion

Brædderne på tværs af broen knak midt over. Foto: Rasmus Henriksen
Fredag aften viste en rytter og sin hest sig for tung for en bro inde i Broholm Skov. Hesten sad fast i den ødelagte bro. Herefter begyndte en redningsaktion med beredskabet i samarbejde med dyrlæger og en maskinstation.

Broholm: En ridetur udviklede sig dramatisk fredag aften.

En kilometer inde i Broholm Skov nåede rytteren og hesten til et mindre vandløb. Derfor forsøgte de at krydse en træbro, som gav efter for vægten og kollapsede under dem.

Kort tid efter fik beredskabsstyrelsen besked om uheldet, beretter indsatsleder Per Aaskov.

- Vi rykkede ud til en hest, der var styrtet gennem en bro inde i Broholm Skov. Der var ikke sket noget med rytteren, men hesten sad fast. Den var gået gennem brodækket med benet, mens kroppen stadig var på selve broen, forklarer indsatslederen.

Annonce
Stigbroen er efterfølgende blevet spærret af at myndighederne. Foto: Rasmus Henriksen

Kran kunne ikke komme

Da ulykkesstedet befandt sig en kilometer inde i en skov, var det ikke nemt at finde. Men med hjælp fra GPS-koordinater lykkedes det både beredskabsstyrelsen og dyrlæger at komme frem.

Det stod hurtigt klart for folkene på stedet, at den eneste måde at få hesten fri på, var ved at løfte den op fra broen. Det skulle vise sig, at være nemmere sagt end gjort, forklarer Per Aaskov.

- Terrænet var meget ujævnt og fyldt med store rødder, så vores egen kran kunne ikke komme frem. Derfor fik vi hjælp fra den nærmeste maskinstation, som sendte en mand i en teleskoplæsser, fortæller indsatslederen.

Bedøvet og løftet

Da der var styr på det maskinelle, begyndte opgaven med at løfte hesten fri.

Her var dyrlægerne og deres faglige viden en stor hjælp, lyder det fra Per Aaskov.

- En af grundende til, at vi havde tilkaldt dyrlægerne var, at hesten skulle have noget smertestillende. Da bedøvelsen begyndte at virke, forklarede dyrlægerne, hvor henne på hesten man måtte løfte.

Den fælles redningsaktion forløb fint.

- Efter vi fik hesten op, havde den det fint efter omstændighederne. Den havde lidt smerter, men den havde også hængt der i et par timer, oplyser Per Aaskov.

Dagen efter ulykken er der stadig rester af hestens hale på broen. Foto: Rasmus Henriksen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce