Kværndrup: I de skønne omgivelser ved Egeskov Slot var omkring 30 tilskuere mødt op for at overvære dette års Danmarksmesterskab i frilandskartofler. Blandt dem var kendte navne som tv-vært Søren Ryge, greven på Egeskov Slot Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille og forfatter Ida Jessen.
Chancen for fynsk sejr var pæn stor.
Tre af de fire deltagere repræsenterede øen, mens fjerde mand kom fra Vojens, Sønderjylland.
Spændingen steg, da Johs. Nørregaard Frandsen, formand for Danmarks Kartoffel Råd, en efter en satte kartoffelkasserne på vægten. Efter flere nervepirrende minutter stod resultatet knusende klart.
Det sønderjyske par, Aksel og Kaja Sørensen fra Vojens løb med sejren.
- Det er bare nitten, var reaktionen fra Martin Nielsen fra Glamsbjerg, som med sine 4137 gram kartofler endte med en andenplads.
- Vores kartofler var sent ude med at spire. På den ene kartoffel var der ikke nogen spire, så det er uheldigt, siger Martin Nielsen, der til daglig arbejder som snedker.
Royale kartofler
Det er ikke hvem som helst, der får æren af at sætte tænderne i Danmarks bedste frilandskartoffel. Vinder-kartoflerne bliver straks fragtet til Hendes Majestæt på Fredensborg Slot.
- Det er det, der er det sjove i det. På en måde er vinderen uofficiel hofleverandør, siger Jan Østergård fra Otterup, der i år indtog sidstepladsen, men i løbet af ti års deltagelse har vundet flere gange.
Helt stor er skuffelsen ikke, for Jan Østergård tager revanche næste år, lover han. Indtil da kan han trøste sig med, at kartoflerne, der er nogle af årets første, bliver solgt til omkring 100 til 150 kroner kiloet.
Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, greve på Egeskov SlotDet hele startede som en sjov ide for mange år siden, dengang vi startede Danmarks Kartoffel Råd. Dér sagde jeg, "så lægger vi riddersal til." Det er et forsøg på at fremme kartoflen gennem humor, det er lidt sjovt at holde eventet i de her omgivelser.
Traditionen tro foregik arrangementet på Egeskov Slot. Sædvanligvis afholdes mesterskabet i Riddersalen, men i skyggen af corona valgte man i år at rykke det ud i haven.
- Det hele startede som en sjov ide for mange år siden, dengang vi startede Danmarks Kartoffel Råd. Dér sagde jeg, "så lægger vi riddersal til." Det er et forsøg på at fremme kartoflen gennem humor, det er lidt sjovt at holde eventet i de her omgivelser, siger Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.
- Og så plejer der at stå en pose kartofler til mig, når dagen er omme, tilføjer greven med et blik på kartoffelbordet.