Annonce
Debat

Hesbjergkilen. Socialdemokraternes dyre mistillid

6. februar valgte et flertal i Odenses by- og kulturudvalg at støtte Danmarks Naturfredningsforening (DN) i at rejse en fredning af Hesbjergkilen. Det, selv om der er stor usikkerhed om det juridiske grundlag for at gennemføre fredningen, og på trods af en fælles handlingsplan for fredninger, som er udarbejdet af Kommunernes Landsforening, DN og Miljøministeriet. Handlingsplanen foreskriver bl.a., at fredninger ikke bør anvendes der, hvor den ønskede beskyttelse allerede er sikret gennem den generelle naturbeskyttelses-, eller planlovgivning.

Begrundelsen for at være medrejser på et fredningsforslag er en dybfølt mistillid til fremtidige ejere ved Hesbjergkilen, jf. TV2/Fyn 27. februar. Argumentet synes at være, at man ikke ved, hvad der sker med naturen, hvis den efterlades hos ejerne. Det er ikke korrekt. Området er i den grad beskyttet af planloven, naturbeskyttelsesloven, skovloven med meget mere. Så meget, at ejerne ikke kan fælde skov eller sågar plante skov, hvor der ikke er skov i dag, bygge bygninger, fjerne stier m.m. En fredning medfører ikke øvrig beskyttelse af området, bortset fra følgende:

DN hævder, at der er en trussel mod området i forhold til gravning efter ler. En fredning vil være en beskyttelse mod råstofgravning, men argumentet er en stråmand. Området er udlagt til interesseområde for ler med henblik på at beskytte ressourcerne.

Ifølge Region Syddanmark, der er forvalter af råstoffer på Fyn, vil der gå minimum 57 år, før det er en potentiel trussel. Hvis de fremtidige ejere om 57 år mener, at det er en god idé at grave efter ler, skal der søges om og gives tilladelse, før der kan graves. Som nu vil det kræve høring af relevante parter, herunder både kommunen og DN. DN eller kommunen vil til den tid altid kunne rejse en fredningssag evt. som en såkaldt ambulancefredning. Det skal bemærkes, at såfremt myndighederne vurderer, at behovet for råstoffer er større end behovet for at fastholde en fredning, kan fredningen ophæves. Beskyttelsen er ikke større end det.

Flertallet i udvalget mener altså, at vi skal bruge de sparsomme penge i kommunekassen i Odense på at beskytte en trussel, der måske tidligst manifesterer sig om 57 år frem for at prioritere pengene til børn, unge og ældre i kommunen nu.

Prisen er minimum 6,9 millioner kroner, hvis ikke det dobbelte, og "gevinsten" er alene en sti på 3,66 km til de i forvejen 25 km offentligt tilgængelige stier i området. Det er en høj pris for mistillid til kommende ejere. Samtidigt taget i betragtning, at de nuværende og kommende ejere skal leve op til eksisterende lovgivning for området, er den ubegrundede mistillid mere udtryk for et trist menneskesyn end en hensyntagen til naturen.

Hvis de ansvarlige politikere eller andre har behov for at blive mere oplyst om det (manglende) saglige grundlag for en fredning, står jeg til rådighed for nærmere uddybning.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Grufuld ulykke på jernbanen ved Nyborg

1994 Den fine Carl Nielsen-sal i koncerthuset lægger lørdag aften scene til så slibrige sager, at arrangørerne har bevidst har placeret et skilt med ”forbudt for børn” hen over plakaterne. Skuespillerne Henrik Kofoed, Niels Olsen, Søren Pilmark og Asger Reher, der ikke er bange for at ødelægge det pæne image, spiller med fez og unoder rollerne som ”Ørkenens Sønner”. Hver aften oplever de, at publikum udvandrer fra showet. Det skete forleden aften i Holstebro, da det blev for meget for en del af publikum med billige bemærkninger om menneskets nedre regioner og ikke mindst, da en totalt afklædt Kofoed ifølge Holstebro Dagblad fløj hen over tilskuerne med ”alt dinglende, hvad der nu kunne dingle”. 1969 De værnepligtige på Langelandsfortet er gået i sultestrejke, der begyndte i går middags og fortsatte i aftes. Om strejken slutter i dag afhænger af et møde, som orlogskaptajn skal have med talsmændene i eftermiddag. Klagerne vedrører både den varme og kolde mad. De værnepligtige hævder, at flæskestegen er for fed, og at der er lidt variation i det kolde bord, selv om der er otte-ni retter at vælge imellem. - Som altid ved sådanne lejligheder er det nogle enkelte, der starter en aktion, og så kvier resten sig ved ikke at gå med, siger orlogskaptajnen til Fyens Stiftstidende. Det er omkring 100 mand, der sultestrejker, mens det fastansatte personel stadig spiser maden og betaler for den uden at klage. 1944 En grufuld ulykke, der har kostet en mand livet, skete tidligt i morges på banestrækningen i nærheden af Nyborg. En banearbejder, der på skinnecykel var på vej til sit arbejde på Nyborg Station, havde ikke observeret et forsinket tog på strækningen. Han blev påkørt og hans frygteligt lemlæstede lig slæbt med at lokomotivet på en strækning af over to kilometer. Først ved ankomsten til Nyborg Station opdagede lokomotivføreren, at lokomotivets forparti var oversprøjtet med blod. Da jernbanelinjen derefter blev afpatruljeret, fandt man liget af banearbejderen, der formodes at være dræbt på stedet. Liget, der var fuldstændig ukendeligt, blev i Falcks ambulance ført til ligkapellet ved Nyborg Sygehus.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce