Annonce
Odense

Her er gevinsterne ved seniorbofællesskaber

Byggeriet af seniorbofællesskabet Færgelejet i Nyborg. Arkivfoto: Michael Bager.
Realdania har i samarbejde med Rambøll og med tal fra blandt andet fra det tidligere Socialforskningsinstituttet opsummeret de samfundsmæssige gevinster ved seniorbofællesskaber.

Brødtekst

Annonce

1. Øget sundhed

Foto: Scanpix

Det viser sig, at ældre, der bor i seniorbofællesskab, oplever, at deres livskvalitet øges, og at de i mindre grad føler sig ensomme. Ensomhed har stor indflydelse på den generelle sundhed.

2. Mindre ældrepleje

Arkivfoto: Scanpix

Det er vanskeligt at sætte præcise tal på, men Realdania konkluderer, at seniorbofællesskaber alt andet lige reducerer kommunens omkostninger i ældreplejen. Det skyldes blandt andet, at transporttiden bliver mindre, øget nabohjælp og godt indrettede, ældrevenlige boliger.

3. Plads til børnefamilier

Flere peger desuden på, at seniorbofællesskaber er godt for bosætningen i kommunerne, fordi mange seniorer, der flytter i seniorbofællesskaber, sælger og flytter ud af huse, som nye børnefamilier gerne vil ind i. Det styrker bosætningen i en given kommune.

Seniorbofællesskaber

Et seniorbofællesskab er ikke at forveksle med et gammeldags kollektiv. Ved et seniorbofællesskab forstås en gruppe selvstændige boliger/lejligheder, hvortil der hører fælles arealer og lokaler, og hvor det sociale fællesskab styrkes gennem forskellige aktiviteter.

Et seniorbofællesskab er en boform, der typisk består af 15 til 20 boliger med en fælles bestyrelse og er beboet af seniorer fra 50 år uden hjemmeboende børn.

I et seniorbofællesskab i den almene sektor er det bestyrelsen, der bestemmer, hvem der kan flytte ind.

I forbindelse med budget 2018 vedtog Odense Byråd at målrette en tredjedel af budgettet til grundkapitalindskud på godt 15 millioner kroner til seniorboliger, ungdomsboliger og familieboliger i 2019, 2020 og 2021. Desuden støttede man ekstraordinært seniorbofællesskaber med fire millioner kroner i 2018.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce