Annonce
Indland

Herning-borgmester advarer mod kursen: 'Lige nu fejler vi i Venstre'

Lars Krarup, borgmester i Herning for Venstre. Foto: Mads Hansen.

Venstre på Christiansborg kan koste partiet dyrt i kommunerne, advarer Herning-borgmester Lars Krarup i stort interview med Fyens Stiftstidendes politiske redaktør Elisabet Svane.

- Kan du ikke kende dit parti?

- Joh, men der er noget, der sejler i den forkerte retning. Jeg kunne selvfølgelig også bare blive ved med at holde min mund.

Han ser eftertænksom ud, Hernings 44-årige borgmester, Lars Krarup. Der er snart gået fire uger, siden Herning mistede den politiskole, byen og borgmesteren længe troede sig sikre på. Han var med til at fostre idéen i 2015, han lancerede den sammen med DF, men DF sprang og fik sammen med Socialdemokratiet flyttet skolen til Vejle.

- Mange kommuner ville gerne have politiskolen. Følte du dig for sikker? Det siger andre kommuner.

- Min overvejelse i hele det lange forløb omkring politiskolen var, at hvis jeg spillede usikker, ville det give de andre blod på tanden. Når alle sagde, at vi var favoritter, hvorfor skulle jeg så sige andet?

Lars Krarup lagde ikke skjul på sin vrede og skuffelse i de sidste, afgørende dage, hvor han kastede alt ind i kampen. Især sig selv. Og gik målrettet efter at få DF's Kristian Thulesen Dahl i tale. Både via video på Facebook, via TV Midtvest og via mail og sms. Uden held. Til sidst stillede han sig frem og titulerede sig "Taberen" - en position, Lars Krarup hader.

Men som han siger, da vi sidder der på borgmesterkontoret og har været nødt til at rulle ned for den iltre sol, var det vigtigt for ham, at det stod lysende klart, hvorfor Herning havde tabt politiskolen. Der skulle sættes adresse på nederlaget, og vinderen hed Kristian Thulesen Dahl.

Nu skal Herning videre, det skal borgmesteren også, men noget afgørende er ændret, og det handler om noget, der er større end politiskolen, nemlig det kommunale Venstres fremtid. Borgmesteren kunne godt blive ved med at holde mund - offentligt - som han har gjort i alle årene, når han var utilfreds med noget, der ikke direkte handlede om Herning. Det vil han bare ikke mere. Nu blander han sig. F.eks. når regeringen med hans parti i spidsen stiller forslag om et uddannelsesloft, så der fremover skal gå seks år, før man må tage en ny uddannelse, hvis man har fortrudt.

- Det, der kommer til at ske i det her forår er, at rigtigt mange familier, borgerlige som ikke-borgerlige, skal sige til deres børn, som er på vej til eksamen: "Nu skal du være sikker på, at det her studie er det, du vil bruge resten af dit liv på? Ellers er det bedre, at du ikke tager din eksamen".

- Som forældre har vi hjulpet børnene gennem folkeskolen og gymnasiet og hen på studiet og så skal vi så rådgive dem til, at de ikke skal gøre det færdigt. Det stritter helt på mig.

- Jeg er sådan set enig i, at der skal være en grænse for, hvor mange uddannelser man skal kunne tage på fællesskabets regning. Men den måde, vi får formuleret det på, er meget langt fra det Venstre, jeg kender.

- Eller tag det trafikforlig, der lige er indgået uden om regeringen. Det indeholder i den grad initiativer, som Venstre i mange år med Kristian Pihl Lorentzen i spidsen har arbejdet for. Han har rejst rundt i hele landet, det kan være i Favrskov, det kan være i Skanderborg, det kan være i Aalborg. For at tage tre kommuner, hvor Venstre gerne vil gå frem ved kommunalvalget. Nu kan vi så stå der om et halvt år med noget, der er meget synligt og sige: Hov, det er vi så ikke med i.

- Det synes jeg er uheldigt.

Favrskov og Skanderborg får hver et trinbræt, Aalborg får bedre busdrift i forliget, som alle partier uden om regeringen er med i. Den smalle Venstre-regering takkede nej til at være med både her og i Togfonden.

Og når regeringen med hans parti i spidsen fremlægger et forslag til boligbeskatning, som skåner de dyreste ejendomme og giver størst gevinst i Nordsjælland, fordømmer Herning-borgmesteren det nu offentligt.

- Da vi havde en ren Venstre-regering for få måneder siden, mente vi ikke det her. Det gør vi så lige pludselig nu. Det er en omvendt Robin Hood, og hvis der skal lempes på boligskatterne i Nordsjælland, som regeringen foreslår, skal man da kalde det det, det er. En vækstpakke for Nordsjælland.

- Skal man endelig pille ved boligbeskatningen, skal man gøre det varsomt. Det er måske et lidt simpelt synspunkt, men vi har en udligning i det her land og i den del af landet, jeg kommer fra, er der behov for flere udligningskroner. Med det vil man bare putte flere penge i Nordsjælland, og det er forkert.

- Du kender jo også de politiske forhold. I er gået i regering med Konservative og LA og lettelser i boligskatten er jo hjerteblod for dem?

- Det ved jeg alt om, men når det er en Venstre-ledet regering er det altså det ledende parti, der skal sige, hvor hegnspælene skal stå.

- Endelig har vi så også fået en definition af at være dansker. De eneste, der er stolte af den formulering, er vel dybest set dem, der mente, at man skulle skyde efter flygtninge i både, siger Lars Krarup uden at nævne DF'erne Martin Henriksen eller Kenneth Kristensen Berth ved navn.

- Det er ikke Venstre værdigt. Det synes jeg ikke.

- Jeg synes de her fire eksempler er steder, hvor vi fejler i Venstre, siger Lars Krarup.

Boligskat, danskheds-definitionen, uddannelsesloftet og trafikforliget.

- Og det er bare fra det her år, der kun er knap et par måneder gammelt. Nu har jeg sagt det de steder, jeg synes, jeg skal sige det internt, så vil jeg også sige det højt. Det gør jo ikke noget, at de mennesker, der overvejer at stemme på mig til valget i november, ved, hvad jeg mener om de her højprofilerede sager.

Annonce

- Som forældre har vi hjulpet børnene gennem folkeskolen og gymnasiet og hen på studiet og så skal vi så rådgive dem til, at de ikke skal gøre det færdigt! Det stritter helt på mig.

Blå bog

Navn: Lars Krarup

Født: I Tjørring

Bopæl: Lind

Stilling: Borgmester i Herning

Parti: Venstre

Tidligere beskæftigelse: Slagter. Salgschef og direktør.


Foto: Mads Hansen

Det sidste er vigtigt, for det er her, Herning-borgmesterens bekymring ligger. Ikke bare på egne vegne, Venstre har absolut flertal i Herning, og der skal mere end jordskred til at fjerne Krarup fra posten.

Men Venstres kurs på Christiansborg kan koste dyrt for Venstre ude i kommunerne, og det bekymrer Lars Krarup, der også sidder i bestyrelsen i KL, Kommunernes Landsforening.

- Når vi nærmer os kommunalvalget i november, vil der sikkert ske det, der plejer: At Christiansborg begynder at interessere sig for kommunerne og vil høre, om de kan hjælpe med et eller andet. Det er i udgangspunktet positivt, men, som vi har drøftet i Venstretoppen i KL, kunne det være, at det var os, der skulle hjælpe dem. Sagt lige ud:

- På Christiansborg sidder de og kigger på meningsmålinger på 17-18 procent. I det kommunale Venstre har vi altså halvdelen af borgmesterposterne, så det kunne jo være, at de engang imellem skulle komme til os og bede om hjælp. For ude i kommunerne nyder vi i Venstre jo langt større tillid, end Venstre gør på Christiansborg.

- Siger du, at I ude i kommunerne hellere er fri for at Christiansborg-politikerne kommer ud og hjælper?

- Det tror jeg da, at der er nogle, der vil være.

Til november er det sjette gang, Lars Krarup er på valg. Han var kun 25, da han første gang blev medlem af byrådet i Herning. Han havde været lokal VU-formand med streg under lokal. For mens de andre i hans generation med Kristian Jensen og Troels Lund Poulsen som modsatrettede spydspidser førte drabelige kampe i VU om at være rød eller sort, om at være mere eller mindre liberal, koncentrerede Lars Krarup sig om Herning. Egentlig ville han have været revisor ligesom en onkel, der både havde sommerhus og travheste, men da slagteren i Føtex, hvor han vaskede op i delikatessen, bød sig til med en læreplads, sagde han ja tak og elskede livet i butikken.

I 2001 var det en anden, der bød sig til med et godt tilbud. Hernings daværende borgmester, Helge Sander, blev minister i Anders Fogh Rasmussens første regering og pegede på den dengang 29-årige Lars Krarup som sin efterfølger. Den unge politiker fik en halv time til at tænke sig om. Svaret giver sig selv her 16 år efter.

Tre gange har Venstre med Krarup i spidsen haft absolut flertal i Herning, der samarbejdes bredt, men Lars Krarup er bykongen. Han sidder for bordenden og ifølge velinformerede kilder er det kun den radikale Johs. Poulsen, der virkelig tager sig betalt for indflydelsen.

Det hele er gennemsyret af den særlige Herning-ånd, som gør det umulige muligt, og som borgmesteren elsker at tale om. Ånden, der har givet Herning Boxen, supersygehuset ude ved Gødstrup, to kunstmuseer i særklasse og en strand midt inde på heden. Bare for at nævne noget.

- Herovre sidder vi ikke og venter på hjælp fra Christiansborg. Som f.eks. Svendborg. Et smørhul, en by, der har det hele. Den er smuk, ligger naturskønt, og tilmed har byen en motorvej tæt på. Alligevel siger de hele tiden "send flere penge" eller "hjælp, hvor har vi det svært".

- Jeg forstår det ikke, men jeg er også båret af det modsatte. For skal vi have noget til at se bedre ud herovre, skal vi selv gribe skovlen.

Lars Krarup havde kun været borgmester et par år, da Søren Pind, dengang borgmester i København, bad ham om at være med i "de 10 teser", 10 liberale grundsætninger, som normalt ville have været barnemad i Venstre, men under Anders Foghs ledelse og i et stadig mere fortættet samarbejde med DF, blev det politisk både farligt og ubekvemt, og teserne blev, sammen med nogle af dets fremmeste mænd og kvinder, hældt ned ad brættet. Der skete ikke noget med Krarup, han sad jo i Herning. Men han havde rejst den liberale fane, som havde det svært i 00'ernes Venstre.

Det blev ændret i 2009, da Lars Løkke Rasmussen tog over og gjorde flere tese-magere til fremtrædende medlemmer af sin regering, bl.a. Søren Pind og Peter Christensen. Han endte også med at støtte Lars Krarup i hans på det tidspunkt største politiske kamp, kampen om supersygehuset i Region Midtjylland.

Det var Holstebro mod Herning, og her viste borgmesteren også sin indædte fighterånd og sit temperament. Efter sigende blev han rigtig sur på TV Midtvest dengang, ligesom han i sagen om politiskolen blev sur på Jyllands-Posten. Han viste også sin politiske snilde, fordi han kæmpede for et sygehus i Herning, men samtidig slog til lyd for akutambulancer og en helikopter til det Vestjylland, som følte sig meget langt væk fra et sygehus i Gødstrup.

En betændt sag i et valgkampår, hvor Lars Krarup og Herning endte med sejren, da Lars Løkke Rasmussen placerede supersygehuset i Gødstrup i sin åbningstale. Alligevel var det igen ved at gå galt en måned senere, hvor DF i forbindelse med årets finanslovsforhandlinger krævede sygehuset til Aulum.

- Det var jo også Kristian Thulesen Dahl. Jeg ved ikke, hvad det er med Thulesen Dahl og Herning, men jeg synes, at jeg har forsøgt at dyrke forskellige partier og have gode relationer til dem, også til DF, hvor jeg har forsøgt med både Pia Kjærsgaard, Thulesen Dahl og Peter Skaarup. Men må bare konstatere, at når det handler om Herning, er Thulesen Dahl ikke så venlig. Det må jeg jo på et tidspunkt også tage bestik af.

Sygehuset blev i Gødstrup, og i november fik Venstre i Herning 61,8 procent af stemmerne, og Lars Krarup blev valgets største stemmesluger.

I 2014 var det så Lars Krarup, der i de afgørende timer stillede sig på Lars Løkke Rasmussens side til hovedbestyrelsesmødet i Odense, hvor Løkke reddede sin formandspost efter tøjsagen. Og efter et møde i kælderen, hvor ikke bare Løkke, Kristian Jensen og partisekretær Claus Richter deltog, men også Lars Krarup. Krarup støttede Løkke og gik imod Kristian Jensen, som er valgt i Herning og bor i Lind. Ligesom Krarup.

- Som de fleste andre husker jeg frygtelig dårligt, hvad der skete dengang, for det er mest produktivt at have det sådan. Men dengang som nu var det, at jeg syntes, at Lars ville være den bedste til at stå i spidsen for partiet. Mit udgangspunkt er, at vi har Løkke i de næste otte år, men skulle det ske, at han fik den berygtede tagsten i hovedet, er mit udgangspunkt, at så har vi Kristian til at tage over.

Det konfirmerede de to, Jensen og Krarup, i en politisk kinddans i Herning Folkeblad til jul. Ikke sådan at forstå, at Lars Krarup er gået all in på Kristian Jensen, han har stadig tætte forbindelser til f.eks. Søren Gade, hvilket man kunne høre på TV Midtvest, som fulgte ham i de dramatiske dage omkring politiskolen. Men udgangspunktet er, at Kristian Jensen tager over efter Lars Løkke.

- Hvad er der sket siden 2014, hvor du hjalp Løkke med at beholde formandsposten? Du er meget kritisk i dag?

- Det handler ikke om en kælder. Det er båret af det, der er sket, og af, at Venstres 49 borgmestre har brug for, at partiet bevarer snusfornuften.

- Jeg fortryder ikke, hvis det er det, du spørger om.


Foto: Mads Hansen

I 2013 kunne Lars Krarup være blevet formand for KL. Han sagde nej. Og i årevis har han været på listen over mulige ministeremner.

- Er du reelt blevet tilbudt en ministerpost?

- Hvis jeg svarer på det, er det for tidlig historieskrivning, svarer Lars Krarup.

- Bjarne Riis skrev en bog, der hed "Bedst i modvind". Der kan jeg sige, at jeg er bedst i medvind. Som menneske trives jeg bedst i miljøer, hvor det handler om sagen, og så har jeg vel også svaret på, hvorfor jeg ikke skal på Christiansborg. Jeg tror sådan set godt, at jeg vil kunne spillet og gøre mig gældende, men det ønsker jeg simpelthen ikke.

- Uden at det skal lyde for højtragende: Det handler om mig som menneske. Jeg tror, at jeg ville blive et dårligere menneske, hvis jeg skulle gå i et miljø, hvor der hele tiden blev kastet med knive og paragraf 20-spørgsmål. Hvor man, hver aften man lægger sig i sin seng, skal tænke på, hvor mange knive man fik i ryggen, og hvor mange man selv fik kastet. Det tror jeg ikke, at jeg kan trives i.

- Er det definitivt?

- Nu skal man aldrig sige aldrig, men det kan jeg slet ikke se mig selv i. Det handler i høj grad også om, at jeg har set alt for mange mænd, der stod og så børnene flyve fra reden uden at have været en del af det. Da vi fik vores første barn, i dag er de seks og ni, besluttede jeg, at jeg aldrig skulle komme til at stå og sige: Dem var jeg for lidt for. Jeg er familiefar med to store F'er.

- Og som borgmester i Herning har jeg netværk med ministre og andre partier, jeg er formand i Sport Event Danmark, jeg har siddet i KL's bestyrelse i 11 år og sidder i Realdanias bestyrelse, så jeg får det nationale, som jeg har behov for. Skulle jeg en dag få job i København, er det mere sandsynligt, at det ikke har noget med politik at gøre. Og så vil jeg også have hjemmekontor i Herning.

- Er du en hjemmefødning?

- Ja, det kan man nok godt kalde mig.

- Du har flyttet dig fra Tjørring til Lind?

- Og skulle jeg flytte engang, ville det blive til Italien med noget god kaffe og noget god mad. Ikke til København.

- Er du til det gode liv?

- Det kan du da se. Jeg er uddannet slagter, og når jeg er hjemme om aftenen, laver jeg mad. Når vi har gæster, laver jeg mad. Jeg kan godt lide god rødvin. Det behøver ikke være dyrt, jeg kan bare godt lide at finde noget, der smager godt. Jeg kan godt lide et godt stykke kød, jeg har en sød tand. Jo, jeg kan godt lide det gode liv.

Ude i forkontoret er næste gæst ankommet. Benjamin Rud Elberth, ekspert i sociale medier, som skal hjælpe Lars Krarup i kommunalvalget. Det er her, på Facebook, Twitter og Snapchat, Krarup skal nå de nye vælgere, og det vil han have hjælp til. Men inden vi slutter, skal vi runde Dansk Folkeparti.

- Du er vred på Thulesen Dahl, men hvordan ser du generelt på DF på landsplan? I 10 år dannede I regering med dem som et meget loyalt støtteparti. Claus Hjort talte om et værdifællesskab, mens jeres tidligere formand, Uffe Ellemann-Jensen, ikke ville samarbejde med DF?

- Der har jeg ændret synspunkt. Jeg har været en af dem i Venstre, der har dyrket nødvendigheden af den gode relation mellem Venstre og DF. Det kommer jeg ikke til at dyrke mere, og det er selvfølgelig båret af en konkret sag, vi har talt om. Jeg har bare fået nok, og så må man kalde mig dårlig taber.

- Forløbet om politiskolen har været et ottedobbelt maratonløb, hvor jeg har skullet løbe fra spids fra starten, og hvor en af dem, der normalt ville være defineret som en ven, altså Kristian Thulesen Dahl, spændte ben 50 meter før mål.

- Det er sådan, jeg har det.

- Men det er også båret af at skulle sidde og høre på, at man skal skyde efter bådflygtninge. Mennesker, der er i nød. Det er jo så virkelighedsfjernt.

- Men de har da sagt så meget vanvittigt gennem tiden?

- Jeg er spændt på, om du også skriver det i din artikel.

- Det gør jeg. Men det gjorde de også i 00'erne - kunne du bedre klare det der?

Lars Krarup overhører bevidst spørgsmålet og fører samtalen videre:

- Også den der med at være dansker. At det er en given ordfører hos DF, der skal bestemme, hvornår man er dansker. På en dårlig dag kunne man få lyst til at sige, at det var dem, der skulle på et integrationskursus.

- I dag er jeg på det Uffe Ellemann'ske hold. Men det er jo også omkostningsfrit for mig at være det. Det skal man lige have med i ligningen. For mig er det en gratis omgang.

- Hvis du havde fået politiskolen, havde du så også været kritisk over for DF?

- Det er et godt spørgsmål, men ja, det havde jeg, og det ved vores centrale folk på Christiansborg også godt. At jeg synes, vi skal tage afstand fra den slags udsagn. Men det er da en interessant refleksion: Havde jeg også sagt det lige så højt, eller havde jeg kun sagt det på de indre linjer? Det kan godt være, du har ret i det.


Foto: Mads Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce