Annonce
Indland

Hemmeligt dokument afslører: Tørkepakke for 700 millioner er tæt på

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet forhandler i øjeblikket om en "tørkepakke", der skal hjælpe de pressede landmænd. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Et bredt flertal i Folketinget er ved at nærme sig en aftale om en hjælpepakke på mindst 700 millioner kroner til landbruget. Det afslører et hemmeligt regeringsdokument, som avisen Danmark har læst.

Årets usædvanligt varme og tørre sommer har haft store økonomiske konsekvenser for især landets svine- og kvægproducenter. Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer estimerer, at tørken kommer til at koste landbruget 6,4 milliarder kroner med det resultat, at mange landmænd bliver presset på likviditeten.

Men nu tyder alt på, at der er hjælp på vej. Et bredt flertal i Folketinget forhandler i disse dage om en støttepakke til landbruget på mindst 700 millioner kroner. Det afslører et hemmeligt regeringsdokument, som avisen Danmark har læst. Dokumentet blev behandlet i regeringens økonomiudvalg onsdag.

Af dokumentet fremgår det, at regeringen har en "fælles forståelse med S om en hjælpepakke med en økonomisk ramme på knap 700 millioner kroner i 2018". I udspillet lægges der op til en samlet finansiering på 711 millioner kroner, hvoraf de 691 skal finansieres i 2018. Pengene kommer fra en omprioritering af reserver og reduktion af bevillinger med mindreforbrug fra finansloven 2018.

Annonce

Hjælpepakken

I det interne regeringsdokument står der, at den foreslåede hjælpepakke til landbruget vil kræve en finansiering på 711 millioner kroner fra staten.Statens udgifter fordeler sig på:

425 millioner kroner i tabt indtægt for jordskat.

65,5 millioner kroner til en driftsbevilling til kødkontrollen.

204 millioner kroner i manglende produktionsafgifter.

10 millioner kroner til administration.

S vil lave større hjælpepakke

De mere end 700 millioner kroner skal ifølge udspillet gå til, at landmændene får tilbageført deres indbetalte jordskat for 2018, at animalske producenter fritages for produktionsafgifter for over 200 millioner kroner i 2018, og at betalingen for kødkontrol i 2018 lempes. Dertil kommer administrationsomkostninger.

Ifølge det foreløbige udspil vil lempelserne medføre en gevinst for landbruget på omkring 1,25 milliarder kroner. Men regeringsdokumentet er et øjebliksbillede på forhandlingerne mellem regeringen og Socialdemokratiet, og det er derfor ikke sikkert, at en eventuel hjælpepakke vil indeholde de nævnte tiltag. Derudover skal det også undersøges, om hjælpepakken kommer i konflikt med EU's statsstøtteregler.

Det interne dokument afslører desuden, at Socialdemokratiet ønsker en endnu større hjælpepakke til landbruget end det, parterne er blevet enige om indtil videre. I papirerne står der, at Socialdemokratiet efterfølgende har foreslået yderligere tiltag, som vil hæve "de samlede udgifter og dermed finansieringsbehovet væsentligt i forhold til den forståelse, der blev opnået på mødet".

Minister vil ikke kommentere

Socialdemokratiet ønsker blandt andet at oprette en jordfordelingsfond på 150 millioner kroner. Fondens formål vil ifølge dokumentet være "multifunktionel jordfordeling, som skal sammentænke landbrugsproduktion med biodiversitet, klimagasreduktion, klimatilpasning, friluftsliv og landdistriktsudvikling".

Det vil for eksempel betyde, at en landmand med dårlig agerjord eller eng, som ligger ned til et vandløb, kan lægge jorden brak, så den omdannes til et naturareal. Landmanden vil derefter igennem fonden få givet ny jord, der arealmæssigt kan være mindre, men som kan give et bedre afkast.

Ifølge det fortrolige dokument arbejdes der frem mod en aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti inden for de næste 10 dage.

Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Men ministeren har ingen kommentarer til lækkede regeringsdokumenter, lyder det. Landbrug & Fødevarer har heller ikke ønsket at kommentere det foreløbige udspil til en hjælpepakke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce