Annonce
Indland

Her er kønskritikken af Tinderbox: - Jeg føler mig ikke inviteret som kvinde

Tinderbox 2015, arkivfoto

Under to procent af årets navne på Tinderbox-festival er kvinder. Problematisk, mener både en lektor i musik og en kvindelig musiker.

Tinderbox har indtil videre hyret 35 bands og solister til at spille på årets festival. De består samlet set af 99 mænd og kun to kvinder. Det skriver Politiken.dk mandag.

Det mener Fabian Holt, lektor i musik og events på Roskilde Universitet, er problematisk.

- Hvis festivalen fortsætter med at have den her meget skæve kønsfordeling og ikke bliver mere bevidst om, hvad det er for nogle billeder af kulturen man skaber, så vil det ikke komme til at skabe et billede af Odense som en kreativ by, siger han til Fyens.dk

Musiker og sangskriver Nana Jacobi, der er aktiv i debatten om en mandsdomineret musikbranche, bakker Fabian Holt op i hans kritik af festivalens kønsdiversitet.

- Jeg føler mig som kvinde ikke særlig inviteret til sådan en festival. Jeg oplever, at musikbranchen er styret af indforståede broderskaber, fra pladeselskaberne og bookere til spillestederne og festivaler. Det er virkelig en branche, der nægter at flytte sig. Det, vi ser her, er det, man kalder same thinking - at man vedtager, at noget er kvalitet, og så bekræfter man ellers hinanden i den sandhed ved at booke ens mandlige kunstnere, siger hun til Politiken.dk og giver 19 bud på kunstnere, som Tinderbox kunne have booket for at gøre antallet af mandlige og kvindelige kunstnere mere lige.

Tinderbox 2015, arkiv

- Vigtigt at være bevidst om festivalens identitet

Fabian Holt forklarer, at Tinderbox er en festival med fokus på forretning og ikke på kulturpolitik, og at et mere lige antal af mandlige og kvindelige kunstnere derfor kommer i anden række.

- I Odense har Tinderbox fået opmærksomhed på grund af de store internationale popnavne, men det som man kan se nu, det er at dem, der har sat det i søen ikke har været opmærksomme på det kulturpolitiske aspekt, siger han og tilføjer:

- Det er vigtigt at være bevidst om, hvad det er for en identitet - og et eller andet sted også menneskesyn - man er med til at skabe. Det er noget, man i Tinderbox måske ikke er så interesseret i, men det er noget, man bliver nødt til at forholde sig til.

Han mener, at hvis festivalen havde brugt flere ressourcer på det kulturpolitiske aspekt, som kønsfordelingen er en del af, så havde man ikke stået i den situation, man står i.

Samtidig peger Fabian Holt på, at forklaringen muligvis kan være, at fordi Tinderbox er en meget ny festival,

Annonce

Skæv kønsbalance ikke overlagt

Odense Kommune, som er festivalens hovedsponsor siger til kritikken, at dem skæve kønsbalance helt sikkert ikke er overlagt.

- Vi har set på 200 kilometers afstand, at denne historie ville komme. Men den skæve kønsbalance stammer fra nogle strukturer langt ind i musikbrancen. Der er ikke nok store kvindelige artister at booke. Så skulle Tinderbox forsøge at overbyde de andre festivaler for at få store kvindelige artister, men det er ikke en bæredygtig kommerciel præmis, siger udviklingschef i Odense Kommune, Ronnie Hansen til Politiken.dk.

Hvad synes du? Er det et problem, at der ikke er flere kvinder i den del af Tinderbox' program, der er offentliggjort? Deltag i afstemningen og debatten herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce