Annonce
Danmark

Her stemmer mere end hver tredje på Venstre: Nu giver de partitoppen en skideballe

Landmand Søren Svendsen og en række andre vælgere i Venstre-højborgen Ørbæk er godt trætte af uroen i partiet. Han og andre i landsbyen uddeler en regulær skideballe til Venstres ledelse. Foto: Kim Rune
I Ørbæk på Fyn stemte mere end hver tredje på Venstre ved folketingsvalget. Avisen Danmark tog til byen, hvor de elsker borgmesteren mere end Løkke og er trætte af de krigende på Christiansborg.
Annonce

Venstre-tumult: Søren Svendsen løfter op i halmen på marken og erklærer tilfreds, at det næsten er tørt trods en række regnbyger dagen før. Nu skinner solen, og landmanden håber snart at kunne få den sidste byg i hus. Han er en travl herre. Han er også medlem af byrådet i Nyborg Kommune, er næstformand i Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark, og i lommen har han en bipper, så han til enhver tid kan kaldes ud og slukke ildebrande som frivillig brandmand.

Lige nu kunne hans parti også have brug for en brandslukker. For som Lars Løkke sagde efter sidste uges omstridte sommergruppemøde: Det har slået lidt gnister.

Og det gnistrer stadig om magten i det liberale parti, der har sine rødder herude i bondedanmark. Dannet i 1870 som en protest mod partiet Højre, der efter Venstre-oprørernes mening i for høj grad gav alt for mange fordele til godsejere og andre rige personer. Venstre blev landmændenes parti, men det var mange andre end landmænd, der den 5. juni satte kryds ved Venstre, da de stemte i hallen i Ørbæk.

I den fynske by sydvest for Nyborg blev 37 procent af de 1196 krydser sat ved Venstre. Kun på Lyø fik partiet flere fynske stemmer. Men hvad skyldes den store opbakning til Venstre, og hvordan ser vælgerne nu på uroen i partiet? Avisen Danmark tog til byen, der også huser landets mest populære Venstre-borgmester. Ham vender vi tilbage til.

Ude i marken hos Søren Svendsen er Venstre-landmanden træt af den åbne strid i partitoppen, der for alvor blussede op, da næstformand Kristian Jensen i Berlingske tog afstand fra Lars Løkkes tanker om en SV-regering. En regering, som Søren Svendsen godt kan have sympati for.

- Jeg har selv tidligere sagt, at de store partier skulle sætte sig sammen i stedet for at bekrige hinanden. Jeg har været voldsomt træt af de små yderpartier, der har råbt op og skabt uro, siger han.

Kristian Jensen fik da også på partiets sommergruppemøde et møgfald fra Venstre-veteranen Claus Hjort for offentligt at have undsagt Lars Løkke idé om en regering over midten. Et angreb den tidligere forsvarsminister efterfølgende gentog, og så var det ham, der måtte stå for skud fra blandt andet formanden for Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark, Leif Krarup, der kritiserede Hjort for ikke at holde personstridighederne internt i partiet.

Nu håber Søren Svendsen, at Leif Krarup, må melde forfald, når Venstres hovedbestyrelse mødes senere på måneden. Ikke fordi han er uenig med Leif Krarup, men som næstformand i regionsbestyrelsen overtager den østfynske landmand pladsen i hovedbestyrelsen, hvis formanden melder afbud.

- Og jeg vil da gerne være med til hele debatten om partiets ledelse og fremtid, griner Søren Svendsen, der allerede har meldt sig til Venstres landsmøde i november. Her har alle partiets medlemmer adgang, og det er dem, der har det afgørende ord i valg af formand og næstformand. Om Svendsen er til Løkke, Jensen, Ellemann-Jensen, Støjberg eller en helt femte, vil han på ingen måde udtale sig om.

- Det vil jeg sgu ikke. Jeg skal ikke have lagt mere brænde til det bål, og partitoppen burde også kunne holde stridighederne indendøre. Når vi er uenige om noget i byrådsgruppen, vender vi også tingene internt i stedet for at gå ud i pressen, siger landmanden, der undrer sig over, at uroen folder sig ud nu efter fremgang ved både Europa-Parlamentsvalget og folketingsvalget.

Ingen bliver klogere af, at jeg udtaler mig. Jeg har ingen præferencer for den ene eller den anden.

Kenneth Muhs, Ørbæk-borger og borgmester i Nyborg Kommune

Annonce

Plakater i svinestalden

Søren Svendsen skrår over marken til laden og staldbygningen. Grisene er forlængst sat ud, da politikken fylder for meget til at have dyr på den 63 hektar store gård. I stedet er nu opstaldet valgmateriale, og forrest i laden ligger en række valgplakater med bunden i vejret. Pappet er genialt at ligge på, når Søren Svendsen skal skåne knæene og kravle under en af landbrugsmaskinerne, hvis de har brug for et tjek. På den måde gør manden på plakaterne også gavn. Ved valget blev der ikke en plads på Christiansborg til Nyborg-kredsens kandidat Bo Libergren, der er formand for Venstres gruppe i regionsrådet og ikke har været bleg for at kritisere partitoppen for at ville nedlægge regionerne. Han krævede også den tidligere sundhedsordfører Jane Heitmanns (V) afgang, da hun anonymt stillede spørgsmål om regionspolitikernes pengeforbrug til taxa, telefon, aviser mv. Så det er langt fra første gang, at bølgerne går højt i partiet, der ynder at prale med, at i Venstre er der højt til loftet.

Søren Svendsen kunne heller aldrig drømme om at forlade sit parti, som han nærmest har fået ind med modermælken. Faderen blev som 31-årig landets yngste sognerådsformand i Langeskov, og da sønnen fyldte 18 år meldte han sig ind i Venstre. Nu er han 64 år.

- Og ligegyldigt, hvad der sker, render jeg ikke af pladsen. Er man uenig i noget, må man bare forsøge at ændre det indefra, siger han og trækker fra mørket i svinestalden flere valgplakater frem af tidligere folketingskandidater i kredsen. Før Bo Libergren var det Anne Katrine Melvig, og den nuværende Venstre-borgmester Kenneth Muhs forsøgte tre gange forgæves at blive valgt til Folketinget, inden han slog igennem i lokalpolitik.

Annonce

Gem det beskidte undertøj

En af de trofaste V-støtter har været Ninna Møller, der også er med i bestyrelsen i kommunens Venstre-vælgerforening. Hun sørgede for kaffe og kom med morgenbrød, da de frivillige plakatophængere mødtes hos Søren Svendsen, inden kampen om de eftertragtede lygtepæle blev skudt igang. Hun var dog ikke selv oppe at kravle med Bo Libergren.

- Det er jeg blevet for gammel til, griner hun, da avisen er fortsat videre til hendes bopæl på Mejerivænget i Ørbæk.

På postkassen står Kultur på Tværs, som hun er formand for. I det hele taget er den 83-årige dame engageret i et utal af lokale aktiviteter. Lige nu gælder det et stort operaarrangement på Ørbæklunde. Medlemskabet af Venstre blev en realitet, da Kenneth Muhs for en del år siden ringede på og spurgte, om de ville købe et medlemskort.

- Min mand sagde, at det kunne vi godt for Kenneths skyld. Hans mor er min kusine, forklarer Ninna Møller, der tidligere har drevet lingeributikker i Ringe og Nyborg.

På et tidspunkt stemte hun på De Konservative, men de seneste mange år er krydset sat ved Venstre. Som forretningsdrivende skiltede hun dog ikke med det for ikke at skræmme kunder væk med andre politiske holdninger. På valgaftenen var hun valgtilforordnet i Ørbæk Hallen og kunne som stemmetæller glæde sig over, at stakken med Venstre-stemmer blev større og større.

- Derfor er det også rigtig, rigtig irriterende det, der sker nu. Kristian Jensen og Claus Hjort skulle have holdt deres holdninger internt i partiet. Man hænger ikke det beskidte vasketøj til tørre, siger den tidligere sælger af undertøj, der kom i Venstres lokale bestyrelse, da hun afhændte sine forretninger. Nu har hun denne opfordring til de fremtrædende Venstrefolk på Christiansborg:

- De bør tænke sig mere om alle sammen og ikke bare melde en masse ud. Når det knirker i et ægteskab, behøver man jo ikke dele det med naboerne.

Hun har ikke den store mening om, hvem hun foretrækker som partiets kommende formand.

- Men jeg bakker fuldt ud op om Løkke, der har været en god formand, siger hun.

Hun blev dog lidt forbavset, da han annoncerede muligheden for en SV-regering.

- Hvad sker der lige her, tænkte jeg. Det er jo ikke fordi, at jeg har noget imod socialdemokrater, men ligefrem at gå med dem i regering er for langt at gå, mener hun.

Hun forklarer sin opbakning til Venstre med, at partiet har mange varer på hylderne og ikke er fokuset på én bestemt ting.

Sådan faldt stemmerne

Ved folketingsvalget i juni stemte 23,4 procent på Venstre, hvilket var en fremgang på 3,9 procentpoint.

I Ørbæk stemte 37 procent på Venstre, hvilket var en fremgang på 7,6 procentpoint, og det sted på Fyn (undtagen Lyø), hvor flest stemte Venstre.

Ørbæk ligger i Nyborg-kredsen, hvis Venstre-kandidat Bo Libergren ikke blev valgt.

I alt 1196 personer stemte i Ørbæk.

Annonce

Brug for ny ledelse

Før kommunalreformen i 2007 var Ørbæk hovedsæde i Ørbæk Kommune, og på byens rådhus havde Esther Schmidt job som kontorassistent i socialforvaltningen. Alle årene var de skiftende borgmestre fra Venstre, som hun blev medlem af som ung.

- Dengang var det jo VU-ballerne, der trak, griner hun, da avisen i sin søgen efter Venstre-vælgere i Ørbæk har fået et tip om at ringe på hos parret på Libavej.

I lænestolen bagest i stuen sidder manden Anders Schmidt med Fyens Stiftstidende. Han har lige læst artiklen med De Radikales leder Morten Østergaard, der har givet interview i forbindelse med partiets sommergruppemøde, der denne dag holdes på konferencecentret Gl. Vindinge få kilometre fra Ørbæk. Trods en fortid som lærer har Anders Schmidt aldrig været radikal som mange andre fagfæller. Han har stemt Venstre, men har ikke været så trofast som hustruen. Hun bryder sig imidlertid ikke om det, der sker i partiet nu.

- Det er meget mærkeligt. Jeg kan slet ikke forstå det. Hvorfor meldingen om en SV-regering? Den har jeg ikke fidus til. Og tidligere har der været det med Løkkes flyrejser og de andre sager. Dem bryder jeg mig heller ikke om, men mit problem er, at jeg ikke kan finde andre partier, der er bedre, konstaterer hun.

Hun håber, at der meget hurtigt kommer en ny ledelse af partiet, så der kan komme ro på.

- Det er jo voksne mennesker og ikke en børnehave, siger hun og ryster på hovedet af, hvordan magtkampen har foldet sig ud de seneste uger.

Hvem der så skal stå i spidsen for partiet, har hun svært ved at give et bud på.

- Jeg kender jo ikke rigtig Kristian Jensen. Det virker lidt som om, at han bliver holdt tilbage, men på plussiden er, at han kommer fra det vestjyske og nok er mere jordbunden end en Ellemann. Han er jo københavner, og jeg tror ikke, at han har haft jord under neglene, bemærker Esther Schmidt.

Hun og manden sad forleden og studerede et foto af regeringen og kunne konstatere, at næsten alle var akademikere.

- Men en, der kan tale, så det er til at forstå, er Inger Støjberg, fremhæver hustruen, der synes, hun skulle have en mere fremtrædende post i partiet. Dog ikke som statsminister.

- Hun vil bage for mange lagkager, lyder det fra Anders Schmidt.

Når der kommer ro i partiet håber hustruen, at partiet vil arbejde for at skabe bedre forhold for børn og ældre.

- De skal passe på ikke at centralisere for meget og nedlægge for mange børnehaver og skoler. Og så skal de huske på, at det er vi ældre, der har bygget samfundet op, understreger hun.

Selv om hun ikke kan finde sit medlemskort til partiet, fordi det nok er røget med den kasserede pung ud, forsikrer hun, at det er betalt. Og sådan vil det blive ved med at være uro eller ej.

Søren Svendsen glæder sig over, at det meste af høsten er i hus, men han er godt træt af balladen i Venstre, som han har været medlem af i 46 år. Foto: Kim Rune
Annonce

Muhs-effekten

På hovedgaden i Ørbæk har borgmesterens forældre solgt jordbærkager, wienerbrød og medaljer i 45 år, og det tæller hos Kirsten Kjærulff, da hun åbner døren ved en af de nærliggende huse og forklarer, hvorfor hun har stemt på Venstre.

- Vi vil jo gerne støtte bagerens søn og hans parti, selv om det er sørgeligt med den uro, der er nu, siger hun.

De næste, avisen støder ind i på gaden, fremhæver også borgmester Muhs.

- I den gamle Ørbæk Kommune har vi jo været vant til Venstre-borgmestre, og det er godt, at vi nu også har fået en Venstre-borgmestre herfra i Nyborg Kommune. Jeg kan også godt lide Løkke. Han har gjort det godt, og det er meget mærkeligt det, der foregår i Venstre nu, siger Kirsten Hansen, der har arbejdet på byens nedlagte slagteri og siden plejehjemmet.

Længere nede ad gaden kommer en yngre kvinde gående med sin hund. Det er social- og sundhedsassistent Louise Sørensen, der ikke går så meget op i uroen i Venstre, selv om hun har stemt på partiet.

- Jeg synes, at borgmesteren har gjort det godt, og det spiller nok også ind på, hvad jeg har stemt til folketingsvalget, siger hun.

I stalden hos Søren Svendsen er valgplakaterne opmagasineret.Kredsens kandidat Bo Libergren opnåede ikke valg trods Venstres store fremgang.Foto: Kim Rune
Annonce

Diplomaten

Borgmesteren Kenneth Muhs har ikke den store lyst til at kommentere magtspillet i Venstre. Den tidligere major er selv kommet til magten i Nyborg Kommune efter et dramatisk forløb, der også havnede i landsmedierne. Alt så ud til, at den socialdemokratiske borgmester Erik Christensen havde genvundet magten efter kommunalvalget i 2013, men så kom bomben. Socialdemokraten Jan Reimer fra nabobyen til Ørbæk sprang over til Venstre, og i byrådssalen kunne Kenneth Muhs sætte sig i borgmesterstolen under buhråb fra en række fremmødte nyborgensere. Alt var imidlertid glemt fire år efter, da bagersønnen fra Ørbæk fik 28 procent af samtlige stemmer i kommunen, og nu er den Venstre-borgmester i Danmark, der har den største opbakning fra vælgerne. Han er da også en mester i at udtale sig i meget diplomatiske vendinger, der ikke støder nogen. Som når han skal kommentere uroen i partiet.

- Det har jeg ingen offentlig holdning til. Ingen bliver klogere af, at jeg udtaler mig. Jeg har ingen præferencer for hverken den ene eller anden, siger han og ærgrer sig over, at det ikke lykkes at holde personstridighederne internt i partiet.

- Jeg håber, at vi snart kommer i gang med at diskutere politik, siger han.

Han hører til dem, der meget gerne vil have et bredt samarbejde og er heller ikke afskrækket af en SV-regering.

- Jeg har det fint med Lars Løkkes melding om at hindre de yderste fløje i at få for meget indflydelse. Derfor skal vi heller ikke afskrive muligheden for en regering over midten, selv om målet altid er at få gennemført borgerlig politik. Det kan vi også gøre med et bredt samarbejde, som vi i det kommunale Danmark har gode erfaringer med. Jeg tror, at mange danskere gerne ser den kontinuitet, der kan skabes med et tæt samarbejde mellem S og V, siger Kenneth Muhs.

Og selv om Kristian Jensen har taget afstand fra en SV-regering, understreger borgmesteren, at han bakker op om både Lars Løkke og Kristian Jensen.

Dagen efter besøget i Ørbæk trækker Claus Hjort sin melding tilbage om, at Kristian Jensen bør trække sig som Venstres næstformand. På anden vis forsøger Venstre-toppen også at få lagt personslagsmålene døde, men det gnistrer i den grad fortsat i partiet, og der er ikke lige en bipper at aktivere som hos den frivillige brandslukker Søren Svendsen på marken i Ørbæk.

Ninna Møller er medlem af den lokale bestyrelse i Venstre og har tidligere drevet to lingeributikker. Hun har dette råd til partitoppen: Undlad at hænge det beskidte vasketøj til tørre. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce