Annonce
Fyn

Helt vildt: Hvert tredje fynske byrådsmedlem er flygtet fra Dansk Folkeparti

Byrådsmedlem i Odense Byråd Pernille Bendixen meddelte i denne uge, at hun forlader Dansk Folkeparti. Foto: Michael Bager
Dansk Folkeparti kæmper for kommunal overlevelse, siger valgforsker efter massiv flugt fra de fynske byråd.

Modstand mod coronapasset var dråben, der i denne uge fik det tidligere folketingsmedlem Pernille Bendixen til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og forlade Odense Byråd. Dermed har hvert tredje fynske byrådsmedlem vendt partiet ryggen siden valget i 2017, viser en opgørelse, som Fyens Stiftstidende har foretaget.

- Det er meget voldsomt, og partiet kæmper for overlevelse som kommunalt parti, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Ved valget i 2017 fik Dansk Folkeparti valgt 25 fynske byrådsmedlemmer, og de ni af dem er nu fortid i partiet. På landsplan har mere end en sjettedel af kommunalpolitikerne forladt DF.

Annonce

- Jeg kan ikke huske, at et parti har haft et så markant fald af medlemmer i en byrådsperiode. De fynske tal er ekstra opsigtsvækkende, siger Kasper Møller Hansen.

Dårlig kemi

Baggrunden for udmeldelserne på Fyn er meget forskellige, og en del af dem handler mere om personstridigheder og dårlig kemi end politik og den aktuelle landspolitiske krise, hvor vælgerne flygter fra partiet.

Særligt DF i Svendborg Byråd har været ramt af dårlig kemi blandt de fire, der blev valgt ind i byrådet. Der skulle kun gå 100 dage, før den første forlod partiet. Det var Jesper Larsen, der befandt sig så skidt i byrådsgruppen, at han til Fyns Amts Avis fortalte om søvnløse nætter og ondt i maven. Derfor valgte han at blive løsgænger, og siden er han blevet medlem af Venstres byrådsgruppe.

DF'ere i fynske byråd

Ved valget i 2017 fik DF valgt 25 fynske byrådsmedlemmer. Nu er der 16 tilbage. De er fordelt sådan:

  • Faaborg-Midtfyn: 4
  • Kerteminde: 2
  • Assens: 2
  • Nordfyn: 2
  • Ærø: 2
  • Svendborg: 1
  • Middelfart: 1
  • Nyborg: 1
  • Langeland: 1
  • Odense: 1

Yderligere to byrådsmedlemmer har forladt DF i Svendborg, så partiet nu kun er repræsenteret af det tidligere folketingsmedlem Dorthe Ullemose. Også dårlig kemi mellem de to byrådsmedlemmer i Middelfart var årsag til, at det mangeårige DF-medlem Anni Tyrrestrup meldte sig ud og i dag repræsenterer Socialdemokratiet.

I Kerteminde Byråd har den tidligere profil Knud Ahrnkiel haft svært ved at indordne sig under partidisciplinen i toppen af partiet og har flere gange været tæt på eksklusion, og han nåede at blive løsgænger, før han helt måtte forlade byrådet i 2020 efter en betinget fængselsdom.

Annonce

Udbrydere i ny liste

I dag bor Knud Ahrnkiel i Nyborg og har meldt sig under fanerne hos De LokalNationale. Den nye fynske liste, som blev lanceret i januar af markante DF'ere fra tre fynske byråd. I front for listen er medlem af Odense Byråd, Christel Gall, der meldte sig ud af DF i oktober sidste år, da hun efter en meget tæt afstemning tabte kampen om igen at blive partiets spidskandidat.

Også den mangeårige profil i Nyborg Byråd, Carsten Kudsk, forsøger sig nu hos De LokalNationale, og det samme gælder Betina S. Christiansen fra Assens Byråd.

Valgforsker Kasper Møller Hansen giver dem dog ikke større chancer for valg, end hvis de var blevet i DF trods den aktuelle vælgerflugt i meningsmålingerne.

- Erfaringen fra tidligere valg viser, at sådanne lister, der ikke er repræsenteret på Christiansborg, har det meget svært, siger han.

Til gengæld spår han Nye Borgerlige bedre chancer for at blive repræsenteret i flere byråd. I modsætning til andre steder i landet er ingen af de frafaldne fynske DF-byrådsmedlemmer søgt  mod Pernille Vermunds parti.


Jeg kan ikke huske, at et parti har haft et så markant fald af medlemmer i en byrådsperiode.

Kasper Møller Hansen, valgforsker


Flugten fra Dansk Folkeparti

Ni fynske byrådsmedlemmer har forladt Dansk Folkeparti siden valget i 2017:

Pernille Bendixen, Odense Byråd, marts 2021. Stopper helt i byrådet.

Johan Emil Rasmussen, Svendborg Byråd, løsgænger jan. 2021. Nu medlem af De Konservative.

Carsten Kudsk, Nyborg Byråd, medlem af De LokalNationale jan. 2021.

Betina S. Christiansen, Assens Byråd, medlem De LokalNationale jan. 2021

Christel Gall, Odense Byråd, løsgænger okt. 2020. Medlem De LokalNationale jan. 2021.

Anni Tyrrestrup, Middelfart Byråd, løsgænger 2018. Nu medlem af Socialdemokratiet.

Knud Ahrnkiel, Kerteminde Byråd, løsgænger 2018. Forlader byrådet i 2020 efter betinget fængselsdom. (afløseren Jan O. Pedersen er medlem af Venstre)

Jens Munk, Svendborg Byråd, løsgænger i 2018.

Jesper Larsen, Svendborg Byråd, løsgænger i 2018. Nu medlem af Venstre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce