Annonce
Assens

Henrik vil rette op på drastiske nedskæringer: - Vi ligger langt under niveauet

Henrik Hansen (S) taler med Sara Emil Baaring (S) under et byrådsmøde. Arkivfoto: Kim Rune. Foto: Kim Rune
Fyens Stiftstidende sætter fokus på, hvad politikerne i byrådet i Assens vil prioritere, når de i den kommende tid skal forhandle om næste års budget, hvor der - modsat andre år - ser ud til at være flere millioner kroner at dele ud af.

Efter flere år med voldsomme besparelser tager politikerne i Assens Byråd snart hul på forhandlinger omkring næste års budget, hvor der langt om længe ser ud til at være plus på kontoen.

Et forsigtigt skøn peger i retning af, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

Det er endnu usikkert, hvordan de 65 millioner kroner fordeler sig på anlæg og drift, og hvordan verden i det hele taget ser ud med corona-krise og andre faktorer. Og om kommunekassen skal polstres på nogen måde.

Annonce

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte byrådsmedlemmer, hvilke områder de ønsker at prioritere i de kommende budgetforhandlinger.

Her svarer Henrik Hansen (S).

I var ikke med i budgettet for 2019, men I var med i 2020. Hvad med i år?

- Vores udgangspunkt er, at der altid skal laves et budget i balance. Det siger sig selv. Hvis det er spiseligt, så er vi selvfølgelig med. Det var det ikke i 2019. Der var nogle takter i 2020, som var bedre. Når vi nu har fået de her millioner, så er det vigtigste, at vi får genoprettet nogle af de ting, man har skåret på de sidste par år.

- Vi ligger langt under niveau på ældre-, børne- og ungeområdet i forhold til de sammenlignelige kommuner og landsgennemsnittet. Det er de vigtigste områder. På ældreområdet er der gennem nogle år skåret, daghjem er lukket og normeringen trænger til at blive hævet. Det gælder også indenfor det sociale område, hvor vi har nogle ting, vi skal have kigget på.

Betyder det flere ansatte på bosteder og i ældreplejen?

- Ja. Man skal i hvert fald kigge indenfor de områder, man har skåret på igennem nogle år. Vi var på et tidspunkt endda udråbt til at være en ældrefjendsk kommune. Det er blandt andet på den personlige pleje, rengøring og sygeplejen, hvor der har været skåret drastisk ned.

Kan du sige, om der er udsigt til mere rengøring eller bedre tid til personlig pleje?

- Daghjem og sygeplejen skal der kigges på, og generelt er der forskellige steder indenfor ældreområdet, som trænger til at blive kigget på. Ældreområdet har et større behov nu, fordi der er flere ældre, og de lever længere. Så behovet for flere midler er stigende. Men er da et fremskridt, at der nu er opbakning til vores længe ønskede demografiregulering indenfor ældreområdet.

- Det er også tydeligt, at vi er den kommune på Fyn, der bruger færrest midler indenfor almenområdet på børneområdet. Der skal også kigges på skoler og dagtilbud.

Har I tilstrækkeligt med midler til alt det?

- Udligningsreformen giver nogle muligheder for en genopretning, som vi ikke har haft før. Det er glædeligt, at vi nu kender vores økonomi flere år frem i tiden med mulighed for en bedre planlægning. Vi skal også have en buffer til at dække uforudsete og uforskyldte ekstraudgifter. Vi skal tænke endnu mere på tværs af udvalgene.


Udligningsreformen giver nogle muligheder for en genopretning, som vi ikke har haft før. Det er glædeligt, at vi nu kender vores økonomi flere år frem i tiden med mulighed for en bedre planlægning. Vi skal også have en buffer til at dække uforudsete og uforskyldte ekstraudgifter.

Henrik Hansen, (S)


Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce