Annonce
Livsstil

Her skal vi slå rødder

Meltem Daysal og Mircea Trandafir er stærkt inspireret af skandinavisk stil og minimalisme og har indrettet deres hjem derefter.

En svag varme breder sig fra den frithængende bioethanolpejs i husets store, centrale rum.

Flammerne har ellers primært dekorativ effekt sådan en mørk vinteraften, hvor man synker ned i en god lænestol med et glas vin.

For Meltem Daysal og Mircea Trandafir er det orange liv imidlertid også et symbol på det danske begreb "hygge."

- Det tiltaler os virkelig, og jeg ville have en brændeovn eller pejs, fordi det er en del af skandinavisk design, siger parrets kvindelige halvdel, Meltem Daysal.

Hun er født og opvokset i Tyrkiet men har uddannet sig til økonom i USA, ligesom rumænske Mircea Trandafir.

Det var der, de mødte hinanden, og selv om de nu har været i Danmark i tre år, er det stadig Washington, de tænker på som hjem.

- Det er der, vi har tilbragt mest tid sammen, og vi har også gode venner, som har slået sig ned der. Men om nogle år kommer vi til at tænke på det her som hjem, siger de og kigger sig rundt i det nybyggede Eurodan-hus i Skt. Klemens syd for Odense.

Det er der, de vil slå rødder og skabe den stabilitet, de har savnet, mens de rakkede verden rundt.

Da de var færdige med deres uddannelser, fik de nemlig job i henholdsvis Holland og Canada. Derfor planlagde de deres undervisning, så de skiftevis havde et semester uden undervisning. Derfor kunne de skiftevis bo et halvt år i Europa og Nordamerika, og for at det ikke skulle føles helt fremmed, havde de indrettet de to forskellige lejligheder med identisk Ikea-udstyr, der så vidt muligt var placeret på samme måde, så det hurtigt føltes som hjem begge steder.

- Det er vildt, som ting kan akkumulere over tid, og vi er flyttet så mange gange, at vi sætter pris på den minimalistiske, skandinaviske stil. Uanset, hvor forsigtige flyttemændene er, går der også altid noget i stykker, når man flytter, og vi ville ikke være knust over, at nogle af vores ting, gik i stykker. Men vi elsker god kvalitet og dansk design med historie, og nu kan vi investere i det, fortæller de.

Begge er ansat som lektorer på Syddansk Universitet i Odense, og til at begynde med boede de til leje i et lækkert rækkehus i Skibhuskvarteret.

- Det kom til at definere den måde, vi kiggede på hus. Det skulle være relativt nybygget og af god kvalitet. Vi var ret glade for rækkehuset, og da vi besluttede os for at købe, ville vi have noget, der var lige så godt, siger Meltem Daysal.

Ret hurtigt begyndte de dog at lede efter et hus at investere i.

- Vi er jo økonomer, som de siger.

Men det handlede også om følelser.

- For mig handlede det at købe hus også om det psykologiske i ikke at skulle flytte mere. Vi ville skabe stabilitet og var virkelig klar til at binde os til et sted, siger Meltem Daysal.

Parret besluttede hurtigt, at de ville bo i et hus, der ikke måtte være bygget tidligere end 2010, og så skulle det have mindst samme standard som det, de kom fra.

Flere huse var i spil, men parret undrede sig over, at husene som regel havde været til salg længe. Forklaringen fik de af en ejendomsmægler, der fortalte dem, at det var lige så billigt at bygge selv.

Meltem Daysal følger meget med i boligindretning, blandt andet ved at læse blogs.

Nemmere end forventet

Umiddelbart lød det som et stort projekt for Meltem Daysal og Mircea Trandafir.

- Min familie har bygget ferielejligheder i nærheden af Bukarest, og der skal man møde op hver dag for at sikre sig, at håndværkerne gør deres arbejde, så vi regnede med, at det ville være for stort et arbejde. Men så begyndte vi at søge på nettet med Google Translate, siger Mircea Trandafir.

Hurtigt fandt de ud af, at processen i Danmark er væsentligt mere overskuelig, og så gik de i gang med først at kigge på hus og dernæst på grunde.

- Mange danskere gør det sikkert omvendt, fordi de har familie eller andet at tage hensyn til. For os kunne det ene sted være lige så godt som det andet. Vi var glade for at bo tæt på centrum, men vi var også blevet glade for forstadsfornemmelsen i stedet for - som i USA - at bo ovenpå butikker og midt i al støjen. Vi ville gerne bo tæt på byen men også roligt, og så var det vigtigt for os, at det ikke var så langt væk. Selv om afstanden til Ringe eller Årslev ikke er så stor, betyder det alligevel noget for dem, der cykler, og vi var lige begyndt at få venner her, siger de.

Meltem Daysal følger meget med i boligindretning, blandt andet ved at læse blogs.
Annonce

Laver mad som hobby

Grundplanen til huset fandt de hos Eurodan, og de var fra begyndelsen sikre på, at det skulle være et hus med et åbent køkken og opholdsrum og to fløje, en til dem selv og en til gæster eller hvis der en dag kommer børn til.

- Vi bruger meget tid herhjemme og laver meget mad i forhold til, at vi kun er os to. Vi prøver to-tre nye opskrifter hver uge og har det som en hobby ved siden af arbejdet, fortæller de.

Mircea Trandafir er vild med idéen om en kogeø og faldt altid for de boligdesign, der havde det. Samtidig joker han med, at han som økonom har et nærmest OCD-lignende forhold til symmetri, og mange ting blev tilpasset undervejs i processen.

Værelserne blev gjort større, et vindue blev sløjfet for at skabe plads til en gallerivæg, og så blev både badeværelse og walk-in-closet rettet til.2

Soveværelset blev udvidet, så der er plads til at have en 2,20 meter lang seng, så Mircea Trandafir ikke behøver ligge på tværs. Husets største badeværelse fik også lidt ekstra plads, så der blev rum til både badekar og bruser. Det kostede en smule plads i parrets walk-in-closet, der dog er rigeligt stort.

- Grunden er omkring 1800 kvadratmeter, og vi strakte huset så meget, vi kunne. Vi vil gerne have lidt græs og plads til en grill, men vi går ikke meget op i haven eller i at dyrke vores egen grøntsager - endnu.

Der er god plads til tøj, selv om walk-in-closet?et blev gjort en anelse mindre til fordel for bade- og soveværelse.
Annonce

Tyrkisk oprindelse gav problemer

Mens alt det praktiske omkring selve bygningen var nemt og overskueligt, var det langt vanskeligere at låne penge til at bygge. Ikke at parrets økonomi fejlede noget, men det gav problemer, at Meltem Daysal som ikke-EU-borger skulle have boet i Danmark i fem år, før hun må bygge.Efter afslag på afslag havde parret egentlig sat byggeplanerne i bero, da chefkonsulent Bo Strange Petersen fra Eurodan tog dem med til Fynske Bank i Børkop, hvor lånet gik igennem.

Byggeriet begyndte den 1. april sidste år, og 1. september stod de 194 kvadratmeter klar til at flytte ind i.

- Nu kan vi købe det, vi virkelig vil. Vi har ikke brug for 200.000 ting men for nogle få, smagfulde ting. Vi prioriterede spisebordet og stolene, to gode lænestole, og så er madrasserne i soveværelset af virkelig god kvalitet, siger de.

Begge er de glade for naturlige nuancer, og indretningen er primært holdt i cremehvid, grå og træ. Så kan de altid peppe op med farver på noget af interiøret. Kun nogle få ting viser, hvor de kommer fra. I bryggerset hænger tre tyrkiske dekorationer.

- Tyrkisk design er meget ornamenteret, og det appellerer ikke ret meget til os. Det hører ikke til simple-living-stilen, men jeg er sentimental nok til, at jeg gerne vil have lidt af det, forklarer Meltem Daysal.

Både i Tyrkiet og Rumænien er det almindeligt med en fordør og en havedør men ingen bryggersdør. Parret tog imidlertid imod rådet om at sætte en i, og de kan allerede se fordelen ved at gå den vej ind, når venner med børn er på besøg.

- Vi er økonomer, arbejder samme sted og endda på mange af de samme projekter, så det er godt at have noget andet at lave sammen også. Huset og projekterne her er gode at have sammen. Vi laver tit noget ved huset eller planlægger det i weekenderne, fortæller Mircea Trandafir.

Begge er glade for, at de er endt i et nybyggerkvarter, hvor alle andre også er flyttet ind i løbet af de seneste tre år, selv om det egentlig var lidt tilfældigt.

- Vi havde ikke tænkt over det, før vi flyttede ind, men nu er det meget dejligt for os, at alle de andre i kvarteret også er helt nye. Alle er på udkig efter nye venskaber, og det gør det nemt at falde til. Hvis man kan, er det en god ting at kigge efter, når man overvejer at bygge, siger Meltem Daysal.

Tøjet ligger nydeligt.
Træ, hvid og grå går igen i indretningen.
Husets største badeværelse blev udvidet i forhold til det første udkast, så der blev plads til både brusekabine og badekar.
Parret valgte et hvidt køkken med matte låger som kontrast til granit-bordpladen, der er glinsende. Kogeøen var de vilde med.
Kun nogle få ting viser Meltem Daysal og Mircea Trandafirs oprindelse. De er fra henholdsvis Tyrkiet og Rumænien.
Meltem og Mircea er meget inspirerede af skandinavisk design og minimalisme og har bygget og indrettet deres eget hus derefter.
Mircea Trandafir (t.v.) og Meltem Daysal arbejder tæt sammen om mange projekter, men de nyder også at have huset og projekterne i det som hobby.
Træ fylder en del i indretningen.
Spisebordet fra Bolia og de otte Eames-stole var blandt de ting, parret prioriterede at investere i, da de skulle indrette sig.
Den frithængende bioethanolpejs er for parret et symbol på begrebet ?hygge?.
Fra badeværelset.
Det ene værelse fungerer p.t. som motionsrum, og så er der Xbox til børn, der kommer på besøg.
Det mindste badeværelse er holdt i samme materialer som det største.
Der er god plads til gæster, og parrets forældre bliver også gerne nogle dage, når de er i Danmark.
Soveværelset blev gjort en smule længere, så der blev plads til den 2,20 meter lange seng.
Parret ville have plads til både bruser og badekar.
De to gode lænestole var en af de ting, parret prioriterede at investere i.
Huset er i høj grad bygget og indrettet med udgangspunkt i symmetri. - Vi er jo økonomer, som de siger.
De to lænestole var noget af det, parret prioriterede at bruge mange penge på, da de skulle indrette huset. De har generelt mikset dyrt og billigt og valgte fra start at prioritere lænestolene, spisebord og -stole samt en god madras.
Indbegrebet af hygge er et bålsted - også selv om det er bioethanol.
Meltem Daysal og Mircea Trandafir er glade for at være flyttet ind i et kvarter, hvor alle andre også er tilflyttere. Det gør det nemmere at skabe nye kontakter.
Farverne går, hvid og træ går igen i indretningen.
Huset er bygget op med åbent køkken og stue samt to fløje.
Kaffe er en vigtig del af tyrkisk kultur, og Meltem Daysal drikker meget kaffe.
Indbegrebet af hygge er et bålsted - også selv om det er bioethanol.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce