Annonce
Erhverv

Hemmelige letbane-dokumenter: Måneders ventetid på afgørelse

I november sidste år vedtog byrådet, at der skulle være "åben og ærlig information" om letbanen. "Vi informerer om det, som vi ved, når vi ved det", lød det i vedtagelsen, som alle partier stemte for. Alligevel hemmeligholder kommunen to dokumenter fra Cowi, der ifølge avisens oplysninger skulle indeholde mange nye informationer omkring de overvejelser, der gøres om, hvordan letbanebyggeriet kommer til at foregå. Byggeriet er planlagt til at gå i gang i april. Illustration: Odense Letbane

Statsforvaltningen skal afgøre, om Odense Kommune har ret til at hemmeligholde dokumenter om Odense Letbane.

Der går "nogle måneder", inden Statsforvaltningen er klar med en afgørelse i sagen om de hemmelige dokumenter, der indeholder detaljer om byggeriet af Odense Letbane, som Odense Kommune ønsker at hemmeligholde.

Det oplyser Statsforvaltningen i et skriftligt svar til Fyens Stiftstidende.

"Tilsynet har for tiden et meget stort antal sager til behandling, hvorfor der må forventes at gå nogle måneder endnu, før sagen kan afsluttes", fremgår det af svaret.

Avisen klagede i december over Odense Kommunes afslag på aktindsigt i to dokumenter udarbejdet af Cowi for Odense Letbane, som ifølge avisens oplysninger fra flere anonyme kilder blandt andet indeholder nye detaljer om de overvejelser, der gøres om, hvordan letbanebyggeriet skal gennemføres.

Herunder hvilke vejstrækninger der skal helt eller delvis lukkes i kortere eller længere perioder. Ifølge avisens oplysninger indgår blandt andet overvejelsen om en langvarig lukning af Østre og Vestre Stationsvej, mens letbanebyggeriet står på.

Efter planen skal letbanen opføres allerede fra april, hvor de indledende omlægninger af forsyningsrør-, kabler og lignende går i gang, men Odense Kommune nægter på trods af den nært forestående byggestart at lade offentligheden få indblik i de detaljer i forbindelse med processen, der angiveligt fremgår af de hemmelige Cowi-dokumenter.

Begrundelsen er, at offentliggørelse vil kunne skade projektets gennemførelse, herunder hensynet til den politiske proces.

Desuden, påpeger Odense Kommune, er der tale om en midlertidig plan, og der kan komme ændringer i de tidsplaner m.v., der fremgår af dokumenterne, som kommunen derfor ikke anser for relevante at dele med offentligheden på nuværende tidspunkt.

Men ifølge en af landets førende eksperter i offentlighedsloven, jurist Oluf Jørgensen, bryder kommunen loven ved at hemmeligholde dokumenterne.

- Avisen har ret til at få indsigt i den foreløbige arbejdsplan, siger han og tilføjer:

- At offentlighed kan modvirke gennemførelsen kan ikke være en saglig begrundelse for hemmeligholdelse.

Et politisk flertal i byrådet, undtagen SF der kræver øget åbenhed nu, har fredet kommunens embedsfolk og vil ikke kræve dokumenterne lagt frem på nuværende tidspunkt.

Politikerne sagde sidste år ja til først at få forelagt arbejds- og tidsplanen for de enkelte delstrækninger på letbaneruten et par måneder, før byggeriet går i gang på hver byggeetape.

Første gang, politikerne - og dermed offentligheden - får noget at vide, ventes at blive i februar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Går modeshow i genbrugstøj

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce