Odense Å Sammenslutningen har fulgt eksempler fra andre steder i landet og beder folk at indstille fiskeriet efter laksefisk.
Som alle andre steder i landet har fiskene i Odense Å det svært som følge af det varme og tørre vejr.
Odense Å Sammenslutningen tæller godt 20 lystfiskerklubber, og sammenslutningen har henstillet til, at man lader være med at fiske efter laksefisk i Odense Å.
"Kære lystfiskere
På grund af tørken og varmen henstiller forretningsudvalget i Odense Å Sammenslutningen til, at I indstiller fiskeriet efter laksefisk i Sammenslutningens fiskevande ind til videre.
Vandtemperaturen er kritisk høj, iltindholdet ligeledes lavt."
Således lyder et opslag fra sammenslutningens forretningsudvalg på dens hjemmeside og Facebook-side.
Næstformand for Odense Å Sammenslutningen, Willy Dannevang, fortæller, at det i praksis er bækørreder, som er pressede.
- Havørrederne er søgt ud i havet, men bækørrederne, som er standfisk, er i krise, siger Willy Dannevang.
- Meget yngel går til på grund af varmen, og det vil komme til at påvirke bestanden de næste tre-fem år, tilføjer han.
Ingen modstandskraft
Der er en kritisk vandtemperatur på 23-24 grader for bækørrederne, og flere steder, hvor Odense Å er stemmet op og dermed stillestående, kan den sagtens blive overskredet. De høje temperaturer tærer også på fiskenes modstandskraft, forklarer Willy Dannevang.
- Ofte vil det være sådan, at hvis man fanger en fisk, der er for lille, og vil sætte den ud igen, så har den så lidt modstandskraft, at den vil dø af det, siger Willy Dannevang. Og så giver det jo meget lidt mening at fange fiskene.
Odense Å Sammenslutningen har som sådan ikke magt eller mulighed for at sanktionere folk, der fisker trods henstillingen om det modsatte. Men Willy Dannevang fortæller, at reaktionerne på de sociale medier tyder på, at lystfiskerne bakker op om henstillingen.
Værste situation i 26 år
Willy Dannevang har fisket i mange år og skal helt tilbage til 1992, hvis han skal komme i tanke om noget, der bare tilnærmelsesvis ligner denne sommer.
Han understreger, at henstillingen om at lade være med at fiske i Odense Å ikke skal ses som et angreb på landmænd og lodsejere langs åen.
- Vi vil gerne have et samarbejde med lodsejerne om langsigtede løsninger på problemer med vandmiljøet, siger Willy Dannevang.
Foruden Odense Å dækker sammenslutningen blandt andet også Stavids og Lindved Å, hvor henstillingen også gælder.