Annonce
Faaborg-Midtfyn

Her letter tågen hver evig eneste tirsdag

Tirsdagsholdet går tur i Svanninge Bakker hver eneste tirsdag året rundt. I al slags vejr. Kun i tilfælde af ekstrem snestorm aflyses turen, men det er næsten aldrig sket i de 22 år, holdet har eksisteret. Foto: Palle Søby

Hver tirsdag formiddag mødes 70-75 mennesker i alderen 60-92 år til en gåtur i Svanninge Bakker og efterfølgende kaffe, rundstykker, dram, fællessang og hygge i klubhuset ved Gåsebjergsand. For mange af dem er Tirsdagsholdet ugens højdepunkt.

Gåsebjergsand: Det er en tåget tirsdag formiddag i Svanninge Bakker. Men inde i folks hoveder skinner solen. Deres øjne skinner også.

Forude venter en lille times gåtur i bakkerne. Bagefter skal de ind i klubhuset og hygge sig med kaffe, rundstykker, fællessang og "en lille én".

Sådan har det været hver evig eneste tirsdag formiddag i de 22 år, Tirsdagsholdet har eksisteret. For mange er det her ikke bare et fast holdepunkt i pensionistlivet. Det er ugens højdepunkt.

Frem mod klokken 9.30 strømmer folk til. Der er syv afbud i dag, så vi lander på 68. De yngste er omkring 60, de ældste 92. På pladsen foran klubhuset fordeler de sig i fem-seks mindre grupper. De sejeste går cirka fem kilometer. Andre går knap fire kilometer. Og atter andre omkring tre kilometer.

Men det er egentlig fuldstændig ligegyldigt, hvor langt og hvor hurtigt de går. Hovedsagen er, at de går - og hygger sig. Og det gør de. Begge dele.

Annonce

Tirsdagsholdet

Tirsdagsholdet er en underafdeling af Faaborg Orienteringsklub. Holdet blev stiftet 9. april 1996.

Der er cirka 80 medlemmer, som mødes ved Gåsebjergsand hver tirsdag formiddag året rundt.

De mødes 9.30 og går en time i Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge. Bagefter er der kaffe, rundstykker, "en lille én", fællessange og hygge i klubhuset.

Der deltager normalt 70-75 hver gang.

Det koster 15 kroner pr. gang, og derudover betaler hver deltager 225 kroner i årligt kontingent som passive medlemmer af orienteringsklubben.

Der er fire særlige arrangementer i løbet af året: Holdets fødselsdag i april, udflugt i august, høstfrokost i oktober og julefrokost i december.

Erik Prisholm (med huen) er holdets ældste. Han bliver 93 juledag og har været med i 16 år. Til højre Lisbeth Jakobsen, der har været med til at starte en gåklub ved Ringe Sø. Foto: Palle Søby

93 og i fin form

Alderspræsidenten er Erik Prisholm fra Faaborg. Han fylder 93 juledag og har været med på Tirsdagsholdet siden 2002.

- Tirsdagsholdet betyder, at jeg kommer ud af huset og ser andre mennesker. Jeg gruer for den dag, hvor jeg ikke længere kan bevæge mig. Derfor gør jeg meget for at holde mig i gang. Jeg ror også - om sommeren på vandet og om vinteren på romaskine, fortæller Erik Prisholm, der er ingeniør og tidligere har drevet entreprenørfirma i Munkebo.

Ja, og så har han været vinterbader indtil for et par år siden.

Lisbeth Jakobsen fra Sallinge er 70 og har været med i 12 år.

- Tirsdag har længe været den bedste dag om ugen. Men efter jeg har været med til at starte en lignende gåklub ved Ringe Sø, er onsdag også blevet en god dag. Og mandag går jeg til seniordans, så nu er der tre gode dage, griner hun.

Erik Sørensen fra Faaborg er ligeledes 70 og har været med, siden han gik på efterløn for seks år siden.

- Man snakker med en hel masse mennesker, man ellers ikke møder i dagligdagen. Og så handler det ikke mindst om motion. Jeg er med på det hold, der går længst, og vi skridter godt derudad. Hvis vejret er godt, står vi altid lidt og nyder udsigten på Lerbjerg, fortæller han.

Gudny Grunnet får en flot købmandskurv, fordi hun fyldte 75 søndagen før. Foto: Palle Søby

Fødselarerne fejres

Tirsdagsholdet er en underafdeling af Faaborg Orienteringsklub, men har ellers intet med orienteringsløb at gøre. Men de er passive medlemmer, der betaler 225 kroner om året i kontingent, og så må de bruge klubhuset hver tirsdag formiddag.

Der er ingen formand, men 81-årige Annelise Pedersen fra Haastrup er den, der køber kaffe, smør og rundstykker hver gang - derfor har hun givet sig selv tilnavnet "bolledamen".

Det er også hende, der sørger for en gave, når nogen har rund eller halvrund fødselsdag.

Denne tirsdag skal Gudny Grunnet fra Faaborg fejres. Hun fyldte 75 i søndags, så på hendes plads ved kaffebordet i klubhuset står en stor købmandskurv.

- Alene i år har vi 22 runde og halvrunde fødselsdage. Hver gang køber jeg en købmandskurv til 350 kroner, fortæller Annelise Pedersen.

Pengene kommer ind ved, at hver deltager hver gang betaler 15 kroner. Det er nok til, at der kan blive til både kaffe, rundstykker og fødselsdagsgaver.

På tirsdagsholdet er der ingen tilmelding. Kun framelding.

- Hvis jeg ikke hører noget, går jeg ud fra, at folk kommer. Men hvis nogen ikke kommer, melder de fra til mig, så jeg kan købe det antal færre rundstykker, fortæller Annelise Pedersen.

Det handler nok om motion og frisk luft, men i høj grad også om hyggen i klubhuset bagefer, hvor der er en særdeles tæt og livlig stemning. Foto: Palle Søby

En lille én fra spritdamen

Der er også en "spritdame", Grethe Jensen, som sørger for Nielsens, Gammel Dansk, En Enkelt, Baileys og så videre. Dog har Bent Holmegaard, der synger for og holder styr på sangmappen, en hang til irsk whiskey, så han har sin egen Kilbeggan med.

De synger fire sange hver gang - plus eventuel fødselsdagssang.

"Ding-ding". Richard Bangsgaard ringer med klokken:

- Så synger vi nummer 105, siger han.

Det er sangen "At ældes med ynde".

Den lever de vist meget godt op til, alle dem på Tirsdagsholdet.

81-årige Annelise Pedersen fra Haastrup køber kaffe, rundstykker og smør hver gang - og gave til fødselarerne. Og hun holder styr på, hvem der ikke kommer. Foto: Palle Søby
Så er vi klar. Klokken 9.30 går det løs foran klubhuset på Gåsebjergsand. Foto: Palle Søby
Eva Rasmussen fra Faaborg (t.v.) er holdets ældste kvinde. Hun bliver snart 92. Foto: Palle Søby
Erik Prisholm (t.v.) bliver 93 til jul, men Kjeld Holger Hansen på 89 kan også godt være med. Han drev indtil for et par år siden planteskole i Kaleko og kom med på Tirsdagsholdet, da han stoppede med planteskolen. Foto: Palle Søby
Fødselar Gudny Grunnet skåler med forsamlingen. Foto: Palle Søby
De 70-75 deltager, der er med hver gang, mødes 9.30 ved klubhuset på Gåsebjergsand. Foto: Palle Søby
Selv på en tåget dag er turen gennem Svanninge Bakker en smuk og stemningsfuld oplevelse. Foto: Palle Søby
De 70-75 deltagere deler sig ind i mindre grupper, så alle kan gå i et passende tempo. Foto: Palle Søby
Også under gåturen er der fin tid til at hyggesnakke. Foto: Palle Søby
Farvepragten sådan en tirsdag formiddag i november fås ikke flottere. Foto: Palle Søby
Mulighederne for at finde en flot gåtur er nærmest uudtømmelige. Foto: Palle Søby
Gåturen varer en lille times tid. Foto: Palle Søby
Sangene ved kaffebordet bagefter er et vigtigt element. Foto: Palle Søby
Der mangler ingenting. Sågar en flaske irsk Kilbeggan vhiskey har fundet plads til bordet her. Foto: Palle Søby
Der bliver en tæt og intens atmosfære, når op mod 75 skal stuves sammen i klubhuset. Ofte må nogle sidde i køkkenet, men i dag er vi "kun" 68, så det går lige. Foto: Palle Søby
Ikke mange steder i landet kan man lave et Tirsdagshold i så smukke omgivelser. Foto: Palle Søby
Så er der ikke langt hjem til klubhuset, og tanken om kaffe og rundstykker giver lige den sidste energi. Foto: Palle Søby
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce