Annonce
Faaborg-Midtfyn

Her er planen: Faaborg skal forvandles for trecifret millionbeløb

Vinderforslag sender biblioteket i det gamle posthus, Faaborg Miniby i Tulipbygningen, flytter OK Tanken og laver kurfaciliteter i det gamle varmeværk

Faaborg: Faaborg kommer til at undergå en kæmpeforvandling, der vil kræver investeringer for et trecifret millionbeløb, hvis bare de mest betydende visioner i en helt ny plan gennemføres. Kommunen har netop offentliggjort vinderprojektet i en stor arkitektkonkurrence, som nytænker store dele af byen, ikke mindst slagterigrunden, hvor Danish Crown rømmede 32.000 kvadratmeter i 2016.

Vinderprojektet "Vi dyrker Faaborg", er udarbejdet af GHB Landskabsarkitekter og en stribe rådgivere, og blev ved et stort arrangement i Forum Faaborg tirsdag kåret som det bedste og mest gennemarbejdede, fordi det ifølge dommerkomiteen er "en stærk fysisk plan for, hvad Faaborgs tre udviklingsområder Slagterigrunden, Banegårdspladsen og Kulturområdet kan bruges til."

Planen roses dommerkomiteen med borgmester Hans Stavnsager i spidsen for at "tage afsæt i Faaborg stærke kulturhistorie og stedbundne kvaliteter". Projektmagerne har simpelthen afkodet byens dna.

Annonce

Så meget skal det koste

GHB landskabsarkitekter har lavet et estimat over, hvad det vil koste af gennemføre de væsentligste dele af det store udviklingsprojekt:

1000 meter klimatilpasning: 15 mio. kr.

Flytning og anlæg af 300 nye parkeringspladser: 8 mio. kr.

Sundhedshus i Direktørboligen med tilbygning: 24 mio. kr.

Øhavsmuseum i Frølageret med tilbygning: 24 mio. kr.

Bibliotek i Postbygningen: 22 mio. kr.

KurKultur i kraftvarmeværket: 18 mio. kr.

Etablering af hele Sundrenden: 60 mio. kr.

Gastronomisk kantine i Tulip-bygningen: 25 mio. kr.

Åbne byrum og haver: 18 mio. kr.

Anlæg af ny brygge: 6 mio. kr.

Anlæg af nye pier: 4 mio. kr.

De estimerede priser er eksklusiv moms.

Kurfaciliteter i varmeværket

Vinderforslaget overrasker måske mest med nytænkning af det såkaldte "Kulturomådet", det vil sige området fra Faaborg Museum i Grønnegade over mod idrætscentret Forum Faaborg og inkluderende det impossante kraftvarmeværk ud mod Sundvejen, som står overfor en lukning.

Forslaget lægger op til at lade det pladsbetrængte kunstmuseum overtage FFVs gamle turbinehal på den anden side af vandrerhjemmet.

Bagved museet sløjfes parkeringpladserne. OK benzintanken skal også sløjfes, og det samme gælder den nuværende adgangsvej til Forum Faaborg, som i stedet skal have indkørsel fra Sundvejen.

I området anlægges i stedet en kile med små haver og kraftvarmeværket skal omdannes et kur- og velværefaciliteter med tilhørende nybygget hotel under fællessnavnet KurKulturFaaborg. Sundrenden, der forbinder Sundet med Faaborg Fjord, skal graves fri og og være med til at forskønne hele området.

Og tankstationen? Den kan flyttes over, hvor minibyen ligger i dag.

Biblioteket ind i posthusbygning

Også Banegårdsområdet er genstand for total nytænkning. Sundrenden skal fritlægges som en oase mellem Færgevej og Banegårdspladsen med rækkehuse på begge sider af kanalen, der får en stabil vandstand ved hjælp af et pumpe- og slusesystem.

Det gamle posthus foreslås nyindrettet til bibliotek, der altså flyttes fra Herregårdscentret, og selve Banegårdsbygningen til vandrerhjem. Sammenbygningen mellem posthuset og banegårdens skal rives ned og i stedet give mulighed for kig ud mod vandet.

Projektmagerne lægger også op til boliger på den nu asfaltbelagte rutebilstation med garageanlæg. Ud mod vandet skal havnebadet udvides til en egentlig brygge i trækonstruktion hele vejen hen til roklubben. Der lægges også op til et vandsportscenter langs den nuværende kanal.

I følge vinderforslaget skal det ske store ting i området mellem Faaborg Museum og varmeværket. Varmeværket skal fremover være kursted. Illustration: GHB Landskabsarkitekter.

Læger skal ind i Direktørboligen

Den tomme slagterigrund, som har sat hele nytænkningen i gang, skal, helt som ventet blandt andet huset et nyt, stort Øhavsmuseum. Havnebassinet udvides med et indhug, som det nye museum bygges henover, altså deltvis henover vand.

Forslaget lægger op til, at Direktørboligen ligesom Frølageret får lov at bestå. I Direktørboligen skal indrettes Sundhedshus.

Også Tulipbygningen får lov at leve videre. Her anlægges "Kantine Faaborg" med streetfood-spisesteder og i tillæg skal der bygges faciliteter til værksteder, iværksættere eller mindre producenter, gerne fødevarebeslægtet.

Det er også lagt op til, at Faaborg Miniby med værksteder og udstilling rykker ind i en del Tulipbygningen.

Forslagstillerne tænker i øvrigt den store opmarchplads for bådfolket indrettet som eventområde i sommermånederne.

Havnebadet bliver en endnu større attraktion med brygge helt hen til roklubben. Læg også mærke til, at Biblioteket ifølge planen skal rykke ind i det gamle posthus. Illustration: GHB Landskabsarkitekter.

Højvandssikring og promenadesti

Parallelt med de visioner har GHB Landskabsarkitekter og samarbejdspartnere fra Kjellander og & Sjöberg, Tyrens, Realise og Mogens Morgen indtegnet en klimasikring mod oversvømmelse, en slags en km lang mur, der rækker 2,5 meter op over daglig vandstand.

Den skal laves i forskellige materialer, alt efter hvad den passerer, og kommer til at veksle mellem sten og grus, træ, beton og klinker og asfalt. Den skal løbe fra kirkegården i Østerbrogade og følge hele havnefronten og anlægges som promenadesti, så man kan gå med udsigt til både byen og Øhavet.

Kommunen har sat 3,5 mio. kr. af til forløbet omkring arkitektkonkurrencen, og den har fået halvdelen finansieret af Realdania. De tre konkurrenceteams, der var prækvalificeret til konkurrencen har hver fået 450.000 kr. for deres arbejde.

"Taberne" i konkurrencen var Adept Aps og SLA, begge med andre rådgivere i deres teams. Selv om de altså ikke vandt konkurrencen er det langt fra udelukket, at Faaborg vil bruge af deres ideer i den videre planlægning, evt. byttet ud med nogle at de ting vinderforslaget peger på.

I følge borgmester Hans Stavnsager sætter kommunen nu gang i en større borgerindragelse, før politikerne om et halvt års tid vedtager en plan for, hvilke projekter, der skal arbejde videre med, så der er altså ingen egentlige beslutninger truffet endnu.

Tulipbygningen skal - ifølge planen - fremover huse Faaborg Miniby og streetfoodspisesteder. Slagterigrunden skal også huset et Sundhedshus og det nye Øhavsmuseet. Illustration: GHB Landskabsarkitekter.

Klimasikringen kommer til at fungere som promenadesti i forskellige materialer over en 1000 meter lang strækning. Illustration: GHB Landskabsarkitekter.
Fyrtårnene i den nye plan. Illustration: GHB Landskabsarkitekter.
Her sikres Faaborg mod oversvømmelser for 15 mio. kr. Foto: GHB Landskabsarkitekter.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];