Annonce
Odense

Her er Odenses nye kæmpe-træhus til 800 millioner: 1600 medarbejdere rykker ind

Op til 1600 medarbejdere fra statslige arbejdspladser i Odense får havnebadet og Storms Pakhus som naboer, når et stort kontorbyggeri i træ efter planen er klar til indflytning på Lerchesgade i 2025. Illustration: C.F. Møller Architects.
Odenses statslige arbejderpladser skal i 2025 samles i en ny, bæredygtig træbygning ved havnen, hvor skattecentret i dag ligger. Entreprenørvirksomheden NCC, som står bag TBT Tower, skal opføre det 800 millioner kroner dyre byggeri.

Odense: Et enormt træhus med plads til 1600 medarbejdere skal bygges ved Odense Havn.

Det er en realitet, efter Bygningsstyrelsen netop har offentliggjort, at den store entreprenørvirksomhed NCC, som har bygget TBT Tower, skal opføre en træbygning på hele 31.000 kvadratmeter på Lerchesgade 35.

Træhuset skal samle hovedparten af de statslige arbejdspladser i Odense, så op mod 1600 medarbejdere kan rykke ind i bæredygtige og moderne kontorer i 2025. Det er blandt andet Miljøstyrelsen, Socialstyrelsen og Skatteforvaltningen.

Annonce
Det nye kontorknudepunkt opført i træ. Illustration: C.F. Møller Architects.

- I NCC er vi stolte over at have fået tildelt den spændende opgave, og vi ser frem til at komme i gang med byggeriet, som er et vigtigt projekt i Odenses spændende byudvikling, siger Palle Bjerre Rasmussen, direktør i NCC Danmark.

- Vi har gennem de senere år opført flere markante byggerier af træ. Ved at vælge en løsning med en bærende konstruktion i træ er Bygningsstyrelsen med til at flytte branchen, så det bliver mere naturligt at tænke på træ som et alternativ til stål og beton.

NCC skal opføre bygningen - med C.F. Møller Architects som arkitekt - hvor det nuværende skattecenter i dag er placeret med Storms Pakhus som nabo og med Odense Havnebad lige på den anden side af vejen. Det har været et krav fra Bygningsstyrelsen, at de bærende konstruktioner skal være i træ.

Statslige arbejdspladser i Odense

10 statslige institutioner, som har hjemme i Odense, rykker efter planen ind i det kommende træhus på Lerchesgade på havnen.

  • Socialstyrelsen
  • Miljøstyrelsen
  • Familieretshuset (tidl. Statsforvaltningen)
  • Skatteankestyrelsen
  • Skatteforvaltningen
  • Danmarks Frie Forskningsfond
  • Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
  • Spillemyndigheden
  • Studenterrådgivningen
  • Studievalg Fyn og Danmark

Kamp om byggeriet

Staten investerer 800 millioner kroner i byggeriet, som tre stor-entreprenører har dystet om. Foruden NCC var det A. Enggaard, som både skal udvikle hele Odense Havn og slagterigrunden mellem Byens Bro og Rugårdsvej, og Züblin, som har bygget den store parkeringskælder under den lukkede Thomas B. Thriges Gade.

- Alle tre tilbud var af høj kvalitet og efterkommer kravet om anvendelse af træ i de bærende konstruktioner. Vi er naturligvis tilfredse med, at udfordringen til branchen viser sig at være realiserbar både i forhold til det bæredygtige og til de krav, vi altid stiller til en moderne, fleksibel arbejdsplads, siger Signe Primdal Lyndrup, vicedirektør i Bygningsstyrelsen.


Jeg tror på, at det her byggeri sammen med Kengo Kumas H.C. Andersens Hus kan danne en præcedens for, hvordan der bygges i Odense.

Sharon Fischer, formand for Byforeningen Odense


Bygningen bliver et såkaldt kontorknudepunkt, hvor medarbejderne fra de forskellige statslige arbejdspladser kan dele kantine, reception og mødefaciliteter. Da planerne om det statslige kontorbyggeri blev meldt ud i begyndelsen af 2020, var Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), begejstret.

- Det her er en fantastisk nyhed for hele Fyn. Det er lykkedes at samle rigtig mange statslige arbejdspladser i Odense, og nu kan medarbejderne se frem til endnu bedre forhold i en bæredygtig bygning med en meget attraktiv placering på Odense Havn. Det nye hovedkvarter for de statslige arbejdspladser vil være et oplagt sted at søge hen for både fynboer og pendlere fra Jylland og Sjælland, sagde han.

Det kommende kæmpe-træhus set fra Buchwaldsgade/Toldbodgade. Illustration: C.F. Møller Architects.
Annonce

Kan sætte standarden i Odense

Den nuværende skattebygning på Lerchesgade 35 skal rives ned for at gøre plads til den nye bygning, og derfor skal Skats medarbejdere midlertidigt flytte til et nyt sted i Odense, indtil træbygningen er opført.

Og selvom det på ingen måde er bæredygtigt at rive ned for at bygge nyt, er Sharon Fisher, formand for Byforeningen Odense, meget positiv over for de planer og illustrationer, som nu er lagt frem.

- Det ser spændende og flot ud. Jeg kan godt lide, at der er så meget synligt træ, og at der bliver lagt op til, at borgere og de folk, som arbejder i bygningen, er fælles om de grønne områder. Det ser lovende ud, hvis vi får den her bygning.

Der er dog et men:

- Det, jeg ser, er jeg meget tilfreds med, men vi har efterhånden flere sager, hvor ét er tegningerne, og noget andet er det færdige resultat.

Sharon Fisher regner dog med, at det fremlagte projekt kommer godt i mål. Dels fordi staten stiller med hele 800 millioner kroner til byggeriet, dels fordi By- og Kulturforvaltningen har ansat en arkitekt til at stå i spidsen for byudviklingen i Odense.

Og når træhuset står færdigt, kan det få en vigtig betydning i Odense, mener Sharon Fisher.

- Kvalitet avler kvalitet. Hvis man som her bygger godt og med kvalitet, smitter det af på dem, der bygger rundt om. Jeg tror på, at det her byggeri sammen med Kengo Kumas H.C. Andersens Hus kan danne en præcedens for, hvordan der bygges i Odense.

Inden byggeriet kan gå i gang, skal Odense Kommune være med til at udvikle og godkende en ny lokalplan for området.

Skats nuværende bygninger på Lerchesgade skal rives ned for at give plads til det nye træhus. Foto: Michael Bager.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Debat

Avisen mener: Sygeplejerskerne må være tålmodige

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

OB For abonnenter

Oliver Christensen viste stærke parader - men pokeren om OB-målmanden er en gyser efter HSV-keepers pragtkamp

OB For abonnenter

Se højdepunkterne: OB fightede sig til point i hidsig tidlig topkamp

Annonce