Annonce
Odense

Her halter det for Odense: Tre hovedpunkter i kritikken

Der er meget stor forskel på, hvordan Børn- og Ungeforvaltrningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen behandler udsatte unge. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Analysen fra Rambøll peger på forhold, Odense Kommune kan forbedre i arbejdet med unge, der har fysiske, psykiske eller sociale problemer, og i arbejdet med folk, der har en udviklingshæmning, et misbrug eller psykiatriske problemer. Her er tre hovedpunkter:
Annonce

Brødtekst

1: Unge oplever store forskelle i sagsbehandlingen

Rambøll peger på, at der er store faglige og kulturelle forskelle på tværs af forvaltningerne, især BUF (Børne- og Ungeforvaltningen) og BSF (Beskæftiglses- og Socialforvaltningen). Og man arbejder ikke systematisk på at nærme sig hinanden eller forstå hinandens perspektiv.

Der er behov for et fælles syn på de unges trivsel og udvikling, men i høj grad også på deres uddannelse, beskæftigelse og boligforhold. I dag mødes de unge af forskellige forventninger, krav og inddrages heller ikke på samme måde.

I BUF arbejder man fx på at fastholde den unges familiære relationer, mens man i BSF arbejder med at få den unge i egen bolig. Det betyder, at unge kan opleve store forskelle i sagsbehandlingen, når de skifter forvaltning.

Det gør det ikke nemmere, at skiftet sker på forskellige tidspunkter i de unges liv.

2: Borgere fanges i strid mellem forvaltninger

Nogle borgere oplever, at deres sag står helt stille, fordi man ikke kan afgøre, som deres sag skal sendes fra BUF til BSF eller ÆHF (Ældre- og Handicapforvaltningen). Striden handler om, hvor den hører hjemme, og det kan have stor betydning i meget dyre sager.

Rambøll kalder dem "gråzonesager", og dem var der 77 af i 2019 - primært på ungeområdet.

Sagerne fylder meget, da det tager tid og ressourcer at få afklaret, hvor de hører til, og de udfordrer derfor samarbejdet og arbejdsgangene. Måske er det med til, at Rambøll ikke finder "mange synlige og tydelige tegn på fælles mening og gensidig ... tillid på tværs af forvaltningernes ledelser."

3: Brug for flere penge

Med en budgetoverskridelse på op mod 120 millioner kroner kan det godt være, at Odense bruger særlig mange penge på dette område i år. Men Odense bruger faktisk færre penge til disse udsatte grupper, end man burde gøre, hvis man ser på befolkningens sammensætning og praksis i andre, sammenlignelige kommuner.

Med andre ord: Der er brug for flere penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce