Annonce
Faaborg-Midtfyn

Her betaler de dobbelt pris for vand: Langstrakt strid forhindrer en sænkning

Torben Henriksen, kasserer i Ferritslev Vandværk, har i flere år været manden i front i kampen for at få godkendt taksterne - indtil videre uden held. Foto: René Johansen
Langvarig strid forhindrer vandværk i at sænke prisen på vand, og nu vil kommunen igen have en ekstern jurist til at vurdere sagen.

Ferritslev: En omstridt og langvarig strid mellem vandværksfolkene i Ferritslev og Faaborg-Midtfyn Kommune ser ud til at fortsætte en tid endnu, selv om sagen nu to gange har været lagt foran politikerne i Teknik- og Miljøudvalget til endelig afgørelse.

På mødet i august blev sagen sendt tilbage til forvaltningen til yderligere undersøgelse, og på mødet forleden valgte politikerne så at gøre det samme igen.

- Vi har udsat sagen igen, for det her er benhård jura. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men det er der, hvor den er nu, siger Søren Kristensen (V), formand for udvalget.

Annonce

Som tidligere fortalt er det en teknisk spidsfindighed, som nu i flere år har forhindret Ferritslev Vandværk i at få godkendt takstbladet, der blandt andet indeholder prisen på vand. Det betyder, at forbrugerne i Ferritslev betaler dobbelt så meget for vandet, som de faktisk burde.

Det er et år siden, at vi indsendte takstbladet for 2021, og jeg synes, at det er grotesk, at man nu vil bruge vores skattekroner på at finde ud af, hvordan man definerer en boligenhed.

Torben Henriksen, kasserer i Ferritslev Vandværk

Optimismen hos vandværksfolkene i forhold til en løsning var ellers stor efter en højesteretsdom i maj - en dom som ifølge vandfolkene giver dem ret til at opkræve et fast bidrag per bolig, selv om der ikke er en selvstændig måler.

Omvendt mener kommunen ikke, at det er tilladt.

Sådan hænger det sammen

Hvis et vandværk vil sætte prisen på vand ned, skal et såkaldt takstblad godkendes af kommunen.

Det ønsker Ferritslev Vandværk at gøre, men Faaborg-Midtfyn Kommune vil ikke godkende takstbladet på grund af en helt anden teknisk detalje.

Detaljen omhandler, hvorvidt vandværket har ret til at opkræve et fast gebyr per bolig, selv om der ikke er en selvstændig måler - for eksempel i lejligheder, der mange gange deler måler.

Vandværket mener, det er mest fair at fordele de faste udgifter på alle og opkræve per bolig, mens kommunen fastholder, at der bør opkræves per måler.

Det er den detalje, som i øvrigt kun er relevant i meget få tilfælde, der altså spænder ben for, at Ferritslev Vandværk kan sætte prisen ned for samtlige borgere i dækningsområdet med knap 50 procent.

- Vi har vores egen jurist og Energistyrelsen at henholde os til i sagen, og så kommer der denne her skrivelse fra Danske Vandværker, og det skaber så en lille tvivl. Den tvivl skal komme vandværkerne til gode, så vi har bedt om at få yderligere ekstern juridisk vurdering på det her, siger udvalgsformanden.

Strider mod gældende ret

Skrivelsen, som avisen er i besiddelse af, er sendt direkte til udvalgsmedlemmer fra juristen i Danske Vandværker, og der gøres blandt andet opmærksom på, at hvis Teknik- og Miljøudvalget vælger at følge forvaltningens indstilling om ikke at godkende takstbladet, vil det være i strid med Højesterets dom og dermed gældende ret.

Søren Kristensen (V) kalder striden for jura på højeste plan, og derfor er udvalget stemt for at sende den forbi en ekstern advokat - igen. Arkivfoto: Kim Rune

- Det er kompliceret og jura på et højere niveau, og der er gået lang tid - også for lang tid, og det er ikke optimalt. Men jeg kan godt love, at vi træffer en afgørelse på mødet i oktober, og der er også andre vandværker, som står i samme situation, bemærker Søren Kristensen.

Seks-syv andre vandværker venter også på den endelige afgørelse, og kasserer i Ferritslev Vandværk, Torben Henriksen, havde set frem til en hurtig afgørelse efter dommen i Højesteret.

- Det er et år siden, at vi indsendte takstbladet for 2021, og jeg synes, at det er grotesk, at man nu vil bruge vores skattekroner på at finde ud af, hvordan man definerer en "boligenhed", bemærker Torben Henriksen, som nu med spænding ser frem til udvalgsmødet i oktober, hvor der, ifølge Søren Kristensen, træffes en afgørelse.

Det er i øvrigt ikke første gang, at kommunen sender kontroversen til vurdering hos en ekstern advokat. Det var også tilfældet i 2018 og igen i 2021 efter dommen i Højesteret. Ingen af de vurderinger har givet anledning til, at kommunen har ændret holdning i sagen.

Striden betyder, at det gældende takstblad i Ferritslev Vandværk er fra 2015, og her er prisen per kubikmeter vand 6,25 kroner, mens prisen i takstbladet for 2021 er 3,25 kroner.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Klagestorm fra naboer til boligbyggeri: - Rystelser har fået vores huse til at slå revner

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tanja er træt af trafikkaos på motorvejen: Holder dagligt i kø for at komme hjem

Middelfart For abonnenter

Ulovligt salg af jetbrændstof til krigen i Syrien: Nu begynder retssagen mod Middelfart-virksomhed og topdirektør

Kerteminde

Tissende strandgæster ødelagde Karstens udsigt fra terrassen: - Folk pisser alle mulige steder dernede

Odense For abonnenter

Mette glæder sig til snart at kunne parkere foran sit hus: Flere områder med beboerlicens på vej

Assens

Viet i frokostpausen - og nu også i kirken: Andreas overraskede Kathrine til 'prinsessebryllup'

Nyborg For abonnenter

Havde købt kolonihave og underskrevet lejekontrakt: Et krav spolerer Ib og Goongs drøm om at bo i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Erhverv

Overtagel: Bellinge frisør udhvider med endnu en salon

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Erhverv

Lige nu: Mange COOP-butikker er nede: - Jeg må stå og afvise folk i døren

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Erhverv

AV Center Odense efter millionaftale: Vi skal have flere medarbejdere

Annonce