Annonce
Danmark

Her er de væsentligste punkter i eksperternes forslag

Eksperterne foreslår, at man forsøger sig med genåbning i geografisk bestemte områder. For eksempel kan man lade dagplejebørn i en bestemt region komme i dagpleje. På baggrund af de data, man løbende indsamler om smittespredning, kan man så vurdere, om lempelsen kan udbredes, eller om man skal holde igen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Regeringen skal have overblik over smittespredningen i Danmark for at sikre, at genåbningen af landet sker på en forsvarlig måde, der ikke overbelaster sundhedsvæsenet eller økonomien. Formanden for Lungeforeningen og en række topøkonomer foreslår i Berlingske, at man løbende tester en udvalgt gruppe i befolkningen.
Annonce
Annonce

1. Systematiske test

Smittetrykket i befolkningen skal overvåges systematisk, mener eksperterne, der foreslår, at man gennemfører randomiserede tests, hvor man for eksempel tester 5000 repræsentativt udvalgte personer løbende hver uge over det næste års tid.

”Hvis man kun tester personer med symptomer, får man et upræcist billede. Man skal både teste, om personerne har coronavirus, da det giver et billede af, hvor mange der kan videregive smitte, og man skal teste, om personerne er immune, da det giver et billede af, hvor mange der stadig kan smittes, og hvor langt vi er fra at opnå flokimmunitet,” skriver eksperterne i kronikken.

Annonce

2. Overvåg danskerne i app

Økonomerne foreslår, at man lancerer en officiel app, hvor brugerne frivilligt indberetter deres helbredstilstand. Brugerne kan samtidig give samtykke til, at myndighederne må følge deres færden i samfundet.

”En overvågning af den enkeltes færden giver mulighed for at identificere dennes kontakt med smittede og giver sammen med den individuelle tilbagemelding den enkelte de bedste muligheder for at reagere på stigende eller faldende smitterisiko,” står der i kronikken.

Annonce

3. Balancér sundhed og økonomi

De ovennævnte tiltag skal give regeringen det bedst mulige beslutningsgrundlag for, hvordan en genåbning af samfundet skal forløbe, mener kronikkens forfattere.

En undervurdering af virussets tilstedeværelse kan få smittespredningen til at stige pludseligt i forbindelse med en genåbning. Det kan presse Danmarks sundhedsvæsen og gøre nye tiltag nødvendige - og omvendt:

”Hvis man overvurderer smittetrykket, får man ikke afviklet restriktionerne hurtigt nok med unødige og betydelige økonomiske tab til følge,” skriver de.

Annonce

4. Opnå flokimmunitet

60 procent af befolkningen, svarende til 3,6 millioner danskere, skal blive smittet med coronavirus, så vi opnår en flokimmunitet.

”Hvis cirka 10 procent af de smittede har behov for hospitalsindlæggelse, betyder det, at mindst 360.000 danskere skal indlægges, mens flere end 20.000 sandsynligvis vil dø, inden vi kan begynde at lægge coronakrisen bag os,” skriver eksperterne i kronikken.

En vaccine kan mindske antallet af dødsfald, men en mulig vaccine ligger tidligst et halvt år i ude i fremtiden.

Annonce

5. Prøve sig frem

Overvågningen giver de danske myndigheder mulighed for at justere en mulig genåbning løbende. Starter man for eksempel med at lade børnehavebørn i en bestemt region komme i institution igen, kan man udbrede tiltaget til hele landet, hvis ikke smittespredningen stiger i området.

”Sådanne forsøg i en overskuelig skala kan forbedre vidensgrundlaget, men må selvsagt udføres i respekt for personer og virksomheder,” står der i kronikken.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce