Annonce
Fyn

Helt urimeligt: Politikere vil gribe ind, så 82-årige Gerda ikke skal betale stor overpris for sin medicin

Formanden for Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget, Jane Heitmann (V), kalder det "fuldstændig vildt", at prisen på medicin mod knogleskørhed pludselig kan stige fra 40 til 541 kroner. Arkivfoto: Michael Bager
Flere medlemmer at Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg kalder det uacceptabelt, at 82-årige Gerda Skytte fra Aarup skulle betale 541 kroner for den medicin, hun normalt betaler omkring 40 kroner for.
Annonce

Fuldstændig vildt. Helt urimeligt. Ikke acceptabelt.

Sådan lyder i korte træk reaktionerne fra de fynsk-valgte medlemmer at Folketingets sundheds- og ældreudvalg, som avisen har forelagt det chok, som 82-årige Gerda Skytte fra Aarup fik, da hun for nylig skulle købe medicin imod sin knogleskørhed. Fyens Stiftstidende fortalte om hendes sag mandag.

Gerda Skytte betaler som regel omkring 40 kroner for sin medicin, når hun går på apoteket efter den, men denne gang var prisen pludselig steget til 541 kroner.

Prisstigningen på over 1200 procent skyldes, at den konkurrence, der plejer at være mellem de forskellige producenter af medicinen, var sat ud af kraft, fordi der midlertidigt kun var en af producenterne, der var i stand til at levere. De andre var dermed ude af markedet, og kun ét fabrikat var tilgængeligt.

Formanden for sundhedsudvalget, Jane Heitmann fra Venstre, siger om den situation, som Gerda Skytte stod i:

- Det er fuldstændig vildt, at prisen kan komme derop. Det gør det også utrygt som patient, når prisen ryger så højt op og svinger med 500 kroner.

Jane Heitmann vil nu gå til regeringen.

- Jeg vil tage det her problem op med sundhedsministeren (Magnus Heunicke (S), red.). Jeg vil spørge ham, hvad regeringen vil gøre, siger hun.

Medicinpriser

Når Gerda Skytte kunne opleve, at den medicin hun plejer at betale 40 kroner for, pludselig kostede 541 kroner, skyldes det, at der er fri prisdannelse på medicin i Danmark.

Der er typisk flere fabrikanter af samme medicin, og de byder hinanden ned. Den billigste vinder, for apotekerne har pligt til at tilbyde den medicin, der har den laveste pris.

Den hårde konkurrence betyder, at prisen til sidst bliver så lav, at nogle af producenterne trækker sig ud af markedet.

Til sidst er der kun én producent tilbage, der så kan hæve prisen, indtil de andre producenter vender tilbage, og konkurrencen imellem dem kan begynde igen.

Annonce

Ikke acceptabelt

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har i en mail følgende kommentar til den store prisstigning:

- Det er helt urimeligt og vidner om, at nogle medicinalfirmaer udnytter selv kortvarige perioder med manglende konkurrence til at tage helt ublu priser. Det finder jeg ganske usympatisk. Vi skal løbende følge op på om medicinmarkedet fungerer som det skal og sikre, at medicinaludgifterne ikke eksploderer.

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl mener, at den prisstigning, som Gerda Skytte måtte acceptere, da hun købte medicin imod sin knogleskørhed, er helt gal.

- Det er ikke acceptabelt. Det, der sker, er jo, at der kortvarigt opstår en slags monopol på den her medicin, fordi der kun er en enkelt producent, der kan levere den, og den producent kan så hæve prisen meget. Men det er jo helt vildt med så stor en stigning, siger han.

- Normalt er der konkurrence på at levere samme slags medicin, så der er flere leverandører på samme tid, og så længe der er det, så fungerer det fint, fordi apotekerne har pligt til at tilbyde den medicin, der til enhver tid er billigst. Men det her er så noget, der kan ske. Og jeg mener, at vi er nødt til at lave en ramme for, hvor meget medicinen højst kan stige. Vi må se på, hvad prisniveauet normalt er, og så må vi sige, at derfra kan medicinen maksimalt stige med for eksempel 5 eller 10 procent, tilføjer Jens Henrik Thulesen Dahl.

Annonce

Større gennemsigtighed

Enhedslistens Victoria Velasquez siger om det problem, som Gerda Skytte har oplevet:

- Hvor er det synd for hende. Det er helt urimeligt, og 500 kroner er rigtig mange penge for hendes økonomi, og sådan er det jo for mange mennesker.

- Og det her betyder jo også, at vi reelt ikke har lige adgang til sundhed i Danmark, sådan som vi skal have. Men i Enhedslisten ønsker vi at se problemet i et bredere perspektiv, for vi oplever jo, at medicinpriserne generelt stiger. Så vi vil gerne have en større gennemsigtighed i hele processen omkring fremstillingen af medicin, så myndighederne kan gribe ind, når priserne bliver for høje. Og det gælder jo i hele sundhedsvæsenet, siger Victoria Velasquez.

Det lykkedes ikke mandag at få kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce