Annonce
Faaborg-Midtfyn

Her tæller størrelsen - ikke gørelsen: Hendes Majestæt kan glæde sig til en helt særlig smagsoplevelse

Hvert år kårer Danmarks Kartoffel Råd den avler, som har dyrket de største kartofler. I år vejede de smagfulde vindere 4557 gram. Foto: Emma Lina Kruse Jensen
Torsdag løb Danmarksmesterskabet i frilandskartofler af stablen. Med tre fynske kandidater ud af fire nominerede var chancen for sejr stor - men skæbnen ville det anderledes.

Kværndrup: I de skønne omgivelser ved Egeskov Slot var omkring 30 tilskuere mødt op for at overvære dette års Danmarksmesterskab i frilandskartofler. Blandt dem var kendte navne som tv-vært Søren Ryge, greven på Egeskov Slot Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille og forfatter Ida Jessen.

Chancen for fynsk sejr var pæn stor.

Tre af de fire deltagere repræsenterede øen, mens fjerde mand kom fra Vojens, Sønderjylland.

Annonce
Danmarksmesterskabet i frilandskartofler har kørt i 24 år. Foto: Emma Lina Kruse Jensen

Spændingen steg, da Johs. Nørregaard Frandsen, formand for Danmarks Kartoffel Råd, en efter en satte kartoffelkasserne på vægten. Efter flere nervepirrende minutter stod resultatet knusende klart.

Det sønderjyske par, Aksel og Kaja Sørensen fra Vojens løb med sejren.

- Det er bare nitten, var reaktionen fra Martin Nielsen fra Glamsbjerg, som med sine 4137 gram kartofler endte med en andenplads.

- Vores kartofler var sent ude med at spire. På den ene kartoffel var der ikke nogen spire, så det er uheldigt, siger Martin Nielsen, der til daglig arbejder som snedker.

Royale kartofler

Det er ikke hvem som helst, der får æren af at sætte tænderne i Danmarks bedste frilandskartoffel. Vinder-kartoflerne bliver straks fragtet til Hendes Majestæt på Fredensborg Slot.

Greven på Egeskov Slot, Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille (tv.) med formanden for Dansk Kartoffel Råd, Johs. Nørregaard Frandsen. Greven er selv uddannet landmand, og begge ønsker de at gøre kartoflen til danskernes foretrukne spise. Foto: Emma Lina Kruse Jensen

- Det er det, der er det sjove i det. På en måde er vinderen uofficiel hofleverandør, siger Jan Østergård fra Otterup, der i år indtog sidstepladsen, men i løbet af ti års deltagelse har vundet flere gange.

Helt stor er skuffelsen ikke, for Jan Østergård tager revanche næste år, lover han. Indtil da kan han trøste sig med, at kartoflerne, der er nogle af årets første, bliver solgt til omkring 100 til 150 kroner kiloet.

Det hele startede som en sjov ide for mange år siden, dengang vi startede Danmarks Kartoffel Råd. Dér sagde jeg, "så lægger vi riddersal til." Det er et forsøg på at fremme kartoflen gennem humor, det er lidt sjovt at holde eventet i de her omgivelser.

Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, greve på Egeskov Slot

Traditionen tro foregik arrangementet på Egeskov Slot. Sædvanligvis afholdes mesterskabet i Riddersalen, men i skyggen af corona valgte man i år at rykke det ud i haven.

- Det hele startede som en sjov ide for mange år siden, dengang vi startede Danmarks Kartoffel Råd. Dér sagde jeg, "så lægger vi riddersal til." Det er et forsøg på at fremme kartoflen gennem humor, det er lidt sjovt at holde eventet i de her omgivelser, siger Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.

- Og så plejer der at stå en pose kartofler til mig, når dagen er omme, tilføjer greven med et blik på kartoffelbordet.

Deltagerne i DM i frilandskartofler 2022. Fra venstre det sønderjyske vinderpar, Aksel og Kaja Sørensen. På andenpladsen Martin Nielsen fra Glamsbjerg (m.tv.), på tredjepladsen Regner Buch Madsen fra Helnæs (m.th.) og Jan Østergård (th.). Foto: Emma Lina Kruse Jensen
Søren Ryge underholdt tilskuerne med en lektion om oprindelse af ordet kartoffel. Angiveligt stammer ordet fra det italienske "trøffel." Foto: Emma Lina Kruse Jensen
Der var disket op den helt store kartoffel-anretning på den store dag. Foto: Emma Lina Kruse Jensen


Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Politiet opfordrer gruppe til at melde sig selv efter brand på skole:  - Vi har dem på film, så de kan bare ringe

Annonce