Annonce
Gear

Her er alle detaljerne om den nye Skoda

Skoda Octavia er forklædt indtil verdenspremiere 11. november, men fabrikken har offentliggjort en lang række tekniske detaljer. Foto: Skoda
Den nye Skoda Octavia bliver offentliggjort om et par uger, men vi kan allerede afsløre de tekniske specifikationer.
Annonce

”Ingen er fuldkommen. Men lige nu er Skoda Octavia det tætteste, man kan komme på danskernes drøm om en familiebil til en familievenlig pris,” skrev en dansk avis i sin test søndag den 26. december 1996.

Jo, den første generation Octavia var bilen, der lukkede munden på de fleste kritikere, og overraskelsen var ikke stor, da den nye tjekke blev Årets Bil i Danmark 1997. Resten er historie, og i dag er en Octavia for længst blevet en af danskernes populære biler og på brugtmarkedet kendt for at være en bil, der både er let at sælge og holder prisen imponerende godt.

Og både 2. generation, der kom i 2004, og den nuværende fra 2013 har været populære.

11. november præsenterer Skoda så 4. generation af Octavia, men så længe behøver vi ikke vente med at gennemgå teknikken, som mestendels er offentliggjort nu og bestemt rummer interessante aspekter.

Skoda Octavia

Den første generation kom i 1959, men herhjemme er Octavia kendt som bilen, der totalt forandrede mærket, da den kom i moderne udgave i 1996. Modellen er solgt i 6,5 mio. eksemplarer.
Annonce

Lidt større

Designet springer vi af gode grunde hen over, men Skoda lover mere dynamik og sportslighed og nok så væsentlig: Den vokser både lidt i længde og bredde, hvilket lover godt for dem, som har vænnet sig til, at en ny Octavia altid er mere rummelig end forgængeren.

Akselafstanden øges dog kun med en enkelt centimeter, alligevel er bagagerummet vokset til 640 liter og 600 liter i henholdsvis stationcar og hatchback. Det er 30 liter og 10 liter mere end i dag.

Der kommer fortsat en femdørs hatchback og naturligvis også en stationcar, som tegner sig for to tredjedele af salget, er den bedst sælgende stationcar i Europa og sågar den mest populære importbil i Tyskland.

Annonce

Hybrider

Traditionen tro deler Octavia den grundlæggende teknik med Volkswagen Golf, men denne gang er synergien mellem de to endnu større, så Octavia kommer for første gang som plug-in-hybrid, hvor en 1,4-liters benzinmotor og en elmotor hjælpes ad, og hvor sidstnævnte får strøm fra et stort batteri. Skoda fortæller ikke noget om batteriets størrelse, men vi gætter på, at det er identisk med det i den kommende Golf 8, hvor kapaciteten er på 13 kWh. Det giver formentligt en rækkevidde på mindst 55 kilometer, men måske mere endnu. Som i Golf bliver der to forskellige varianter af plug-in-hybriderne, hvor den samlede ydelse er enten 204 eller 245 hk.

For at få udslippet af CO2 langt nok ned, bruger Skoda de samme benzinmotorer som i Golf 8, hvoraf flere er med 48-volt mild hybridteknik, for eksempel en 1,0-benzinmotor med 110 hk og 1,5 med 150 hk, dog kun i forbindelse med DSG-automatgear. Derudover kommer der en 2,0 TSI med 190 hk, der leveres sammen med firehjulstræk og DSG-gear. Der vil desuden være tre forskellige 2,0-dieselmotorer, der yder 115, 150 eller 200 hk, så Skoda har droppet den kendte 1,6 TDI.

Det er ikke dog ikke sikkert, at alle de nævnte motorvarianter kommer til Danmark.

Bilen vokser en smule i forhold til i dag og kommer bl.a. som plug-in-hybrid. Foto: Skoda
Annonce

Komplet digital instrumentering

Indvendigt er der mulighed for fuld digital instrumentering som i dag, men det udbygget, så det nu fylder 10 tommer, mens den berøringsfølsomme skærm i midten også er på op til 10 tommer. Denne type instrumentering er standard i den nye Golf, men vi kender endnu ikke udstyrsniveauet for den nye Skoda.

Udvendigt troner nye forlygter med full LED-lys, der angiveligt bliver standard, mens topudgaverne kører med avanceret Matrix-LED, som vi i sin tid så første gang i en Audi A8.

Samtidig er der Skoda-premiere til et nyt sikkerhedssystem, der baserer sig på to kameraer, og som kan hjælpe føreren med at styre væk fra en potentiel kollision, mens en anden feature advarer føreren, hvis vedkommende er ved at åbne døren, mens en cyklist eller bil er på vej bagfra.

Den nye Octavia forventes at komme til Danmark til næste sommer. Skoda siger, at Scout and RS-varianter vil følge senere i løbet af 2020. Herhjemme er modellen den næstmest populære Skoda og med i alt 48.396 Octavia på vejene kun overgået af Fabia.

Flere af benzinmotorerne kommer med såkaldt mild hybrid teknik, hvor et ekstra stort batteri kan hjælpe lidt til bl.a. under acceleration og dermed sænke forbruget en smule. Foto: Skoda
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Fyn For abonnenter

Analyse: Nyd ferien - Fynske borgmestre vender tilbage til bedre, men usikker økonomi

Annonce