Annonce
Odense

Her er de 12 nominerede: Bæredygtighedspris har fået vokseværk og nyt navn

Klimaheltene - det er 3.a på Abildgårdskolen - har i et år på ugentlig basis taget ansvar og samlet skrald i naturen. Den indsats har givet dem ikke bare en indstilling, men ogå en normering til en af de nye priser i forbindelse med det, der før hed Odense Bæredygtighedspris. Arkivfoto: Michael Bager
Odense Bæredygtighedspris skifter navn og udvides til fire priser. Flere end 60 virksomheder, initiativer og personer er indstillet til priserne, der deles ud i slutningen af august.
Annonce

Den er blevet uddelt hvert år siden 2011, Odense Bæredygtighedspris, men i år har den både fået nyt navn og vokseværk.

Ud over hovedprisen, der nu hedder Odense Verdensmålspris, uddeles også Ungeprisen, Hverdagsaktivisten og Klimaprisen.

- De fire nye verdensmålspriser illustrerer, at Odense som by prioriterer FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og arbejder med dem på forskellige måder, forklarer borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der er formand for Odense Bæredygtighedsråd.

I marts sidste år enedes byrådet blandt andet om at danne et foreløbigt to-årigt Verdensmåludvalg, der skulle "forankre og integrere de 17 verdensmål i Odense by og kommunes daglige arbejde, politikker og strategier". I det udvalg har både politikere og erhvervsfolk pladser.

Med over 60 kandidater indstillet til de i alt fire priser, er Rahbæk Juel godt tilfreds med interessen.

- I Bæredygtighedsrådet var vi spændte på, hvor mange der ville søge de nye verdensmålspriser, men flere end 60 indstillinger er flot. Det fortæller os, at mange forskellige odenseanske aktører allerede arbejder med verdensmålene, og det er jeg glad for på byens vegne, siger han.

De 12 nominerede

Odense Verdensmålspris

 • Tasso A/S - producerer støbejern og har med udgangspunkt i verdensmålene stort fokus på energi- og vandbesparelser og på at minimere affald.
 • Plus Pack A/S - producerer emballage til fødevarer og er optaget af at udvikle bæredygtige løsninger og forhindre madspild.
 • Professor Henrik Wenzel, SDU - har i mange år forsket i bæredygtighed i forbindelse med blandt andet vedvarende energi og affaldshåndtering.

Ungeprisen

 • Ung Energi Odense - netværk af unge, der arbejder for at stoppe klimaforandringerne.
 • Den Grønne Paraply, Odense Katedralskole - studerende, der frivilligt tager ansvar og engagerer sig i verdensmålene.
 • Klimaheltene, 3.a på Abildgårdskolen - skoleklasse, der hver uge samler skrald i naturen.

Hverdagsaktivisten

 • Tuyen Phan - stifter af Flash Your Trash, der bruger sociale medier til at arrangere affaldsevents.
 • Kefa Abu Ras - fremmer ligestilling og ligeværd gennem uddannelse af kvinder.
 • Amanda Poulsen - indehaver og stifter af webshoppen www.bæredygtigt-byggemarked.dk.

Klimaprisen

 • Exodraft A/S - producerer varmegenvindingssystemer til industrien.
 • Borgerne fra "Klimaklar i Skibhus" - håndterer på frivillig basis stigende mængder regnvand.
 • Ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen, SDU - formidler viden om klima og fossilfrit samfund.
Annonce

Et skulderklap

Blandt indstillingerne er der valgt tre nominerede til hver pris, og en af de nominerede til hovedprisen - Odense Verdensmålspris - er virksomheden Tasso A/S, der fra en centrum-adresse i Frederiksgade producerer støbejern til for eksempel vindmølleindustrien.

Virksomheden har et stort energiforbrug, når den smelter, støber og varmebehandler støbejernet, men ifølge administrerende direktør Kristian B. Pedersen arbejder man målrettet på at bruge så få ressourcer og så lidt energi som muligt.

- Som jernstøberi har vi naturligt et stort ressourceforbrug. Derfor har vi over 10 år reduceret og optimeret i en sådan grad, at støbejern fra Tasso er et tilvalg af bæredygtighed, siger han.

- Det ønsker vi at differentiere os på i markedet, så bæredygtighed sidestilles med de klassiske parametre som pris, kvalitet og leveringstid, forklarer direktøren, der derfor er stolt over normeringen til hovedprisen.

- Det er et dejligt klap på skulderen for vores strategiske arbejde med bæredygtighed, hvor vi de seneste år har koblet vores indsats til verdensmålene. Vi understøtter flere af verdensmålene, men vores hovedfokus er på mål 12 om ansvarligt forbrug og produktion, fortæller Kristian B. Pedersen.

Annonce

Afsløres snart

Om det bliver Tasso A/S eller en af de andre nominerede, der kan bære hovedprisen hjem, afsløres torsdag den 29. august, hvor alle fire priser uddeles. I samme forbindelse præsenterer alle nominerede sig selv og deres initiativ.

Alle er velkomne til arrangementet, der finder sted mellem klokken 15 og 18. Tilmelding kan ske på Odense Kommunes hjemmeside.

Blandt de tidligere vindere af Odense Bæredygtighedspris er Odense Zoo, Odense Fødevarefællesskab, Scandic Odense og Fyns Almennyttige Boligselskab.

Verdensmålene

FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling blev i september 2015 vedtaget af verdens stats- og regeringsledere og trådte i kraft 1. januar 2016.

Verdensmålene rummer 17 konkrete mål og 169 delmål, og de forpligter FN’s medlemslande til blandt andet at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Der er også fokus på at fremme fred og sikkerhed og styrke internationale samarbejder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce