Annonce
Erhverv

Her er det forbudt at arbejde om fredagen - men lønnen er den samme

Bo Kønskov er 36 år, partner i Abtion og far til en fem-årig søn, som han glæder sig til at kunne tilbringe merre tid sammen med på sine fri-fredage. - Og så glæder jeg mig til at få overskud til at læse nogle flere bøger. Foto: Nils Svalebøg
Fire dages-ugen har holdt sit indtog hos programmørerne og designerne i it-virksomheden Abtion i Odense. Lønnen er den samme, og det er længden på arbejdsdagene også. Til gengæld er jagten på spildtiden gået ind - og den er effektiv.

Torsdag eftermiddag lukker medarbejderne i it-virksomheden Abtion computerne, griber overtøjet og ønsker hinanden god weekend. En lang en af slagsen.

De skal ikke møde fredag. Ja, faktisk er det decideret forbudt at troppe op på kontoret på havnen i Odense om fredagen.

Da holder alle mand fri efter en firedages arbejdsuge med arbejdsdage, der har været lige så lange - eller korte om man vil - som de var, da flokken af programmører, udviklere og designere arbejdede alle hverdage i ugen.

- Vi har brug for at hvile vores hjerner om fredagen, så da må man ikke møde på arbejde, siger Bo Kønskov, én af de tre partnerne i Abtion, som har kontorer i Odense og København.

Vi har altid lagt meget vægt på og hele tiden arbejdet med vores arbejdsmiljø, fordi vi ved, hvor vigtigt, det er for medarbejderne og for virksomheden. Vores udviklere og designere får jobtilbud fra højre og venstre hele tiden, og vi oplever mere og mere, at folk kommer til en lønforhandling og beder om mere tid snarere end flere penge.

Bo Kønskov, partner i it-virksomheden Abtion

Jobtilbud fra højre og venstre

I løbet af det seneste år er virksomheden vokset fra 22 til 43 medarbejdere, som primært er it-specialister. Dem er der mildest talt rift om på det danske arbejdsmarked, og det er en af årsagerne til, at Abtion 1. september iværksatte projekt fri-om-fredagen. Foreløbigt er det en fire måneders forsøgsperiode, men formålet er at gøre ordningen permanent, så alle altid kan gå på lang weekend - vel at mærke uden at blive ramt på lønchecken eller arbejde længere de øvrige fire dage.

- Vi har altid lagt meget vægt på og hele tiden arbejdet med vores arbejdsmiljø, fordi vi ved, hvor vigtigt, det er for medarbejderne og for virksomheden. Vores udviklere og designere får jobtilbud fra højre og venstre hele tiden, og vi oplever mere og mere, at folk kommer til en lønforhandling og beder om mere tid snarere end flere penge. Mange vil hellere gå fire timer ned om ugen end have mere i lønningsposen, og i vores industri er tid og arbejdsmiljø bare et meget vigtigt konkurrenceparameter. Vi er gode til at holde på vores folk, og vi er også nødt til at være på tæerne, siger Bo Kønskov.

Han er 36 år og har en fem-årig søn, som han gerne vil være mere sammen med, og på den led ligner han mange af sine kolleger: De er midt i 30'erne og har børn og familie og fritidsinteresser, der trækker, og en af teserne i at give folk fri en ekstra dag om ugen er, at de når at få koblet så godt af, at det er med til at forøge produktiviteten i den korte arbejdsuge. Og det er nødvendigt. For der skal løses mindst lige så mange opgaver som hidtil - det er et parameter, der løbende bliver holdt øje med, og foreløbigt tyder alt på, at Abtion-teamet kan være lige så effektivt på fire dage som førhen på fem.

Annonce

Pomodoro-teknikken

Det skyldes langt fra kun, at folk har haft en ekstra fridag. Det skyldes også, at arbejdsgangene i virksomheden er sat i system på en helt anden måde end før 1. september.

Det er de blandt andet med en teknik, der kaldes pomodoro-teknikken. Den har holdt sit indtog med faste arbejdsmoduler, faste pauser, og færre møder, der er meget kortere og mere fokuserede end hidtil.

- Førhen havde vi hyperfleksible mødetider, men i dag siger vi, at man kan møde mellem klokken 7.30 og 9 - det må man passe ind, som man kan. Når man er mødt, arbejder man i syv timer og 24 minutter, og man kan ikke som førhen f.eks lige smutte klokken 13 og arbejde de sidste timer om aftenen. De nye mødetider betyder, at der er et overlap mellem alle på kontoret på mindst 5,5 timer, og det er vigtigt, fordi vi arbejder i teams. En vigtig del i at øge produktiviteten er samarbejde, men det er da ikke alle, der med det samme har syntes, at det var rart at give afkald på den fleksibilitet. Der er nogle skeptikere, og dem lytter vi naturligvis til, siger Bo Kønskov.

Pomodoro-teknikken er blandt andet med til at eliminere overspringshandlinger og spildtid, fordi arbejdsdagen er lagt i faste, fokuserede moduler a 25 minutters varighed.

- Vi har købt små lamper, som er sat på computerne, og når lampen lyser rødt, ved man, at man ikke skal gå hen til kollegaen og sige "har du lige tid". Vi ved, at hvis du bliver forstyrret på den måde, tager det 17 minutter, før du er tilbage i det samme koncentrerede fokus som før, du blev forstyrret. Så bare det, at vi ikke forstyrrer hinanden, giver en masse effektiv tid, lyder det fra it-chefen, der føler sig overbevist om, at firedagesugen er kommet for at blive, og som selv glæder sig til næste frifredag.

- Jeg har booket tid til hos mekanikeren, så vi kan få sat vinterdæk på, og jeg har fået tid hos tandlægen, og så kan jeg hente min søn tidligt i institution. Det bliver en god dag, fastslår Bo Kønskov.

En enkelt medarbejder hos Abtion arbejder fortsat fem dage om ugen og har en fredagsvagt, så alle kunder kan komme igennem - også om fredagen.

Hvordan ville du skrue din arbejdsuge sammen, hvis du selv kunne bestemme? Oplever du meget spildtid i din arbejdsdag, og hvad gør I for at komme den til livs?

Abtion

Abtion er en software-virksomhed, der laver skræddersyet teknologi til f.eks mobile applikationer, hjemmesider og spil.

Virksomheden har 43 medarbejdere og kontorer i Odense og København.

De ansatte tæller programmører, udviklere og designere.

Eksempler på kunder og opgaver:

Bones: et interaktivt menukort, er pt i gang med at lave et system, så køkkenerne kan holde øje med, om salatbarerne er fyldte og friske.

Sennheiser: et system, så flyveledere over hele verden selv kan designe og bestille de højt specialiserede headsets, som flyvelederne bruger.

Mærsk Oil (i dag Total): en app, så virksomhedens 200 topledere i 43 lande kan kommunikere internt.

Når den røde lampe på computeren lyser, betyder det, at kollegaen - her Aris Kuckovic, arbejder koncentreret og derfor skal lades i fred. Alle medarbejdere arbejder i en cyklus med 25 minutters koncentret arbejde og dernæst fem minutters pause. Efter fire af den slags moduler, holder man cirka en halv times pause. Foto: Nils Svalebøg
Samarbejde er et mantra i arbejdsdagen hos Abtion, her er designerne Jacob Nielsen (tv) og Rune Hoffmann trukket for sig selv for ikke at forstyrre kollegerne i det tilstødende lokale. Foto: Nils Svalebøg
It-specialister er et eftertragtet folkefærd på det danske arbejdsmarked, og mange af dem vil hellere gå ned i tid end have flere penge i lønningsposen. Foto: Nils Svalebøg
Alle medarbejdere på it-virksomheden Abtion er gået en dag ned i arbejdstid. Alle m/k holder simpelt hen fri fredag. Tesen er, at folk er lige så effektive, og at de er gladere. Og i IT-branchen er arbejdsmiljø og fritid et enormt konkurrenceparameter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Middelfart

Blomster-søstre blev mundlamme på scenen til Byens Bedste: - Vi havde slet ikke regnet med at vinde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce