Annonce
Fyn

Her er liv i kirken to gange om ugen: Trods nedlukning i store dele af samfundet inviterer kirke til nadver

Sognepræst ved Sankt Hans Kirke i Odense, Peter Østergaard Jacobsen, mener, at det har stor betydning at kunne gennemføre nadver. Arkivfoto: Miriam Kjer
Sankt Hans Kirke i Odense holder to gudstjenester hver søndag og to gange nadver hver onsdag
Annonce

Sankt Hans Kirke i Odense, der har mange kirkegængere tilknyttet Indre Mission, er en af de få kirker, der gennemfører nadver. På grund af de forkortede gudstjenester om søndagen, foregår nadveren nu ved særlige arrangementer to gange hver onsdag.

Sognepræst Peter Østergaard Jacobsen er af den opfattelse, at tilbuddet er meget vigtigt.

- Jeg mener, at kirken udfører en kritisk funktion i disse tider, hvor psyken og sjælen lider under ensomheden. Troen og gudstjenesten er for nogle et sikkert holdepunkt midt i en usikker tilværelse, siger han.


Kirken udfører en kritisk funktion i disse tider, hvor psyken og sjælen lider under ensomheden.

Peter Østergaard Jacobsen, præst


Men hvorfor midt i en tid med stor smitterisiko ikke nøjes med den afkortede gudstjeneste hver søndag og undlade et ekstra tilbud i form af hverdagsnadver?

- Fordi nadveren for nogle er højdepunktet i gudstjenesten. Det, at der er noget fysisk håndgribeligt sammen med det spirituelle. Mange oplever en nærhed i nadveren, når de modtager brød og vin, siger sognepræsten og sammenligner med et kærestepar.

- Man kunne sige, at de også kunne nøjes med at tale sammen, men det er jo vigtigt at kunne give et kys og kram. Nadveren er gudstjenestens kram, forklarer Peter Østergaard Jacobsen.

Annonce

Bærer visir

Det afgørende for præsten er, at både gudstjenester og onsdagsnadveren foregår efter sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Deltagerne i nadveren kommer ikke op til det normale alter og knæler, men jeg rykker ned i kirken, og alt foregår stående. På et bord er sat plastikbægre frem med brød, som den enkelte selv tager fra bægeret, som jeg så efterfølgende hælder vinen/saften op i. Deltagerne står med to meters afstand, og når de har modtaget nadveren, går de en anden vej tilbage, så ingen krydser hinanden, forsikrer præsten, der bærer visir under afviklingen.

Ved den første onsdagsnadver deltog cirka ti, men Peter Østergaard Jacobsen forventer flere ved de følgende. Normalt er der plads til 600 i Sankt Hans Kirke på Sankt Hans Plads ved Nørregade i Odense, men med de nye corona-restriktioner må der kun deltage 68 i gudstjenesten, og ofte er alle pladser besat.

Retningslinjer for kirkerne

Kirkerne må fortsat holde åbent, men under skærpede retningslinjer. Det betyder blandt andet:

  • Gudstjenester skal begrænses til 30 minutter, og der skal være mindst to meter mellem deltagerne.
  • Fællessang bør undlades.
  • Biskopperne opfordrer til, at kirkerne skal overveje, om der skal gennemføres nadver.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce