Annonce
Odense

Hemmeligt mødepunkt: Mere tys-tys om letbanen

Af de hemmelige Cowi-dokumenter om Odense Letbane, som Odense Kommune hemmeligholder, skulle blandt andet indgå overvejelser om en langvarig lukning i af Østre og Vestre Stationsvej under byggefasen. I december sagde daværende stadsdirektør Jørgen Clausen, der fratrådte ved årsskiftet, at der er tale om "gammel viden, der ikke længere er aktuel". Men Odense Kommune fastholder stadig afslaget på aktindsigt i dokumenterne. Illustration: Odense Letbane

Hemmeligholdelsen af oplysninger om Odense Letbane fortsætter, når By- og Kulturudvalget på et møde tirsdag 13. januar orienteres om status.

Odense Kommune holder fortsat kortene tæt til kroppen, når emnet er Odense Letbane og den nært forestående byggestart på projektet, der er planlagt til april.

Når By- og Kulturudvalget tirsdag i næste uge holder møde, fortsætter hemmeligholdelsen af vigtige oplysninger.

Tidligere har Fyens Stiftstidende beskrevet, hvordan kommunen - ifølge en førende ekspert i offentlighedsloven - i strid med reglerne nægter at udlevere to dokumenter, avisen har fået kendskab til eksistensen af.

Dokumenterne skulle angiveligt indeholde detaljerede oplysninger om, hvordan letbanebyggeriet kommer til at foregå.

For eksempel i forhold til tidsplaner og vejlukninger rundt omkring i byen, når de 14,4 kilometer letbane skal bygges over de næste fire-fem år.

Politikerne bliver tirsdag orienteret om status, men oplysningerne er så fortrolige, at hverken borgerne eller pressen på nuværende tidspunkt må få noget at vide.

Derfor har Odense Kommune valgt at mørklægge sagen.

Af den offentligt tilgængelige dagsordenen for mødet fremgår blot et eneste ord ud for punkt 10 om Odense Letbane - nemlig ordet "lukket".

Fyens Stiftstidende har spurgt til den kortfattede overskrift og årsagen til hemmeligholdelsen hos den ansvarlige rådmand for by- og kulturområdet Jane Jegind (V).

Hun henviser til stabschef i by- og kulturforvaltningen Morten Møller Iversen. Han oplyser i et skriftligt svar til avisen, at sagen er:

"... af en sådan karakter, hvor der endnu foreligger en omfattende bearbejdning af det eventuelle materiale, der skal præsenteres på mødet, og dermed inden sagen kan forelægges til egentlig politisk behandling. Derfor er sagen lukket."

Annonce

Kan skade politisk proces

Samme begrundelse - at planerne stadig kan blive ændret inden byggestart i foråret - var et af de argumenter, Odense Kommune angav i december i et afslag på aktindsigt i to Cowi-dokumenter udarbejdet for Odense Letbane, som Fyens Stiftstidende har søgt aktindsigt i.

Ifølge avisens oplysninger fra flere kilder indeholder dokumenterne detaljerede oplysninger om, hvad der overvejes og kan være i vente af vejlukninger og andre gener, når letbanebyggeriet går i gang. Oplysninger som kan have stor betydning for borgere og virksomheder langs letbaneruten.

Men ifølge Odense Kommune kan en offentliggørelse på nuværende tidspunkt skade gennemførelsen af letbaneprojektet - herunder den politiske proces, lyder det i afslaget på aktindsigt.

Fyens Stiftstidende har klaget over afslaget på aktindsigt til Statsforvaltningen, der fører tilsyn med, at kommunerne overholder lovgivningen.

Men der vil gå måneder, inden en afgørelse foreligger, har Statsforvaltningen oplyst.

Byrådet vedtog i november en række principper for letbanen, hvor politikerne blandt andet har sagt ja til, at de - og dermed også offentligheden - først skal orienteres cirka to måneder før byggestart på hver etape af letbanebyggeriet.

Byrådet vedtog også, at der skal være "åben og ærlig information" om letbanen.

"Vi informerer om det, som vi ved, når vi ved det", fremgår det af beslutningen.

Et flertal i byrådet vil dog ikke kræve oplysningerne lagt frem nu, men vil i stedet give embedsfolkene arbejdsro. Kun SF har talt for en større grad af åbenhed på nuværende tidspunkt.

- Vi må fremskynde hele processen, så vi nu får lagt dokumenterne åbent frem for byrådet og offentligheden, lød det 18. december i Fyens Stiftstidende fra partiets medlem af By- og Kulturudvalget, Brian Dybro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce