Annonce
Hvem skal passe farmor

Slut med minuttyranni og unødig dokumentation: Fynsk kommune går nye veje i ældreplejen

Ældreminister Astrid Krag (S) var mandag på besøg på plejehjem i Middelfart Kommune for at underskrive aftalen om, at kommunen slipper for en række nationale krav og regler de næste tre år. Foto: Middelfart Kommune
Som en af tre kommuner er Middelfart Kommune af Folketinget blevet bedt om at finde nye veje til en bedre ældrepleje. I denne uge skrev borgmester Johannes Lundsfryd (S) og ældreminister Astrid Krag (S) under på aftalen, der frigør kommunen for en række nationale krav.

Senior- og Velfærdschef i Middelfart Kommune Vicky Kim Andersen forklarer her, hvad frikommuneforsøget om fremtidens ældreliv indebærer.

- Hvad er formålet med forsøget?

- Det er at skabe mere nærvær for de ældre modtagere af hjemmepleje og på plejehjemmene. Men også mere nærvær for vores ansatte, så de kan bruge tiden på det, de er gået ind i faget for og ikke på dokumentation. Vi skal have skabt en forenkling af systemet og bruge tiden på det, der giver mest mening for borgeren på dagen. Om det er at sidde ned og give et kram, læse avisen højt eller at få gjort rent.

- Så det er opgør med, at de ansatte kun kan udføre opgaver, der fremgår af den liste, borgeren er visiteret til?

- Ja. Det nytter ikke noget, at en ansat ikke må gøre noget, fordi det ikke står på listen. Det er mennesker, vi har med at gøre, og er der tid til at gøre noget, der ikke står på listen, og det giver mening for borgeren, skal det være muligt at gøre det uden at få dårlig samvittighed.

- Men dokumentation er jo også en sikkerhed for både borgeren og den ansatte. Gambler I ikke med det?

- Vi ved godt, at nogle ældre for eksempel kan have svært ved at huske, så dokumentation kan have en værdi, men vi vil arbejde på at styrke samarbejdet med de pårørende, så de også har tillid til, at vi gør det, der er bedst for modtageren af hjælpen. Det kan f.eks. være pårørende, der synes, at hygiejnen hos deres gamle kære mor ikke er helt i top, men at hun til gengæld er blevet mere glad. Så kan vi tage en samtale om, hvad der er vigtigst.

- Og hvordan kommer de pårørende konkret til at mærke det øgede samarbejde?

- Vi vil blandt andet invitere til pårørendekaffe, så vi kan få vendt en række ting, før der opstår problemer. Der vil selvfølgelig også være mulighed for individuelle samtaler, hvis der er behov for det.

- Kan du nævne konkrete eksempler på, hvordan de ældre ellers kommer til at opleve forandringer?

- De vil lettere bare kunne møde op og få udleveret en rollator eller andre hjælpemidler. Et andet eksempel er, at vi i en del af vores hjemmepleje har lavet en demensrute, så alle besøgene her er til borgere med demens. Ansatte, der kører på den rute, er nogle, der brænder for at arbejde med borgere med demens og har særlige kompetencer. Det betyder også færre skiftende ansigter hos den ældre og er en styrke for de pårørende, der ofte har det svært.

- Så det er slut med, at ældre modtagere af hjælp i Middelfart Kommune oplever hjemmeplejen som en banegård med skiftende ansatte, der går ud og ind?

- Demensruten er et forsøg på det, men vi er som andre kommuner også hårdt ramt af, at det er svært at skaffe nok sosu'er, og det kan gøre det svært at tilrettelægge arbejdet. Men vi gør, hvad vi kan for, at det er de samme faste personer, der kommer i hjemmene.

- Vil forsøget afhjælpe problemerne med at skaffe personale?

- Det håber jeg. Jeg tror, at vi skaber langt mere attraktive stillinger, når medarbejderne oplever, at deres kompetencer kommer mere i spil ude hos borgerne end med dokumentation. Der er da ikke noget federe, end man som medarbejder kan lave det, man er uddannet til og kan få større indflydelse på eget arbejde.

- Bliver ældreplejen  tilført flere penge som en del af forsøget?

- Nej. Vi skal opnå en bedre ældrepleje ved at gøre tingene mere smart.

- Hvornår slutter forsøget?

- Formelt om cirka tre år, men forhåbentlig aldrig. Det her handler om hele tiden at lytte til medarbejderne, så vi får skabt en ramme med mest mulig tid til nærvær hos den enkelte borger.

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid