Annonce
Indland

Herbergsledere slår fast: Fynske hjemløse kan klare kulden

Der venter nogle kolde dage for alle på Fyn, og især de hjemløse er udsatte i frosten. Arkivfoto: Scanpix

Hjemløse på Fyn skal ikke frygte den hårde frost. Der er nemlig få fynske gadehjemløse og tilbud nok til alle. Sådan lyder det fra to store herberger i Odense og Svendborg.

Få risikerer at blive hårdere ramt end borgere uden et tag over hovedet, når DMI melder om nattetemperaturer på omkring 10 frostgrader de kommende dage.

Det har fået herberger i Århus og København til at melde om frygt for, at hjemløse kommer i livsfare. Men er man hjemløs på Fyn, behøver man ikke at skulle frygte for sit liv.

Det understreger Jan Lund Pedersen, der er forstander ved Kirkens Korshær Herberg i Odense. Han tror slet ikke, at kulden bliver en ekstra belastning for hans arbejdsplads:

- Jeg tænker rent faktisk ikke, at det kommer til at betyde noget for os. Vi har haft fuldt hus de sidste fire måneder, og vi har jo kun de pladser, vi har, siger han.

Med 16 værelser og et enkeltværelse med tre opredninger er han fortrøstningsfuld ved, at han har plads nok at tilbyde de hjemløse. Det samme gælder i Svendborg, hvor Omsorgscenter Sydfyn alligevel har forberedt sig på, at der kan komme flere gæster end normalt:

- Vi har en gadesygeplejerske og en opsøgende medarbejder, som går rundt i miljøet. Så hvis de opdager nogen, som har brug for et overnatningssted, så guider de dem herop, siger afdelingsleder Gitte Kromann Jacobsen.

- De er mere aktive lige nu for at sikre sig, at alle derude ved, at vi har det her tilbud. Det er vi ekstra opmærksomme på, men det er en opmærksomhed, vi har hele året, fortsætter hun.

Annonce

Hjemløse på Fyn

På Fyn er det hovedsageligt i Odense, at der findes hjemløse borgere. SFI's seneste kortlægning over området viser, at der i 2017 var 113 hjemløse borgere i Odense mod 173 ved forrige opgørelse.Billedet i de øvrige fynske byer er mere usikkert, men ifølge samme rapport er der sket en stigning i antallet af hjemløse borgere i kategorien "øvrige kommuner", hvor den største by har over 20.000 indbyggere. I denne gruppe er antallet steget fra 1.300 personer i 2015 til 1.457 personer i 2017.

På landsplan er der kommet otte procent flere hjemløse mellem de to seneste kortlægninger.

Kilde: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Få gadehjemløse

Heller ikke i Odense, hvor de fleste hjemløse på Fyn holder til, vil der blive pladsmangel på herbergerne, vurderer Jan Lund Pedersen. For selv om flere skulle banke på døren end normalt, så har Odense ikke samme udfordring som for eksempel i hovedstaden:

- I København er der rigtig mange gadehjemløse, og det har vi heldigvis ikke i Odense, forklarer han.

Derudover er flere af herbergerne - både i København og Århus - lukningstruede, fordi der simpelthen mangler frivillige til, at de kan køre rundt. Det problem har de heller ikke på Kirkens Korshær Herberg, forsikrer forstanderen:

- Vi har få frivillige, men vi har ikke en udfordring med, at vi mangler nogen. Vi har personale til at kunne være her 24 timer i døgnet, siger Jan Lund Pedersen.

I Odense findes desuden tilbuddene St. Dannebo og varmestuen i Østergade, der begge giver husly til udsatte borgere. Og så længe de tre tilbud eksisterer, bliver hjemløse i Odense ikke tvunget til at overnatte i bidende vinterkulde, mener Jan Lund Pedersen.

Kan altid finde en madras

Han slår også fast, at de i forvejen fyldte værelser ikke betyder, at der ikke er plads til flere på herberget i Odense.

- Vi kan godt lægge en ekstra madras op, hvis det er, siger Jan Lund Pedersen.

Samme løfte giver Gitte Kromann Jacobsen udsatte i Svendborg. På Omsorgscenter Sydfyn har de nemlig allerede en plan klar for, hvordan de vil tage hånd om en eventuelt øget efterspørgsel på sengepladser.

- Når vi ikke har flere ledige værelser i sådan et vintervejr, som vi er ude i nu, finder vi nogle ekstra madrasser, som vi kan lægge ud i vores tv-stue, siger Gitte Kromann Jacobsen.

- Der er ikke nogen, der kommer til at gå herfra og ud i kulden, lover hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Boligminister vil ikke røre ved slagtilbud til dømte beboere i Odense-ghetto

Fyn For abonnenter

Ingrid modtog sin diabetes-diagnose over telefonen: - Jeg fik at vide, at der lå en recept på serveren

Annonce