Annonce
Odense

Her er den store plan: Sådan skal boliger i Vollsmose rives ned

Arkivfoto: Michael Bager
Omfattende plan for Odense-forstaden Vollsmose, hvor 1000 boliger skal rives inden for de næste ti år. De første boliger rives ned allerede fra næste år.

Odense: En storstilet plan for at eliminere Danmarks største ghetto, Odense-forstaden Vollsmose, bliver fremlagt tirsdag.

Den indebærer nedrivning af 1000 boliger over de næste ti år og genhusning af omkring 2500-3000 af Vollsmoses omkring 7.700 beboere.

Mandag blev store dele af planen offentliggjort af flere medier, men først tirsdag vil både politikere og boligorganisationer sætte ord på, hvad planen betyder for beboerne i de 1000 boliger, der skal rives ned.

Som erstatning for de 1000 boliger skal der opføres almene og private boliger flere andre steder i Odense, men der skal også bygges nyt i Vollsmose, hvor det er planen at øge andelen af private boliger i forhold til i dag, hvor der stort kun er lejeboliger i Vollsmose.

De første boliger rives efter planen allerede ned næste år.

Sådan skal der rives ned

Efter den plan, der bliver offentliggjort tirsdag, skal nedrivningerne i de enkelte afdelinger af Vollsmose foregå efter denne fordeling:

  • Granparken 126
  • Lærkeparken 136
  • Fyrreparken 26
  • Egeparken 191
  • Bøgeparken 287
  • Birkeparken 200

I Bøgeparken, som regnes som det mest belastede område i Vollsmose, er der tale om, at mere end halvdelen af de bestående boliger skal rives ned – 287 af 476 boliger. I Birkeparken er det lidt under halvdelen af boligerne, der fjernes – 200 af 439.

Nedrivningerne starter efter planen i Fyrreparken, som er det område, hvor der skal rives mindst ned – 26 boliger ud af i alt 504.

På en række beboermøder i den kommende tid præsenteres den nye udviklingsplan for bydelen. I alt skal mellem 2500 og 3000 beboere genhuses over en længere årrække. Først i midten af 2029 er nedrivningen af den sidste afdeling - Egeparken - gennemført.

Tallet for, hvor mange beboere, der berøres af planen, kan dog ændre sig, da man endnu ikke har fundet en investor til at bygge nye, private boliger i området.

Annonce

Lokal investor-interesse

Men der er lokal interesse for området.

Således gav direktør i Barfoed-koncernen, Frederik Barfoed, i sidste uge udryk for, at koncernen kunne være interesseret i at investere i boliger i Vollsmose. Det skete i forbindelse med rejsegilde på en udbygning af et nyt boligområde i Odense, Munkebjerg Park.

Frederik Barfoed lagde ikke skjul på, at han gerne ville i tæt dialog med Odense Kommune om netop opførelse af boliger i området.

Indtil nu har alle partier i Odense Byråd med 29 medlemmer stået bag planen for Vollsmose, men nu er Enhedslistens to medlemmer sprunget fra og tilkendegav mandag, at partiet ikke støtter helhedsplanen, som byrådet har tilkendegivet, skal være den sidste for området.

Annonce

Letbanen til Vollsmose

Udviklingsplanen omhandler ikke kun nedrivning og opførelse af boliger men også veje, nybyggeri, salg af arealer, erhverv og arbejdspladser, ligesom kommunen planlægger, at anden etape af letbanen skal gå til Vollsmose. Første etape ventes åbnet i 2021.

Odense Kommune er blevet pålagt at gennemføre planen, da Vollsmose optræder på regeringens liste over såkaldt hårde ghettoer. Derfor skal bydelen inden 2030 have maksimalt 40 procent almene familieboliger.

Derudover skal den forsøge at leve op til kriterier om blandt andet niveauet for kriminalitet, uddannelse og andel af indvandrere og efterkommere med ikkevestlig herkomst.

Udviklingsplanen skal godkendes i byrådet, boligselskaberne og i sidste ende i Transport-, Bygnings- og Boligministeriet 1. juni 2019.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Middelfart

Renovering til næsten 15 millioner kroner nærmer sig sin afslutning: 30 års røg er malet over, når Middelfart Kirke åbner dørene til foråret

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Annonce