Annonce
Nyborg

Her er tre centrale punkter i Nyborgs nye skolemodel

Danehofskolen er en af Nyborgs i alt fire folkeskoler, der fremover vil få tildelt færre midler direkte. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Den nye styringsmodel for skoleområdet i Nyborg Kommune, der blev præsenteret onsdag, indebærer blandt andet, at der flyttes penge fra skolerne og specialtilbuddene og over i det centrale budget. Vi har samlet nogle af de væsentligste punkter i modellen.

Annonce

1) Ny inklusionsleder

Nyborg Kommune har ansat en ekstra medarbejder i Skole- og Kulturafdelingen. En faglig leder, der skal understøtte de fire folkeskoler i deres arbejde med inklusion og sikre samspillet mellem de almene skoler og kommunens specialtilbud. Medarbejderen skal jævnligt mødes med lederne af de to specialskoler, lederen af ungdomsskolen og lederen af PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) samt skole- og kulturchef Lars Kofoed.

2) Færre penge direkte til skolerne

I den nye styringsmodel sendes der færre penge direkte til folkeskolerne og specialtilbuddene, men der lægges flere midler over i det centrale budget. De midler skal stadig komme skolerne til gavn men sættes af til tiltag, der kan sikre, at skolerne i højere grad lykkes med inklusionen. De fordeles i et nye ledelsesfællesskab, der består af skolelederne og skole- og kulturchef i Nyborg Kommune Lars Kofoed.

3) Mindre politisk styring

I dag er det politikernes opgave at fastsætte taksterne for hvert barn i specialtilbud, men det kommer de ikke til fremover. De skal dog stadig beslutte, hvilke skoletilbud der skal være i Nyborg Kommune, og hvordan de skal være skruet sammen. Det sker ved, at byrådet beslutter det samlede skolebudget, mens fagudvalget fastlægger skolernes grundbudgetter. Derefter er midlerne overladt til administrationen, og politikerne har i mindre grad fingrene nede i den økonomiske styring af specialtilbuddene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce